Pogledajte enterijer kuće koja je predvidela trendove

by | December 10, 2023
Pogledajte enterijer kuće koja je predvidela trendove

Kada smo je prvi put videli, delovala nam je revolucionarno i jedinstveno. Sada, i dalje to jeste (s obzirom na pečat Pepea Leala), ali mnogo toga što nas je tada oduševilo u vezi sa kućom ovog enterijeriste postalo je uobičajeno.

Enterijer kuće koja je još 2020. predvidela trendove

Kako ste bili u mogućnosti da tako tačno predvidite trenutne trendove?

Prvi prostor koji ste sreli na Marbela Design & Art Fair bio je onaj Pepea Leala za Natuzzi. Tu, u njegovom omažu Mediteranu sa teksturiranim zakrivljenim zidovima, biljnim vlaknima, prirodnim materijalima i puno zanatskih detalja, bilo je lako primetiti: Pepe Leal je to ponovo učinio. Još jednom je uspeo da kondenzuje sve trenutne trendove kroz tok koji je izgledao jednostavno, ali uzdignuto, ne gubeći svoj lični pečat.

“Prostor želi da odrazi koncept Mediterana u celini: kao kulturu, način života, svetlost, arhitekturu celog Mare Nostruma, od Španije do Severne Afrike preko južne Italije (porodica Natuzzi potiče iz Puglije), Turske pa čak i Libana”, objašnjava Leal. “Zbog svojih organskih oblika i materijala, želi da podseća na vekovima stare krečnjačke zidove Sicilije ili Andaluzije; putem svojih rešetki, da filtrira svetlost poput marokanskih medresa [visokoškolskih ustanova] i putem poda, da podseća na talase koje vetar pravi na pesku plaža”, sažima.

“To je prostor koji prikuplja, dočekuje i obavija, u kojem opsednutost dobro izrađenim komadima Natuzzi-a koegzistira sa najzantnijim završecima koji nam govore o novom luksuzu i novoj sofisticiranosti.” Drugim rečima, Leal je odabrao najbolje od novog mediteranskog stila. I, s tim, osvojio je nagradu za najbolji projekat sajma.

Ulazeći u štand i shvatajući to, setio sam se jednog od njegovih najpopularnijih projekata u AD: njegovog stana u Las Ventasu (Madrid), koji je planirao 2020. godine i koji smo dokumentovali godinu dana kasnije – kroz pandemiju – u časopisu, sa veb serijom u kojoj je profesionalac opisivao proces stvaranja. Ta kuća je upravo to radila: sintetisala trenutni deko trenutak, obavijala ga sopstvenim jezikom i, time, zagovarala ono što će postati hitovi u dizajnu enterijera nekoliko godina kasnije.

Pogledajmo, na primer, prednji deo dnevnog boravka, ručni rad napravljen od cigala isečenih dijagonalno (na vrlo specifičan način) i postavljenih u filigran. To, što je nastalo inspiracijom neo-mudeharske arene koja se mogla videti kroz velike prozore kuće, tada je izazvalo iznenađenje. Danas bismo to smatrali ‘normalnim’ u okviru trenda dodavanja blata i tekstura enterijerima… i obnovljenog pogleda na decenije 60-ih i 70-ih koji je doveo do novog vintage stila. “Divim se tipično neo-mozarskoj upotrebi i radu cigle u ovoj konstrukciji. Iz tog razloga, i iskoristivši činjenicu da je to tada bilo veoma moderno, znao sam da cigla mora biti veoma prisutna”, objašnjava Leal.

Upravo sa ciglom je završio još jedan od najprepoznatljivijih delova te kuće, u kojoj i dalje živi: gostinjsko kupatilo, koje je napravio koristeći crtež ove ognjevzdžane cigle kao mural. Dodao je i okrugao Laufen umivaonik, tada inovativan, a sada uobičajen u mnogim najboljim projektima dekoracije. Zidovi su teksturirani zahvaljujući spoljnom gotelé tretmanu koji je Lealu podsećao na “tu zemljanu stvar, veoma šezdesetih, organsku, gotovo kao nov gotelé, mekšu, ali malo teksturiranu”, kako je objasnio tada. Trenutno su teksturirani zidovi obavezni, a gotelé (iako na drugačiji način) se vratio s osvetom.

Sofa u dnevnoj sobi napravljena je od bouclé vune (koja i dalje apsolutno vlada), a sto, dizajniran od strane samog Leala u organskim oblicima, napravljen je od travertinskog mermera, materijala trenutka. Još jedan nagoveštaj 60-ih nalazi se u zavesama sa geometrijskim oblicima, zidnom muralu i plafonu sa rozetama (koje ne bi odmagale projektu predstavljenom danas) i gvozdenom separatoru dizajniranom od strane Leala, koji i dalje predstavlja malo remek-delo.

Skrivena vrata širom kuće i klizna ostava obeležavaju jedan od trendova aktuelne sezone, tri godine nakon što ih je Leal projektovao. Isto važi i za zakrivljene drvene zidove u spavaćoj sobi, koji su i dalje aktuelni danas, kao i za rattan mrežaste ormare, nišu i nameštaj i prugaste zidove u kupatilu.

Zaljubljena enterijer kuće

“Već nekoliko godina sam u svetu dizajna enterijera i mislim da sam uvek bio poznat po tome što u svim svojim projektima odražavam trenutne trendove, posebno one koje sam radio za CasaDecor, gde nisam imao klijenta koji bi na neki način ograničavao moju kreativnost”, priznaje Leal.

“Uvek me je zanimalo šta ‘kuva’ u mom zanimanju. Mislim da mi koji se bavimo dizajnom ili ‘stvaranjem’, na neki način, moramo biti budni da vidimo šta se dešava na drugim mestima i kuda ide dizajn, koje rešenje drugi umetnici ili dizajneri preduzimaju”, objašnjava.

Borjana Božić

ismagilov/gettyimages