Kako da vaš hibiskus prezimi – stručni saveti

by | October 22, 2024
Kako da vaš hibiskus prezimi – stručni saveti

Ako volite cvetne grmove koji unose boje u vaše dvorište, verovatno imate jedan ili dva hibiskusa u svojoj kolekciji biljaka.

Kako negovati hibiskus tokom jeseni i zaštititi ga od hladnoće

Hibiskusi cvetaju od ranog leta, a sa stotinama dostupnih vrsta, sigurno ćete pronaći onu koja odgovara vašem ukusu. Međutim, kako se dani skraćuju, važno je pripremiti hibiskus za hladnije mesece.

1. Očistite i orežite hibiskus

Jedan od glavnih zadataka tokom jeseni jeste orezivanje biljaka. Ipak, ne treba svaki hibiskus orezivati u ovom periodu. Na primer, kod izdržljivih, domaćih vrsta hibiskusa, poput Hibiscus moscheutos (močvarna slezovača), najbolje je oređivati ih u jesen nakon što im opadne lišće, obično nakon prvog mraza. Orezivanjem na visinu od tri do pet centimetara iznad zemlje, biljka će se ponovo brzo regenerisati na proleće.

Članak se nastavlja posle reklama

S druge strane, tropski hibiskusi, poput Hibiscus rosa-sinensis, ne bi trebalo da se orezuju tokom jeseni. Njih je bolje orezivati na proleće, kada prođe opasnost od mraza. Na taj način možete još neko vreme uživati u njihovom lišću tokom jeseni pre nego što ih pripremite za zimu.

2. Zaštitite tropske hibiskuse

Domaće, izdržljive vrste hibiskusa mogu preživeti i bez dodatne zaštite tokom zime. Na primer, Hibiscus moscheutos može izdržati temperature i do -29°C. Međutim, tropske vrste su osetljive i zahtevaju zaštitu od hladnog vremena. Ako imate Hibiscus rosa-sinensis, važno je pripremiti ih za zimu kada temperatura padne ispod 10°C. Tada je najbolje uneti saksije u zatvoreni prostor, poput staklenika ili garaže.

Ako su tropske vrste zasađene u zemlji, a živite u hladnijim zonama, preporučuje se da biljku pokrijete zaštitnim folijama koje će sprečiti smrzavanje tokom zime. Iako ovakva zaštita može biti estetski nezahvalna, ona je ključna za očuvanje biljaka do proleća.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Malčiranje hibiskusa

Bez obzira na to da li uzgajate izdržljive ili tropske hibiskuse, sloj malča oko biljke pomoći će da se koren zaštiti od hladnoće. Malčiranje zadržava toplotu u zemlji i sprečava nagle promene temperature, što je posebno važno tokom zimskih meseci. Takođe, malč pomaže u očuvanju vlage u zemlji, što je korisno za hibiskus dok miruje tokom zime.

Pravilna briga o hibiskusu tokom jeseni omogućava bujnije cvetanje sledeće godine, zato obavezno sledite ove korake kako bi vaši grmovi bili zdravi i jaki tokom zimskog perioda.

Članak se nastavlja posle reklama

obewon/gettyimages