Znate li za ovaj “korov” koji ne treba vaditi u bašti

by | September 17, 2024
Znate li za ovaj

Na prvi pogled, “korov” deluje kao nepoželjan gost u vašem vrtu. Međutim, mnoge od tih biljaka, poznatije kao adventivne biljke, mogu biti izuzetno korisne. Umesto da ih bez razmišljanja iščupamo, možda bi trebalo da se zapitamo koje koristi mogu doneti našem vrtu i okolini. Ovde vam predstavljamo nekoliko biljaka koje bi trebalo da zadržite.

Koristan korov: Šta su adventivne biljke?

Adventivne biljke su one koje se prirodno pojavljuju u vašem vrtu, često bez vašeg znanja ili namere. Njihova reputacija kao “korova” često dolazi od mišljenja da su beskorisne ili neprivlačne. Međutim, one imaju značajnu ulogu u očuvanju biodiverziteta, pružanju hrane i skloništa mnogim insektima, a mogu čak i obogatiti tlo u kojem rastu.

Koje adventivne biljke zadržati?

1. Livadska detelina (Trifolium pratense)
Poznata po svojim lepim, ružičastim cvetovima, livadska detelina je ne samo dekorativna već i korisna. Ova biljka fiksira azot u zemljištu, poboljšavajući njegov kvalitet. Takođe, privlači bumbare i leptire, koji su ključni za oprašivanje. Livadska detelina je jestiva i može se koristiti u salatama.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Kopriva (Urtica dioica)
Iako je mnogi izbegavaju zbog njenog bolnog uboda, kopriva je izuzetno korisna biljka. Osim što je bogata hranljivim materijama i može se koristiti u supama i čajevima, kopriva poboljšava kvalitet zemljišta i služi kao prirodno đubrivo. Takođe, podržava život mikroorganizama u tlu, čineći ga plodnijim.

3. Uspravna bokvica (Plantago lanceolata)
Ova biljka ima lekovita svojstva, posebno kada je reč o smirivanju uboda insekata ili opekotina od koprive. Dovoljno je da protrljate list bokvice po pogođenom mestu i osećaj bola će se smanjiti. Bokvica raste gotovo svuda, a njeni listovi su jestivi.

4. Maslačak (Taraxacum officinale)
Maslačak je često prva biljka koja nam padne na pamet kad pomislimo na “korov”, ali on ima mnoge koristi. Njegova cvetna sezona traje dugo i pruža hranu mnogim insektima, uključujući i pčele. Listovi maslačka mogu se koristiti u salatama, a od cvetova se može napraviti i ukusna marmelada.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Ptice mlečike (Lotus corniculatus)
Iako nije toliko poznata, ova biljka ima značajnu ulogu u očuvanju ekosistema. Ptice mlečike privlače mnoge insekte, uključujući i gusenice leptira Zigenida, za koje je ova biljka jedini domaćin. Takođe, ova biljka pomaže u strukturi zemljišta i obogaćuje ga azotom.

Korov koji ne ugrožava: Važnost očuvanja adventivnih biljaka

Ove “divlje” biljke ne samo da pomažu u očuvanju bioraznovrsnosti, već mogu doprineti plodnosti zemljišta i zdravlju vašeg vrta. Zato, pre nego što odlučite da ih iskoristite iz svog vrta, razmislite o njihovim brojnim koristima.

Članak se nastavlja posle reklama

Važno je napomenuti da biljke ne treba konzumirati ukoliko rastu u zagađenim oblastima, a pre branja divljih biljaka u prirodi, uvek proverite da li je područje zaštićeno.

Ove “korovske” biljke, daleko od toga da su beskorisne, mogu vašem vrtu doneti prirodnu lepotu i balans.

Članak se nastavlja posle reklama

Liudmila Shevaga/gettyimages