Kako oprati čaše za vino od kamenca i fleka?

by | October 9, 2023
Kako oprati čaše za vino od kamenca i fleka?

Ako ste ostavili čaše sa malo vina preko noći, možda neće biti tako lako ukloniti muzgave mrlje. Otkrivamo vam kako oprati čaše za vino od kamenca i pića.

Pre svega, da biste zaštitili čaše za vino, poželjno je da izbegavate mašinu za pranje posuđa i perete ih ručno. Somelijeri kažu da crno vino, belo vino i šampanjac imaju drugačiji ukus kada se piju iz različitih vrsta čaša ali ono oko čega se slažu jeste – čaše za vino moraju biti besprekorno čiste.

U nastavku pogledajte kako da ih detaljno očistite.

Kako oprati čaše za vino od kamenca i fleka?

Zagrejte malo destilovanog sirćeta

Zagrejte šerpu vode na šporetu dok ne proključa i sklonite sa strane. Stavite bocu destilovanog sirćeta u vodu i ostavite da odstoji oko pet ili 10 minuta da se zagreje.

Potopite čaše za vino u toplo sirće

Sipajte toplo sirće u činije čaša ili napunite plastičnu kadu sirćetom i potopite čaše. Pustite čaše da se natapaju sat vremena.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako oprati čaše za vino od mrlja?

Nakon natapanja, koristite četkicu za čaše ili viljušku ili bambusov štapić umotan u krpu od mikrovlakana da istrljate dno posude čaše. Zatim operite, isperite i osušite čaše kao i obično.

Ako mrlja ostane, čašu za vino napunite do pola toplim sirćetom i dodajte jednu kašičicu sode bikarbone. Biće šištanja! Hemijska reakcija između sirćeta i sode bikarbone pomoći će da se otpusti mrlja od vina. Nežno istrljajte staklo četkom, a zatim operite kao i obično.

Savet

Članak se nastavlja posle reklama

Budite oprezni kada isprobavate ovaj metod čišćenja – delikatnije čaše se mogu razbiti od ove hemijske reakcije. Neka ovo bude poslednja opcija za čišćenje mrlja.

Saveti za održavanje čaša za vino čistim

  • Uvek operite čaše za vino ručno što je pre moguće nakon upotrebe.
  • Koristite manje deterdženta da biste smanjili zamućenost od lepljivih ostataka.
  • Za pranje i ispiranje uvek koristite toplu vodu.
  • Potopite ih u toplo destilovano sirće svakih par meseci.


Miljana Momirović

Evrymmnt/GettyImagesPlus