Toplotni talas i suša: Kako prilagoditi tlo i biljke letnjim vrućinama

by | August 15, 2024
Toplotni talas i suša: Kako prilagoditi tlo i biljke letnjim vrućinama

Narandžasti talasi vrućine preplavljuju Evropu i slične vremenske prilike postaju sve učestalije. Da biste očuvali svoj vrt tokom ovih vrelih dana, važno je da se pripremite i primenite nekoliko jednostavnih saveta o održavanju, zalivanju i uređenju.

Toplotni talas i suša: Kako se pripremiti za ekstremne temperature

Evo kako možete zaštititi svoj vrt od suše i vrućine.

Planiranje i izbor biljaka otpornih na sušu

Izbor biljaka koje mogu izdržati visoke temperature i nedostatak vode je ključan. Uzmite u obzir klimatske uslove vaše regije. Na primer, dok hortenzije dobro uspevaju u Bretanji, u južnoj Francuskoj mogu patiti zbog sunca i suše. Ako su visoke temperature česte u vašem području, razmislite o kreiranju suhog vrta. Ovaj tip vrta zahteva minimalno održavanje i zalivanje zahvaljujući biljkama koje se prilagođavaju suši i suncu. Biljke mediteranskog porekla poput lavande, ruzmarina, majčine dušice i seduma su idealne za takvo okruženje.

Članak se nastavlja posle reklama

Toplotni talas: Prilagodite tlo suši

Za pripremu vrta za visoke temperature, koristite drenirajući supstrat. Ovaj supstrat omogućava dobri odvod vode, a istovremeno zadržava vlagu za optimalan rast biljaka. Ako imate teže ili glinene tlo, dodajte šaku peska, šljunka ili ekspandirane gline na dno sadne jame kako biste poboljšali drenažu. Dodavanje organskih materija poput komposta ili stajnjaka pomoći će tlu da bolje zadrži vlagu.

Malčiranje je takođe vrlo korisno tokom vrućih perioda. Malč smanjuje isparavanje vode, obogaćuje tlo humusom i štiti korenove sistema biljaka. Možete koristiti organski malč poput lišća i travnatih ostataka ili mineralne malčeve, u zavisnosti od potreba vaših biljaka.

Pravilno zalivanje tokom vrućina

Da biste efikasno zalivali vrt i uštedeli vodu, pratite sledeće savete:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Zalivajte rano ujutru ili kasno uveče kako biste smanjili isparavanje. Izbegavajte zalivanje u sred dana kada sunce može pojačati efekat “magnetske” površine na biljkama.
  • U periodima suše, razmislite o sakupljanju kišnice ili čuvanju vode od kuvanja povrća, koja je nakon hlađenja idealna za zalivanje.
  • Bolje je zalivati temeljno, ali ređe, nego površinski često. Voda treba da dosegne korenove kako bi bila efikasna. Površinsko zalivanje neće dovoljno navlažiti tlo.
  • Pazite da ne pretjerate sa zalivanjem. Čak i u vrućim uslovima, biljke koje su navikle na obilno zalivanje mogu loše reagovati na privremeno sušenje.

Oprema za automatsko zalivanje

Automatski sistemi za zalivanje mogu vam pomoći da efikasno upravljate zalivanjem čak i kada niste prisutni. Postoje različiti sistemi, poput aspersijskih, mikrosprinklera, kap po kap ili mikroporoznih sistema, koji omogućavaju redovno zalivanje i uštede vode. Programatori za zalivanje i solarni sistemi mogu dodatno olakšati posao.

Alternativa automatskim sistemima su “ojasi” – keramičke posude koje se zakopavaju pored biljaka i neprekidno ispuštaju vodu zahvaljujući svom poroznom materijalu.

Članak se nastavlja posle reklama

Kreiranje senke za zaštitu od toplote

Zaštita biljaka od sunca može značajno poboljšati njihov opstanak. Stavite saksije sa biljkama u senku ili ih grupišite na jedno mesto kako biste stvorili mikroklimu sa nižim temperaturama. Za sadnice u zemlji, razmislite o postavljanju senčila kao što su tuneli, tendi ili jednostavno korišćenje prevrnutih korpi za stvaranje senke. Pazite da ne zaklonite biljke potpuno, jer im je svetlost potrebna za fotosintezu.

Prateći ove savete, možete zaštititi svoj vrt od ekstremnih temperatura i održati ga zdravim i lepim tokom toplih meseci.

Članak se nastavlja posle reklama

ElenaMorgan/gettyimages