Preuredite stan pred praznike – dovoljno je 7 dana

by | 16 decembra, 2022
preuređivanje stana

Uradite to za nedelju dana:  preuredite stan pred praznike 

Znamo da zvuči skoro nemoguće ali imate još sasvim dovoljno vremena da preuredite svoj stan pre praznika. Uz naše savete neophodna vam je volja i sedam dana i vaš enterijer će u 2023. godinu ući sasvim obnovljen.

Korak 1: Restauracija i manje popravke

Vikendom možete sašiti nove presvlake za stolice, zalepiti foliju na kuhinjske ormariće postaviti nov stolnjak, očistiti zavese. Koliko dugo slavina kaplje? Sada je pravo vreme da otklonite sitne kvarove.

Korak 2: Osvežite plafon

Pukotine u gipsu mogu se grundirati, izbeliti za dva dana. Izaberite i postavite rastegljivi plafon – za jedan dan. Uklonite prašinu i mrlje za nekoliko sati. Istovremeno, vredi zameniti sve pregorele sijalice i zameniti lampe koje nisu više funkcionalne.

Korak 3: Promenite pod

Uklanjanje starog i postavljanje novog laminata nije baš miran posao. Uverite se da komšijama ne smeta da nekoliko sati trpe buku iz vašeg stana. Ali, ako za zamenu laminata vremena nema, zamena linoleuma verovatno neće nikoga uznemiriti i trajaće relativno kratko.

 

Korak 4: Zalepite tapete

Iako deluje komplikovano, brže je i efektnije od krečenja, naročito u zimskom periodu. Kupujte skupe tapete, ne zahtevaju savršenu pripremu zidova. Zimi je pogodnije lepiti: svi prozori su zatvoreni, nema propuha, tapeta se ravnomerno suši.

Korak 5: Odnesite tepihe na čišćenje

Sigurni smo da su se tokom žurke pojavile crvene mrlje od vina na tepihu, nameštaju, masne mrlje od salata i grickalica, tamne mrlje od kafe i čaja. Mogu se oprati improvizovanim sredstvima: soda, so, sirće. Čišćenje je važno i sa estetske i sa zdravstvene tačke gledišta.

Korak 6: Ažurirajte hodnik

Procenite kako izgleda ulazni hol u špic danima kada dolazi mnogo gostiju. Možda je vreme da proširite prostor:  okačite ogledalo, kupite prostranu garderobu, stavite udoban puf.

Korak 7: Dodajte  dekorativan tekstil

Ne zaboravite da dekorativni jastuci, prekrivači, vaze, keramika, posteri i slike mogu promeniti prostor do neprepoznatljivosti. Važno je da dekor ne ometa život – dovoljna su tri ili četiri akcentna predmeta. Troškovi su minimalni.


H. Dunđerov

Hanohiki/gettyimagesplus