SAVRŠEN TEPIH ZA SVAKU PROSTORIJU

by | September 29, 2017

Tepih unosi drastičnu promenu u svaki enterijer, a da li će ona biti na bolje ili na gore zavisi od toga koliko ste ga dobro odabrali. Zato sledite savete kako da odaberete odgovarajuće dimenzije, oblik i položaj tepiha za različite prostorije.

Tepih stvara potpuno nov ambijent u svakoj prostoriji u koju ga postavite. Velika promena do koje dovodi može biti fantastična, ali i katastrofalna. Njegov efekat, naravno, zavisi od toga koliko ste ga dobro odabrali – čak i najkvalitetniji i najluksuzniji tepih može naružiti enterijer ukoliko nije adekvatan za prostor u koji ste ga postavili, dok je sa skromnijim modelima, uz pažljiv izbor, moguće napraviti čudo. Vrhunski kvalitet, koji je po pravilu u direktnoj vezi sa cenom, uvek je dobrodošao ako možete da ga priuštite. Međutim, pri kupovini tepiha na prvom mestu treba da vam budu njegov oblik, dimenzije, boja i dezen. Evo nekoliko uputstava kojih se treba pridržavati pri odabiru tepiha za bilo koju prostoriju.

Birajte u skladu s prostorijom
Oblik i veličina prostorije, odnosno prostorne celine za koju kupujete tepih, treba da budu vaša polazna tačka. Dok je stvar vrlo jednostavna kada je reč o obliku, po pitanju dimenzija imate nekoliko mogućnosti, ali pravilo proporcionalnosti uvek važi – što je veća prostorija, treba vam veći tepih.

Manje (ni)je više
Nekoliko centimetara može biti presudno u tome da li će vaš tepih zaokružiti enterijer kao celinu, ili razdvojiti pojedinačne komade nameštaja da slobodno “lebde” u prostoru. Ukoliko se dvoumite između dva tepiha koji se razlikuju u veličini, makar ta razlika bila i minimalna – uvek izaberite veći.

Vizualizujte finalni izgled
Ukoliko ste pronašli tepih koji mislite da će odgovarati vašem prostoru, pre nego što ga kupite, ispitajte da li je zaista tako i koji je najbolji način da ga pozicionirate u prostoru. Krep trakom označite na podu tačan oblik, dimenzije i položaj željenog tepiha – kada imate označene granice, lako ćete moći da vizualizujete da li se model koji vam se dopada zaista uklopa u vaš enterijer.


STANDARDNE DIMENZIJE TEPIHA
Tepisi se proizvode u različitim veličinama i oblicima. Iako dimenzije mogu varirati od proizvođača do proizvođača, na tržištu su ubedljivo najrasprostranjeniji pravougaoni tepisi standardnih dimenzija, koje su prikazane na shemi. One će vam poslužiti kao odlična smernica, budući da od njih nema velikih odstupanja, čak ni kod tepiha koji nisu pravljeni u skladu sa ovim standardom.

MALI TEPISI
120×170 cm

SREDNJI TEPISI
160×230 cm

VELIKI TEPISI
200×290 cm

EKSTRA VELIKI TEPISI
240×330 cm

Foto: Thinkstock

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs