Kako renovirati balkon: 7 koraka pomoću kojih je ova misija moguća

by | November 18, 2022
Kako renovirati balkon

Evo kako renovirati balkon, uz pomoć saveta vrhunskih dizajnera enterijera.

 

Čak i u velikom stanu balkon može imati svoju svrhu. Glavna stvar je znati kako to pravilno urediti.Pre nego što počnete da uređujete balkon, morate sebi odgovoriti na pitanje koju funkciju ovo mesto treba da obavlja.

Ovde postoji nekoliko opcija:

 • zona za odmor,
 • radna zona,
 • skladišni prostor.

S obzirom na realnost i veličinu lođa, malo je verovatno da se nekoliko zadataka može kombinovati odjednom. Zato je važno fokusirati se na jedno. Kada to shvatite, idite dalje.

Uređenje balkona: Kako ga pretvoriti u idealan životni prostor?

Kako renovirati balkon

Napravite projekat dizajna

Da biste to uradili, ne morate imati nikakva posebna znanja. Dovoljno je pronaći unutrašnju vizuelizaciju koja vam se sviđa. Zatim morate odabrati šemu boja. Da ne biste preterali, bolje je da se zaustavitepet nijansi: tri od njih će biti primarna, a dva dodatna, što samo izdvaja glavne boje. Dajte prednostprirodna paleta. Neće joj dosaditi za nekoliko godina i izgledaće povoljnije.

 Oslobodite prostor

Često balkoni u stanovima postaju praktično deponija – tamo se odlaže sve što nije iskorišćeno ili mesto u kući. Pre nego što donesete lepotu, morate proći kroz sve stvari i osloboditi se viška.

Kada niste sigurni šta da zadržite, a šta ne, možete koristiti jedan od sledećih principa.

 • Ako nešto niste koristili godinu dana ili više, onda verovatno možete i bez toga.
 • Ako gledate na stvar i ne izazivaju pozitivne emocije, onda vam najverovatnije nije potrebna.
 • Ako vam je psihički teško da se spakujete i rastavite sve odjednom,stavite živahnu muziku i dajte sebi 15 minuta.

Čim završite sa stvarima, dogovorite generalno čišćenje : usisajte i operite pod i zidove.

Kako renovirati balkon- merenje

Ako preskočite ovaj korak, možete pogrešiti sa dimenzijama nameštaja. Na kraju, ne zaboravite da uzmete komad papira u kavezu i nacrtate sobu sa originalnim proporcijama. Tako da se jasno vidi kako će se stvari nalaziti i da li će prolaz biti preuzak. Razmislite o tome koje komade nameštaja želite da postavite na svoj balkon i izračunajte njihove moguće veličine.

Naručite novi nameštaj

Na osnovu plana balkona, možete razumeti koji nameštaj se može uklopiti i šta je bolje ne kupiti. Ne ograničavajte svoju maštu na banalne fotelje i sto za kafu. Na kraju krajeva, u stvari, možete urediti pravi dnevni boravak, i nije važno da li je vaš balkon zastakljen ili ne. Možete kupiti:

 • stolica za ljuljanje,
 • viseća stolica
 • ležaljka,
 • viseća mreža,
 • mala sofa.

Ne zaboravite na komodu ili viseće police na koje možete uredno presaviti neke stvari ili staviti knjige.

Ako je mesto katastrofalno malo, onda izaberitekompaktan i lagan nameštaj. Na primer, razmotrite sklopivi sto, gde je vrh pričvršćen za zid i rasklapa se kada je potrebno.

 Dodatna oprema

Da biste balkonu dali atmosferu udobnosti i potpunosti, obratite pažnju na dodatke. Pokušajte da se držite odabrane šeme boja i koristite jedno od osnovnih pravila dizajna:ne kupuj ono što voliš. To znači da se prilikom izbora predmeta vodite time da li se uklapa u stil koji ste odabrali. Nemojte eksperimentisati i kombinovati stvari iz različitih pravaca.

Takođe pokušajte da ne preterujete sa šarama. Prilično ih je teško kombinovati, a ako niste profesionalac, bolje je da ih potpuno odbijete. Što se tiče dekora, to može biti:

 • sveće u svećnjacima i kandelabrima,
 • starinske ćelije,
 • jastuci,
 • saksije za cveće. Ako volite biljke, onda pronađite mesto za njih na balkonu. Inače, postoji jedan zanimljiv lajf hak. Ako na jedan od zidova stavite ogledalo  i stavite cveće pored njega, činiće se da ste u pravom stakleniku, uronjeni u zelenilo.

Ne zaboravite na svetlost

Baštenska svetla, vijenci i podne lampe ne samo da će upotpuniti dizajn, već će učiniti sobu još funkcionalnijom. Instalirajte lampe sa mekim toplim svetlom – nežna svetla će pomoći u stvaranju prave magije.

Usput, ako nemate utičnicu za utičnicu i ne želite da koristite produžne kablove, postoji izlaz – možete kupiti posebne lampe ili vijence koji su opremljenisolarni panelinapunjen dnevnom svetlošću.

Andrey Rykov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images