Kako napraviti sto od paleta: Kompletan vodič korak po korak!

by | September 27, 2022
Kako napraviti sto od paleta

Otkrivamo vam vodič kako napraviti sto od paleta. 

Nemaštaj od paleta je jedan od najvećih ” uradi sam” megahitova . A nameštaj sa paletama ispunjava stranice Pinterest-a i Instagrama sjajnim idejama kako da napravite sopstvene kreacije na ekonomičan i veoma kreativan način. A jedan od najjednostavnijih  su stolovi sa paletama . Oni koji su najuspešniji su središnji (super laki za kreiranje), ali možete napraviti i trpezarijski sto sa drvenim paletama.

KAKO NAPRAVITI STO OD PALETA

Oni su najpopularnija kreacija među nameštajem od paleta . I izgledaju jednako dobro na terasi ili bašti kao i u dnevnoj sobi. Na njega možete staviti točkove ili noge, ali ga možete ostaviti na tlu. Idemo korak po korak.

Šta vam je potrebno?

dve palete
brusni papir
kit za drvo
Lak ili boja (u zavisnosti od toga da li želite prirodnu završnu obradu ili želite da je obojena)
Četka i valjak za drvo
4 točka ili noge.

Možete odabrati metal za više rustikalni ili čak industrijski stil, plastiku ili drvo (u slučaju nogu). Postoje i mali, idealni ako želite diskretan efekat, ali se paletni sto može lako pomeriti. Izaberite model nogu ili točkova u skladu sa efektom koji želite da vaš sto ima.

Korak 1. Osmislite kako želite da izgleda vaš sto od paleta . Ako želite više, moraćete da dodate još jednu paletu . Takođe odlučite da li ga želite sa točkovima ili nogama, to će odrediti stil stola.
Korak 2. Uzmite par istih paleta (možete ih kupiti ili naručiti na gradilištu).
Korak 3. Dobro izbrusite celu površinu, pazeći da nema krhotina ili eksera i šrafova u slučaju da se recikliraju, jer mogu biti opasni. Koristite šrafciger ili klešta da biste ih uklonili.
Korak 4. Nanesite lak za drvo, posebno ako će vaš sto biti napolju. Ako ga ne primenite, i vlaga i kiša, kao i toplota i sunce, na kraju će oštetiti drvo.
Korak 5. Ako želite prirodnu završnu obradu, lakirajte obe palete . U slučaju da želite da ga ofarbate, nanesite boju pa providni lak. Ako će biti napolju, izaberite spoljne lakove i boje za drvo.
Korak 6. Ako želite da napravite sto sa paletama i točkovima ili nogama, odlučite koja će paleta ići na donji deo i na krajevima njenog donjeg dela zašrafiti svaki od elemenata.
Korak 7. Nanesite lepak za montažu drveta na površinu i postavite drugu paletu na vrh.
Korak 8. Sačekajte 24 sata (ili prema uputstvima proizvođača) da se osuši.
Korak 9. Ako ste ih postavili napolju, lakirajte jednom godišnje. Osiguraćete da vaš sto za palete traje godinama.

KAKO NAPRAVITI TRPEZARIJSKI STO OD PALETA?

Postoji mnogo načina da napravite trpezarijski sto  , ali za ovaj je savršeno samo iskoristiti prednosti reciklirane palete . Pogledajte kako se to radi.

Šta vam je potrebno?

Jedna ili dve reciklirane palete , u zavisnosti od veličine stola
Daska iste veličine kao što želite da imate ploču stola.
brusni papir
Kliješta
odvrnuti
Ubodna testera ili nožna testera
Lak ili boja
Lepak za montažu na drvo
noge za sto

Korak po korak da napravite trpezarijski sto sa paletama

Korak 1. Rastavite palete malo po malo. Koristite šrafciger i kliješta da vam pomognu da uklonite sve zavrtnje i eksere. Odbacite delove koji spajaju letvice, što će biti ono što ćete koristiti.
Korak 2. Isecite letvice u različitim veličinama, kako biste napravili originalnu kompoziciju. Možete ih montirati na vrh ploče da biste znali koju veličinu želite da ih isečete.
Korak 3. Kada završite sa sečenjem, nanesite fungicid na daske. Sačekajte onoliko koliko je naveo proizvođač pre nego što nastavite sa sledećim korakom.
Korak 4. Dobro obrusite ploče. Morate to raditi savesno da budu glatke, jer je to površina koju ćete često dodirivati.
Korak 5. Ako želite da ostavite letvice prirodne kako biste postigli totalni rustični efekat, pređite na sledeći korak. Takođe možete da nanesete različite lakove da biste dobili originalniju završnu obradu, samo jedan ili obojite letvice.
Korak 6. Nanesite lepak za montažu na drvenu ploču dok postavljate ploče. Ostavite da se osuši 24 sata ili vreme koje je naveo proizvođač.
Korak 7. Zavrnite noge u uglove ploče. A sada imate originalan trpezarijski sto napravljen od paleta!

 

Kreativni načini da reciklirate drvene palete

undefined undefined/iStock/Getty Images Plus via Getty Images