Letnje rezidencije princeze Dajane: Neke od njih je moguće i iznajmiti

by | August 3, 2024
Letnje rezidencije princeze Dajane

Princeza Dajana je bila prava ikona stila koja je bila istinski voljena i obožavana širom sveta. Upravo zbog toga, sve što je povezano sa njom izaziva veliko interesovanje. Letnje rezidencije princeze Dajane su jedne od njih.

Princeza Dajana je bila poznata po svojim modnim elegantnim modnim kombinacijama, a takođe je bila i brižna majka. Međutim, poznata dama je postala trend seterka ne samo sopstvenog stila, već u i dizajnu enterijera. U kućama u kojima je princeza Dajana nekada živela, sada se održavaju izleti i ekskurzije, a neke od njih se mogu i iznajmiti.

Letnje rezidencije princeze Dajane

Apartmani u Kensingtonskoj palati

Naravno, prva i najvažnija rezidencija princeze od Velsa je Kensingtonska palata. Odmah nakon tragične smrti princeze ispred palate je napravljen vrt u znak sećanja na nju. Posle venčanja, ona i princ Čarls su se smestili u trospratnom stanu. Prilikom ukrašavanja, ona se obratila uslugama Dadlija Poplaka (Dudley Poplak), ali je dekoru dodala nekoliko prepoznatljivih detalja koju su naravno postali odraz njenog stila.

Članak se nastavlja posle reklama

Ona je zidove prostrane dnevne sobe ofarbala u bledožutu nijansu i ukrasila ih velikom tapiserijom. Sav nameštaj u sobi bio je prekriven zlatnim lakom. Glavna karakteristika dnevne sobe je veliki crni klavir, na kome je princeza od Velsa volela da izlaže porodične fotografije. Njena kancelarija je imala veliki sto od mahagonija, a okolina je bila ukrašena pastelnim plavim i ružičastim bojama. Veliki beli ormar dizajniran je za čuvanje zbirke knjiga princeze Dajane. Trpezarija se odlikovala suzdržanim stilom i prevladavanjem tamnih nijansi.

Članak se nastavlja posle reklama

Kensingtonska palata danas služi kao zvanična rezidencija članova porodice Vindzor. Međutim, deo zamka je u potpunosti rezervisan kao muzej koji svako može da poseti uz malu naknadu.

Kraljevska palata Marivent na Majorci, Castillo Mayorca

U mestu Andratx u Španiji nalazi se čuvena vila princeze Dajane – Kastiljo Majorka. Prelepo imanje prostire se na površini od 1400 kvadratnih metara. Ova kraljevska vila nalazi se na obali privatnog poluostrva površine 6000 kvadratnih metara.

Članak se nastavlja posle reklama

Vila se sastoji od glavne zgrade i kuće za goste. U njegovom prvom delu nalazi se takozvana „soba Lejdi Dajane“, u kojoj je boravila princeza od Velsa. Unutar rezidencije nalazi se sedam spavaćih soba, sala za bilijar, sauna, teretana, bazen i soba za klavir.

Članak se nastavlja posle reklama

Nakon smrti princeze Dajane, lokacija je pretvorena u vrt sa direktnim izlazom na more, a samu vilu je prodala agencija za nekretnine Engel & Völkers za 38 miliona evra.

Članak se nastavlja posle reklama

Altorp u Northemptonširu

Ovo porodično imanje pripada porodici Erla Spensera (Earl Spencer) od 16. veka. Njegov trenutni vlasnik je Čarls, mlađi brat Dajane Spenser. Princeza Dajana je živela ovde od 14. godine do udaje za princa Čarlsa na porodičnom imanju u Nortemptonširu u veličanstvenoj vili sa 90 soba (spavaće sobe, dnevne sobe, kancelarije, biblioteka) i 1,5 hiljada hektara zemlje. Izgrađena 1508. godine, luksuzna kuća je bila jedan od glavnih centara društvenog života u Engleskoj u 18. veku: zabave je posećivala elita tog doba.

Unutrašnjost kuće obiluje porcelanom, vrednim i retkim nameštajem, kao što su slike Entonija van Dajka (Anthony van Dyck), Džona Dekritza (John De Krits) i Pitera Lelija (Peter Lely). Zidovi trpezarije su obloženi crvenom svilom. Velika soba prikazuje najbolje slike iz kolekcije porodice Spencer. Imanje je okruženo istorijskim zgradama (štala, baštovanska kuća, vikendice), baštama i jezerima.

Članak se nastavlja posle reklama

Sada možete provesti odmor na imanju Spencera. Tako će noćenje u apartmanu gde su zidovi ukrašeni porodičnim portretima (kraljevi Engleske Henri VII Tjudor, Čarls II i Džejms II Stjuart) koštati nešto više od 20.000 evra, a premijum apartman 35.000 evra. Čarls Spenser obećava da će sav novac otići u dobrotvorne svrhe.

60 Coleherne Court, Earls Court

Dajana Spenser je živela u londonskom stanu koji se nalazi u oblasti između Čelsija i Južnog Kensingtona samo nekoliko godina. Njena majka Fransis poklonila je ove stanove budućoj princezi za njen 18. rođendan, a Dajana se tamo preselila sa tri drugarice. U 1980-im takvo stanovanje je koštalo oko 50.000 funti. U to vreme, Dajana je radila na pola radnog vremena kao pomoćnica vaspitača u vrtiću i još nije bila upoznata sa princom Čarlsom.

Članak se nastavlja posle reklama

Coleherne Court je veličanstvena višespratna viktorijanska zgrada, više kao vila. Građena je od crvene cigle i portlandskog kamena. Stan na adresi 60 Coleherne Court u Earls Courtu ima četiri spavaće sobe. Pre nego što se Dajana preselila u palatu, paparaci su je stalno hvatali na ulazu njene kuće u Londonu. Danas postoji ploča na kući u kojoj je mlada Dajana živela oko dve godine, a sam stan vredi više od milion funti.

Vila Highgrove u Glosterširu

Neoklasična seoska vila postala je omiljeno utočište Čarlsa i Dajane. Par je tamo često provodio vikende sa svojom decom, Vilijamom i Harijem. Princeza Dajana provela je deo svoje prve trudnoće u ovoj vili.

Članak se nastavlja posle reklama

Imanje Highgrove se sastoji od parka okruženog šumom, nekoliko poljoprivrednih zgrada i skoro 900 hektara zemlje. Seoska rezidencija kraljevske porodice ima tri sprata. Ima devet spavaćih soba, nekoliko prijemnih soba, posebno krilo sa dečijim sobama i sobama za osoblje.

Članak se nastavlja posle reklama

Highgrove je raj za ljubitelje baštovanstva. Rezidencija je poznata širom sveta po svojim neverovatnim baštama, koje može posetiti svaki turista, jer su otvorene za javnost. U prostoru rododendrona i dalje se može videti mala drvena kućica koju je princeza Dajana izgradila za svoje sinove. U bašti se nalazi obelisk – poklon sultana Omana.


Chris Jackson / Staff/Chris Jackson Collection