Bezvremenski trendovi u uređenju prostora: Šta ostaje nepromenjeno?

by | October 14, 2024
Bezvremenski trendovi u uređenju prostora: Šta ostaje nepromenjeno?

Današnje aktuelnosti u dekoraciji i renoviranju domova pružaju jasnu sliku o tome kako se menjaju ukusi i u kom pravcu idu trendovi u uređenju enterijera.

Bezvremenski trendovi u enterijeru: Šta ostaje u modi?

Prostorije koje se međusobno povezuju, održivost, povezanost sa spoljašnjim prostorima – sve ovo postaje ključ u kreiranju savremenih domova.

Otvoreni i fleksibilni prostori

Nekada su domovi bili podeljeni na mnogo manjih, odvojenih prostorija – trpezarija je bila odvojena od dnevnog boravka, a kuhinja je često bila skrivena. Međutim, danas se sve više teži ka otvorenim prostorima koji su fleksibilni i prilagođeni modernom načinu života. Dnevni boravak sada postaje multifunkcionalan – mesto za druženje, rad i opuštanje. Kuhinje su sve češće povezane sa dnevnim boravkom ili trpezarijom, a mnogi biraju staklene pregrade koje daju osećaj prostranosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Kuhinja kao centar doma

Kuhinja je uvek bila srce doma, ali sada je njena uloga još naglašenija. Sve više se ulaže u njen dizajn, čineći je ne samo funkcionalnom već i udobnom i prijatnom za druženje. Otvorene kuhinje sa ostrvima i barovima postaju standard, a često se koriste i stakleni zidovi kako bi se vizuelno proširio prostor, dok je fokus na upotrebi toplih i prirodnih materijala poput drveta.

Povezanost sa spoljašnjim prostorom

Nakon pandemije, spoljašnji prostori postali su ključni deo doma. Terase, balkoni i dvorišta sada imaju veću vrednost nego ikada ranije. Povezanost unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora postiže se velikim staklenim vratima ili prozorima, a ti spoljašnji prostori često postaju produžetak dnevnog boravka, prilagođeni za korišćenje tokom cele godine.

Članak se nastavlja posle reklama

Bezvremenski trendovi: Održivi dizajn

Održivost više nije samo trend već realnost. Sve se više obraća pažnja na materijale koji se koriste u uređenju – od boja, lakova, pa do nameštaja. Ekološki prihvatljivi i održivi proizvodi postaju prioritet, a kupci postaju svesniji porekla i načina proizvodnje predmeta koje unose u svoj dom. Zdravlje i dobrobit su u centru pažnje, što uključuje dobru izolaciju, kvalitetne materijale i brigu o zvučnoj izolaciji prostora.

Članak se nastavlja posle reklama

Tehnologija u službi doma

Pametni domovi postali su standard. Sa napretkom tehnologije, sada je moguće automatizovati mnoge funkcije u domu – od osvetljenja, grejanja, pa do sigurnosnih sistema. Razmišlja se unapred o postavljanju priključaka i uređaja koji olakšavaju svakodnevni život, a integracija televizora i druge tehnologije u dizajn prostora postaje standard.

Članak se nastavlja posle reklama

Organizacija prostora

Današnji domovi moraju biti funkcionalni, a to uključuje i dobro osmišljene sisteme za skladištenje. Ormari i police postaju ključni u očuvanju reda u domu, a njihov dizajn je jednako važan kao i njihova funkcija. Bilo da je reč o skrivenim radnim prostorima, prostorima za odlaganje alata ili garderobi, organizacija postaje prioritet.

Kućni kancelarijski prostori

Teleworking je postao svakodnevnica mnogih, što je dovelo do pojave posebnih zona u domu namenjenih za rad. Ove radne zone su prilagođene potrebama onih koji rade od kuće, sa ergonomskim nameštajem, dobro osvetljenjem i dovoljnom količinom prostora za skladištenje.

Članak se nastavlja posle reklama

Kupatila – oaze mira

Savremena kupatila su mnogo više od funkcionalnih prostorija – ona postaju prave oaze mira i relaksacije. Velike tuš kabine, slobodno stojeće kade, prirodni materijali poput drveta i kamena, osvetljenje koje stvara prijatnu atmosferu – sve ovo doprinosi stvaranju prostora u kome se možete opustiti i brinuti o sebi.

Članak se nastavlja posle reklama

Personalizovani prostori

Na kraju, ključ savremenog dizajna je personalizacija. Domovi postaju ogledalo naših ličnih potreba i stilova života. Uređenje prostora više nije samo funkcionalno, već je i prilika da se izrazi ličnost, da se kreira prostor koji nas inspiriše i u kojem se osećamo najbolje.


Saiful Islam/gettyimages