Uređenje malih stanova: Glavna pravila koja morate ispoštovati!

Za uređenje malih stanova, mašta nije samo poželjna, već je i neophodna. Evo kako pravilno urediti vaš životni prostor.

by | October 13, 2022
Uređenje malih stanova

Za uređenje malih stanova, mašta nije samo poželjna, već je i neophodna. Evo kako pravilno urediti vaš životni prostor.

Toliko stvari treba da bude postavljeno u malom prostoru: sto za kojim će sedeti svi gosti, kuhinja sa svim elementima i kauč na razvlačenje. I što je najvažnije, sve ovo na 30-40 kvadratnih metara treba da bude uređeno ergonomski i zgodno. Postoje li univerzalna pravila za dizajn malih stanova? Postoje!

Uređenje malih stanova- pravila

Zoniranje

Udoban enterijer počinje planiranjem. Zbog nedostatka pravilnog zoniranja, u prostoru se mogu pojaviti dodatni uglovi stvoreni nameštajem, a zbog loše osmišljenog sistema skladištenja stvari se mogu nasumično širiti po stanu. Sve ovo će “pojesti” ionako mali prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

Podelite sobu na zone: ako je u pitanju dnevna soba, onda istaknite mesta koja su vam važna, na primer, radni prostor, prostor za čitanje itd. Ovo će pomoći da se nameštaj pravilno rasporedi u skladu sa potrebama.

Nakon što ste se odlučili za zone, morate skicirati plan nameštaja. Zahvaljujući mobilnim tehnologijama, to se može učiniti bez ozbiljnog poznavanja profesionalnih programa.

Članak se nastavlja posle reklama

Sa pojavom velikog broja mobilnih uređaja, utičnice u kući sve više nedostaju. Stoga se kablovi pojavljuju na podu. Ako pravilno izvršite svoje prethodno planiranje, imaćete pravo razumevanje koliko i gde vam je potrebno utičnica i možete izbeći nepotrebne kablove

Članak se nastavlja posle reklama

Oslobodite se viška

Svaki kvadratni centimetar u malom stanu je važan. Zbog toga je u fazi planiranja potrebno osvojiti što više slobodnog prostora. Ovo se može uraditi odbacivanjem viška.

Članak se nastavlja posle reklama

Povežite prostore. Na primer, ako je moguće, kombinujte kuhinju i dnevni boravak. Setite se najtipičnijih sovjetskih stanova – sa malim kuhinjama. Ovo je dobar primer, jer je veoma nezgodno da dve osobe kuvaju u takvoj prostoriji.

Često u malim stanovima nema smisla imati puno vrata (osim ako, naravno, ne govorimo o kupatilu). Zašto deliti mali stan na još manje? Bilo bi mnogo bolje ostaviti vrata koja će spojiti prostore zajedno. U nekim slučajevima možete koristiti klizna vrata ili, na primer, kameleonska vrata.

Članak se nastavlja posle reklama

U stanovima uglavnom postoje odvojena kupatila. Razmislite koliko je ovo relevantno za vas. Ako je porodica mala, onda možete osvojiti dodatni prostor kombinovanjem toaleta sa kadom i zamenom kade tuš kabinom.

Ljudi se sve više odriču trpezarijskih stolova. Prosečan gradski stanovnik praktično ne koristi trpezarijski sto kod kuće. Razlog za to je dinamičan način života, kada nema vremena za kuvanje kod kuće (osim za doručak). Zbog toga umesto stola možete izabrati šank, što će vam omogućiti da osvojite dodatni prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada rade sa rasporedom, dizajneri često razmišljaju u ravni, zaboravljajući da postoji treća dimenzija – visina. U malim prostorima ovaj pristup je neophodan – idealan je za male sobe sa visokim plafonima.

Uz pomoć mezanin kreveta, možete koristiti prostor ispod njega, na primer, ispod radne površine. Takođe, može se koristiti kao mala garderoba.

Članak se nastavlja posle reklama

Međuspratna etaža je dobra opcija. Ali ako niste spremni da se svaki put popnete na drugi nivo, možete koristiti strukture podijuma, koje takođe mogu postati dodatni prostor za skladištenje.

Neki dizajneri takođe nude različite dizajnove za transformaciju koji se mogu nasloniti sa zidova kako bi postali sto ili stolice. Ovo je odlična ušteda prostora.

Članak se nastavlja posle reklama

Uređenje malih stanova i osvetljenje

Dobro osvetljenje u malim prostorima je važnije nego ikad. Pogotovo ako imate stan u senovitom delu grada. Evo nekoliko opcija.

Prva stvar koju treba da uradite u maloj sobi je da se oslobodite zavesa ili ih zamenite laganim tilom. Ovo će pomoći da se soba ispuni prirodnim svetlom.

Oslobodite se centralnog osvetljenja. Često takve lampe nisu u stanju da ravnomerno osvetle prostor. Osvetljenje je pravilno podeljeno na različite nivoe u odnosu na određene zone. Na primer, u blizini mesta gde čitate, može se nalaziti podna lampa ili svetiljka. U kuhinji duž pregače možete obezbediti LED traku. Glavna stvar je osvetliti ona mesta kojima je to zaista potrebno.

Članak se nastavlja posle reklama

Praksa pokazuje da nije neophodno imati plafonska svetla u spavaćoj sobi, možete se snaći sa osvetljenjem u predelu noćnih ormarića, pokupiti, na primer, zidnu lampu ili podnu lampu.

Lampe imaju svoju temperaturu. Prilikom izbora rasvete, morate obratiti pažnju na ovo. U suprotnom, deo prostora će biti osvetljen hladnom svetlošću, a deo toplom svetlošću. Temperatura svetlosti se obično meri u kelvinima.

Ne zaboravite na uglove. Tamni uglovi, neosvetljeni uglovi – ovo je uobičajena greška u unutrašnjosti malih stanova.

Prevarite mozak

Naš mozak se može prevariti. Za ovo postoji mnogo rupa koje će vizuelno povećati prostor ili ga iskriviti tako da nedostaci postanu nevidljivi.

Ogledala. Ovo je slično belom – univerzalni alat koji će vizuelno proširiti prostor. Istovremeno, možete kreirati grupe ogledala – vizuelno to neće zasipati prostor.

Skala. Uprkos paradoksalnoj prirodi sledeće izjave, ona funkcioniše. U malim prostorima možete koristiti velike elemente: visoka vrata, biljke, veliko ogledalo, uzglavlje. Naš mozak, ne shvatajući, opaža prostor prostranijim nego što zaista jeste. On, takoreći, dovršava zgradu u potrebnoj skali tako da se objekat uklapa u prostoriju. Istina, glavna stvar sa ovim je da ne preterujete.

Možete se osloboditi dodatnih predmeta. Na primer, vrata mogu postati gotovo nevidljiva ako ih obojite istom bojom kao i zidovi.

Tapeta sa ivicom je izuzetno nesrećno rešenje za mali stan. Oni vizuelno dele zid sobe na dva dela, samo naglašavajući mali prostor, privlačeći previše pažnje na njega.

Jedna podna obloga će vizuelno povećati prostor i osloboditi se vizuelne buke. Ako postoji prilika da se napravi nešto jedinstveno i celovito, bolje je to iskoristiti. Ako želite da postavite parket u prostoriji, a pločice u hodniku, onda je najbolje koristiti jednobojnu paletu.

Koristite nizak nameštaj. Ovo će vizuelno povećati plafon.

Tapete treba da budu jednostavne, male šare treba izbegavati. A ako želite nešto zanimljivo, obojite ili pozadine u kontrastnoj boji – ali uvek u jednobojnoj.

Kako da mali stan učinite komfornim, a da ne žrtvujete stil


KatarzynaBialasiewicz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images