Cveće kao dekoracija: Najlakši način da dom izgleda sveže

Proleće donosi novo, lepše i razigranije raspoloženje. Cveće kao dekoracija je jedan od načna da unesete proleće u svoj dom. 

by | April 4, 2023
cveće kao dekoracija

Proleće donosi novo, lepše i razigranije raspoloženje. Takvo raspoloženje često je razlog promenama koje pravimo u svom domu kako bi on bio u skladu sa sunčanim danima. Cveće kao dekoracija je jedan od načna da unesete proleće u svoj dom. 

Ukoliko kuću ispunite biljkama i cvećem, zelenilo i šarenilo doprineće da vaš dom uvek odiše svežinom. Ovo je sjajan način da preplavite kuću životom i bojom. Ukoliko niste sigurni koje cveće treba da izaberete kao dekoraciju, kakve saksije su vam potrebne i gde da ih smestite, odgovore ćete pronaći u nastavku teksta.

Cveće kao dekoracija: Unesite proleće u svoj dom

Biljka u uglu sobe

U ugao dnevne sobe ili hodnika stavite veliku biljku sa ogromnim zelenim listovima. Velike biljke su vrlo efektne i jako dobro izgledaju u velikoj jednostvanoj saksiji u beloj, crnoj ili tamno braon boji. Ukoliko je prostorija mala i ne želite da biljka zauzme mnogo mesta, izaberite boljku koja raste prema plafonu, a ne u stranu. Fikus će doprineti da vaš dom izgleda umetnički, a drvo masline da dom izgleda rustično.

Na polici ili komodi

Ukoliko želite biljku koja staje na policu, komodu ili niski ormarić, najbolje je da se odlučite za grupu od tri različite male biljke. Jedna sa cvetom, jedna sa svežim zelenim listom i jedna koja pada. Kada formirate trougao od ove tri saksije, čitava kompozicija će imati više kretanja. Pored ove grupe biljaka možete postaviti predmete različite visine poput knjige ili nekog ukrasa.

cveće kao dekoracija

Grumpy Cow Studios/ Getty Images Plus

Među knjigama u kućnoj biblioteci

Na mestu gde držite knjige, dobro bi došao bršljan koji pada sa najviše police. On će razbiti horizontalnost police sa knjigama, ispuniće je i dati joj puno svežine i života. Cveće kao dekoracija na polici za knjige zaista može izgledati savršeno. Osim bršljana, na polici za knjige možete držati paprat, koja je vrlo dekorativna.

Nepogrešiv izbor biljke u dnevnoj sobi

Za svež izgled dnevne sobe pobrinuće se hortenzije ili drvo masline. Hortenzija je lisnata i vrlo upadljiva, daje radost, volumen i puno boje.

Sa druge strane, maslina je idealno malo drvo koje prigušeno zeleni listovi čine veoma dekorativnom. Osim toga, drvo masline zauzima vrlo malo prostora, a mnogo doprinosi ukupnoj dekoraciji.

Buket cveća na stolu za kafu

Buket na stočiću za kafu je klasik koji nikada neće izaći iz mode. Buket ne mora da bude profesionalno napravljen u cvećari, već baš suprotno, treba da deluje kao da ste upravo ubrali cveće i savili ga u vazu. Staklena vaza će buketu još više dati na značaju u dekoraciji. Vazu možete staviti na poslužavnik, zajedno sa knjigom i ukrasnom kutijom ili nekom skulpturom. Ovo će sigurno biti jedinstven centralni deo.

Kako dekorisati buket cveća?

  • Visoka vaza je savršena za vertikalni buket sa mnogo lišća. Pronađite mu mesto na kom će biti u prvom planu i sigurno će izgledati impresivno.
  • Pored vaze sa cvećem postavite nekoliko praznih keramičkih vaza koje će kompoziciji dati volumen i boju.
  • Neka vaza bude na poslužavniku sa još nekoliko dekorativnih elemenata. Na taj način to cveće će biti u prvom planu.
  • Vaza u korpi od vlakana može vam pomoći da izbegnete mešanje previše boja. Osim toga, ovaj prirodni materijal daće vašem domu veseo i zabavan izgled.
  • Buket u providnoj staklenoj vazi delovaće elegantno. U pitanju je klasika koja nikada ne izlazi iz mode.

Orhideje i kale

Orhideje i kale su takođe nepogrešiv izbor kada su u pitanu biljke sa cvetom. Orhideja je ekskluzivna i elegantna zbog svojih dugotrajnih i intenzivnih ljubičastih cvetova. Sa druge strane, kala svojim cvetovima unosi potpuno novi ritam u prostoriju. Prema feng shuiju, kala je biljka koja daje život prostoru, vrlo je vesela, utiče na raspoloženje i privlači sreću.

Cveće kao dekoracija: Veštačke biljke

Ukoliko vam ne ide sa biljkama ili jednostavno nemate vremena za brigu o njima, veštačke biljke su odlična opcija. Praktične su i izdržljive, a ukoliko napravite dobar izbor, izgledaće uvek savršeno. Kada ih birate, trudite se da bude što kvalitetnije. To znači da ne treba da se odlučite za najjeftinije opcije. Da bi veštačke biljke delovale prirodno i lepo, materijali od kojih se prave i uložen trud moraju imati visoku cenu. Najrealnije izgledaju veštačke biljke napravljene od gumiranog PVC-a, veoma sunđerastog, sintetičkog materijala koji je prijatan i za oko i za dodir.

Osim toga, uvek je bolje birati veštačke biljke sa manjim listovima ako želite da biljka izgleda realno. Dobro je da izaberete veštačke biljke koje su imitacija bambusa ili fikusa. Izbegavajte one sa velikim listovima poput filandendrona jer da bi izgledale realno, moraju da budu vrlo vrlo skupe.

Ove lepe ideje trebalo bi da vam pomognu da osmislite cvetni kutak u svom domu. Nadamo se da smo vam zaista pomogli da dekorišete svoj dom pomoću biljaka i cveća.


Jovana Jevtić

Kristen Prahl/ Getty Images Plus