Moderna interpretacija tradicionalnog

by | November 8, 2017

Projekat porodične kuće The Greja House u Singapuru i dizajn njenog enterijera potpisuje firma Park + Associates. Pri oblikovanju prostora, ideja vodilja bila je da se u prvi plan istakne jedna od osnovnih funkcija kuće – da okupi i poveže porodicu.

Porodični objekat površine 392 m2 delo je firme Park + Associates iz Singapura. Arhitekte iz ove kompanije pri izradi projekta rukovodile su se idejom o kući kao mestu koje okuplja i spaja porodicu. Ovo tradicionalno shvatanje interpretirali su na veoma moderan način. Dok je uobičajeno da zidovi dele prvo spoljašnji od unutrašnjeg prostora, a zatim i enterijer na pojedinačne celine, ovaj arhitektonski element u kući Greja gotovo je potpuno izbegnut. Eksterijer od enterijera uglavnom razdvaja dvostruka transparentna opna, dok se u unutrašnjosti prostorije prelivaju iz jedne u drugu.

Mnoge projektantske odluke u velikoj meri bile su uslovljene specifičnom lokacijom. Naime, kuća se nalazi na maloj i izuzetno uskoj, izduženoj parceli, zauzimajući najveći deo njene površine. Ova građevina prati oblik placa, ali samo malim delom dodiruje njegovu granicu. Uski prorezi između fasade i zidova koji okružuju kuću iskorišćeni su za stvaranje zelenih oaza i malog prostora za boravak na otvorenom.

Dvostruka opna ima veoma važnu ulogu u funkcionalnom i oblikovnom smislu. Njen unutrašnji sloj čine staklene površine koje obezbeđuju otvorenost enterijera. Spoljašnji sloj ove opne čine paneli sa gustom belom metalnom mrežom, koja u unutrašnjost propušta filtriranu dnevnu svetlost i omogućava pogled ka spolja, dok sa spoljašnje strane predstavlja vizuelnu barijeru. U oblikovnom smislu, ovakva opna u enterijeru je stvorila utisak neograničenog prostora, dok je istovremeno definisala vizuelni karakter građevine kao belog kubičnog volumena.

Kuća je postavljena tik uz granicu parcele prema ulici. Ipak, ispred je ostalo i malo prostora za moderno oblikovan vrt, izveden u kombinaciji kamena, drveta, betona i zelenila. Prizemlje kuće i vrt izdignuti su u odnosu na nivo ulice. Zato do ulaza vode dva kraka stepenica, prekinuta platoima, a celu ovu stepenastu stazu natkriva bela čelična struktura. Ovakvim naglašavanjem ulaza sam čin stupanja u kuću dobio je svečani karakter, te ona simbolički stoji na pijedestalu, kao hram porodične zajednice.

Članak se nastavlja posle reklama

U kuću se stupa direktno u raskošan dnevni boravak, koji ima dvostruku visinu, a sa sve četiri strane okružen je staklenim površinama. Iza jedne od njih nalazi se zid susednog objekta, na kom je izvedena vertikalna bašta. Ovaj element praktično se stopio sa enterijerom, ali uzak prorez između dva objekta obezbedio je dodatnu količinu svetla. Dnevni boravak uređen je krajnje svedeno, u kombinaciji crne i bele, pa vertikalna bašta predstavlja fokalnu tačku ove celine.

Zbog svoje skulpturalnosti, u kompoziciji sa vodenom površinom ispod njih, stepenice su jedan od najvažnijih elemenata enterijera, ne samo u funkcionalnom već i u oblikovnom smislu.

Kuhinja i trpezarija nalaze se u najuvučenijem delu prizemlja u odnosu na ulaz. Ova celina je mnogo manje otvorena prema spolja, a njenoj ušuškanosti doprinosi tamna drvena obloga na zidovima i plafonu.
U samom središtu kuće, između dve potceline dnevne zone, nalazi se centralni detalj prizemlja – upečatljiva kompozicija koju čine vodena fontana i skulpturalne spiralne stepenice koje se nadvijaju nad njom. Zajedno sa zelenim zidom, vodena površina unosi elemente prirode u unutrašnji prostor, dok stepenice obezbeđuju fizičku i vizuelnu vezu između prizemlja i spratova.

Članak se nastavlja posle reklama

Dvostruki omotač kuće omogućio je da čak i prostorije poput kupatila budu bogato osvetljene i otvorene prema spolja a da pritom privatnost u njima nije narušena. Prirodni elementi nisu ni ovde izostali, te minimalističko belo kupatilo krasi zelenilo posađeno u žardinijeru ugrađenu u pod.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

Članak se nastavlja posle reklama

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs