SAVRŠEN TEPIH ZA SVAKU PROSTORIJU

by | September 7, 2017

 

Tepih stvara potpuno nov ambijent u svakoj prostoriji u koju ga postavite. Velika promena do koje dovodi može biti fantastična, ali i katastrofalna. Njegov efekat, naravno, zavisi od toga koliko ste ga dobro odabrali – čak i najkvalitetniji i najluksuzniji tepih može naružiti enterijer ukoliko nije adekvatan za prostor u koji ste ga postavili, dok je sa skromnijim modelima, uz pažljiv izbor, moguće napraviti čudo. Vrhunski kvalitet, koji je po pravilu u direktnoj vezi sa cenom, uvek je dobrodošao ako možete da ga priuštite. Međutim, pri kupovini tepiha na prvom mestu treba da vam budu njegov oblik, dimenzije, boja i dezen. Evo nekoliko uputstava kojih se treba pridržavati pri odabiru tepiha za bilo koju prostoriju.

Birajte u skladu s prostorijom
Oblik i veličina prostorije, odnosno prostorne celine za koju kupujete tepih, treba da budu vaša polazna tačka. Dok je stvar vrlo jednostavna kada je reč o obliku, po pitanju dimenzija imate nekoliko mogućnosti, ali pravilo proporcionalnosti uvek važi – što je veća prostorija, treba vam veći tepih.

Manje (ni)je više
Nekoliko centimetara može biti presudno u tome da li će vaš tepih zaokružiti enterijer kao celinu, ili razdvojiti pojedinačne komade nameštaja da slobodno “lebde” u prostoru. Ukoliko se dvoumite između dva tepiha koji se razlikuju u veličini, makar ta razlika bila i minimalna – uvek izaberite veći.

Vizualizujte finalni izgled
Ukoliko ste pronašli tepih koji mislite da će odgovarati vašem prostoru, pre nego što ga kupite, ispitajte da li je zaista tako i koji je najbolji način da ga pozicionirate u prostoru. Krep trakom označite na podu tačan oblik, dimenzije i položaj željenog tepiha – kada imate označene granice, lako ćete moći da vizualizujete da li se model koji vam se dopada zaista uklopa u vaš enterijer.
 
Foto: Guliver/Thinkstock
 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs