Čipkasta lampa za rustični i romantični stil u enterijeru

by | April 19, 2018
Lampa od miljea

Ovo je odličan projekat za romantičare koji heklaju ili imaju gomilu čipki i miljea koje više ne mogu da rasporede u prostoru – napravite lampu koja će se svima svideti i koja će sve zadivite i istovremeno će biti romatična i napravljena od elemenata u koje ste zaljubljeni. 

Potrebno vam je:

– stari miljei i čipke,
– balon, što veći to bolje,
– vazelin ili slično sredstvo kojim ćete namazati površinu balona,
– lepak za tapete ili , još bolje, lepak za drvo i četka za premazivanje
– LED ili štedljiva svetiljka.

Naduvajte balon i po želji ga premažite vazelinom. Balon se premazuje kako biste ga kasnije što lakše odvojili od čipke.

Lampa od miljea slika 2

Zatim skupite sve miljee koje imate i koje ste namenili za ovaj projekat. Miljee možete naći na buvljacima ili ih možda imate i sami. Imajte na umu da miljei i čipke sa jako retkim kukičanjem ponekad umeju da se teže drže čvrsto i zajedno i u odnosu na to odaberite one koji nisu previše „šuplji“.

Lampa od miljea slika 3

Miljee i čipke premažite, ili bolje rečeno – natopite – lepkom za tapete. Ukoliko imate lepak za drvo možete njega upotrebiti: Napomena: lepak z adrvo će držati bolje od lepka za tapete, ali je ujedno i skuplji. Obložite naduvani balon čipkanim elementima pazeći da se ivice miljea što više preklapaju – ovo je presudno za buduću čvstoću abažura ili dekorativnog elementa.

Lampa od miljea slika 4

Kada su svi elementi zalepljeni za balon, premažite ga sa još jednim slojem lepka kako bi se čipka što bolje držala. Kada ste završili sa lepljenjem ostavite balon da se osuši izvesno vreme, dobro bi bilo celu noć. Ukoliko želite, možete još jednom premazati ceo element lepkom i još sačekati dok se i ovaj sloj nije potpuno osušio.

Lampa od miljea slika 6 Lampa od miljea slika 7

Kada se sve osušilo, uzmite iglu i probušite balon. Pažljivo izvucite ostatak balona iz vašeg novog abažura. Umetnite svetiljku sa kablom i osigurajte abažur pomoću žice kako ne bi spao sa lampe. Svetiljku možete ubaciti u abažur na dva načina, možete ostaviti otvor pri vrhu balona za nju kada budete slagali miljee i lepili ih po balonu, ili možete, kada je abažur suv, proseći procep na vrhu balona i kroz njega ubaciti lampu. Procep potom zašijte.

Lampa od miljea slika 8Lampa od miljea slika 9

Veoma važno: koristite LED svetiljku ili štedljivu sijalicu – one se ne greju i neće oštetiti čipku a ni lepak. I veličina balona je važna, što veći balon to bolje, upravo zbog sijalice i grejanja materijala.

Izvor: dosfamily.com

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs