Stan od 38 m² transformisan za samo nedelju dana!

by | September 12, 2022

Kao prazno platno, stan od 38 m² je samo sa osnovnim nameštajem predat arhitekti Netu Porpinu. A on je rado je prihvatio izazov. Imao je samo sedam dana da prostoru prenese karakter njegovih stanara, ali da pritom potroši što manje finansijskih sredstava.

Izabrani scenario bio je stan Netovog nećaka, doktora iz Pare koji je stigao da studira u Sao Paulo i pronašao ovaj mali dragulj u centru prestonice. Veličina stana je idealna za njega, koji živi sam. Ipak, upravo je ona i bila prva prepreka za arhitektu. On je imao na umu sledeći plan: da ispuni gust raspored koji zahteva ovaj prostor, bez većih intervencija ili nereda.

-Moguće je napraviti lepu promenu samo sa dobro osmišljenim projektom distribucije, bojama, tapetama, ukrasnim predmetima i sjajnim idejama, izjavio je Neto. Rezultat je iznenađujući.

Stan od 38 m²- kompletna transformacija

Kuhinja je uska, ali funkcionalna i atraktivna. „Pošto je postojala bela osnova, mogao sam da se igram sa kombinacijom boja koristeći tapete. Ovo prilagođavanje ima veoma lep efekat i ekonomično je i brzo rešenje. Sve menjate bez započinjanja teškog posla“, kaže Neto, koji je zalepio tapete iza šporeta i sudopere. Budući da one nisu otporne na vatru, idealno je da se na  stavi staklo kako bi se zaštitilo od požara i olakšalo čišćenje. Preko lavaboa, za ovu zaštitu se brine granitni zabat.

Staklena vrata su odličan difuzor svetlosti, koji propušta svetlost, ali i sakriva pogled na servisni prostor- kupatilo.

Američki pult (1 k 0,54 m) ne služi samo kao oslonac: njegova donja konstrukcija je napravljena od ormarića čija su vrata okrenuta ka unutrašnjosti kuhinje.

U prolazu do spavaće sobe udobno se uklapaju trpezarijski sto i radni kutak. Zid koji pregrađuje kuhinju je prekriven tapetom koja imitira ciglu.

Zvezda sobe je plavi zid – imajte na umu da nije u potpunosti obojen, već funkcioniše kao ofarbana ploča. „Referenca za visinu treba da budu vrata ili greda, šta god je vidljivije da bi se uravnotežilo poravnanje. Što se tiče stranica i dna, predlažem rastojanje od 15 do 20 cm”. Predlog vrednuje površinu bez ostavljanja teškog okruženja. „Izlaz za one koji se plaše zloupotrebe tamnog tona“, ističe on.

U okviru panela, Neto se kladio na spojene police, koje podržavaju okvire sa fotografijama koje je on sam napravio. „Na taj način je lako promeniti kompoziciju slika kad god želite“, kaže on. Da bi prekinuo prave linije, fiksirao je dve okrugle ploče sa sopstvenim crtežima – to su predstave miriti igračaka, pojačavajući regionalnost koja projektu daje ličnost.

Kao ulazni hol, arhitekta je sastavio neku vrstu kredenca sastavljenu od dva nagibna kuhinjska ormarića. To su crveni čelični komadi, postavljeni naopako, sa ručkama okrenutim nagore. Poeni za kreativnost!

Balkon

Na zahtev stanara, prostor je preuređen u kutak za mini bar. „Moj nećak ima hobi da sakuplja piće, pa sam rezervisao prostor za ovu svrhu“, objašnjava Neto.

Raspored balkona je inspirisan žutom pivarom- dečakovog novog favorita. Arhitekta je od njene visine (87 cm) krenuo u projektovanje postavljanja klupe koja zauzima zid od kraja do kraja i deluje kao šipka – to je drvena polica prirodnog tona, dimenzija 1,40 cm k 0,40 m, oslonjena na dva sklopiva metalna nosača. Dve narandžaste hoklice služe kao sedište za opuštajuće trenutke .

Na zidu, komična kompozicija još više pojačava tematsku dekoraciju.

„Pošto je stan već imao materijal svetlih tonova na podu i u ormanu, odabrao sam uzglavlje od borovih letvica sa sirovom završnom obradom“, kaže Neto. Ton čini prelepu kompoziciju sa plavetnilom zida – Neto je zadržao ton plave palete stana, ali je u spavaćoj sobi odabrao zagasitiju nijansu, povučenu u sivu, kako bi atmosferu ostavila opuštajućom.

Manja i pristupačnija opcija, oslonac pored kreveta nije tradicionalni noćni ormarić. „Kada ima malo prostora između kreveta i ormara, preporučujem da koristite okrugli bočni sto, jer nema ćoškova gde možete da se povredite, a i van uobičajenih  je osnova“, objašnjava on.

Kupatilo je takođe oživljeno na jednostavan način: zidovi koji su ofarbani u belo dobili su dve različite nijanse boje. Druga modifikacija efekta bila je upotreba većeg ogledala. „Ranije je imao samo širinu klupe, ali sam je promenio u onu koja seže do ivice kutije, što mu je dalo amplitudu. Kao dopunu, ispod nje sam pričvrstio policu“, zaključuje arhitekta.