Psihologija i enterijer: 5 nijansi kojima ne bi trebalo da farbate zidove

Neke boje mogu izgledati prelepo na stranicama časopisa, ali život u takvom prostoru može da bude neugodan. 

by | October 14, 2022

Želeti stan kao sa naslovnice časopisa o enterijeru je sasvim u redu. Ali, činjenica je da galerijski prostor i životni imaju jednu bitnu razliku: vaš stan trebalo bi da odgovara vašim potrebama, navikama i ličnosti. Stoga, jako je važno da izaberete ne samo boju koja izgleda lepo, nego i onu koja će vas smirivati, uveseljavati i, jednostavno, prijati vam.

Psiholozi ne preporučuju upotrebu ove četiri boje u enterijeru:

Crveno

U prostoriji sa crvenim ili bordo zidovima, ljudi osećaju nalet snage, agresiju, nervozu.  Broj otkucaja srca se povećava i krvni pritisak raste. Za stanovnike velikih gradova, kao i one koji se bave teškim i napornim radom, biće veoma neprijatno u takvoj atmosferi. Psiholozi primećuju da grimizna aktivira fizičke procese, ali otupljuje mentalne. S jedne strane, pojačava privlačnost, pomaže u održavanju strasti u krevetu, ali s druge strane često dovodi do svađa i sukoba. Stoga, crvenu boju u unutrašnjosti treba koristiti veoma pažljivo, samo kao akcente.

Plavo

Plava boja je prilično sumorna, tako da se retko koristi u unutrašnjosti. Da biste smanjili stepen melanholije, pomoći cvam tople i svetle nijanse – kombinovanje sa zlatnim akcentima ili drvetom. U skandinavskom, nautičkom stilu, često se kombinuje sa belim. Ali u oba slučaja, hladan ton loše utiče na raspoloženje. Ljudima koji su skloni pesimizmu ne savetuje se da žive u takvoj boji. I soba će biti mračna sve vreme. Jedan pozitivan kvalitet – plava potiskuje apetit, pa se može koristiti za farbanje zidova u kuhinji.

 

Ljubičasto

Boja misticizma i magije, povezana sa zemljama Istoka. Dizajneri je koriste samo kao akcenat – na primer, za jastuke za sofu, ali ne i za zidove. Psiholozi veruju da je ovo nijansa koja uznemirava, izaziva osećaj straha, pojačava dekadentno raspoloženje i napade panike. Alternativa je svetlo ljubičasta. Pomaže u stvaranju romantične, budoarske, glamurozne atmosfere. Pogodnije za tinejdžerku, a ne za odrasle osobe.

Braon

Povezujemo je sa toplinom, pouzdanošću, stabilnošću. Ali i ovde postoje zamke: tamnosmeđa nijansa je previše ugodna, lenja, ne želite da radite ništa u njenom okruženju.U takvoj prostoriji dobro je odspavati ili uživati u čaši crnog vina. Za zidove je bolje izabrati bež-braon  sa zelenim akcentima. Zelena boja neutrališe uspavljujući efekat ove nijanse.

Crno

Ova boja je pogodnija za nestambene prostorije – kupatilo, biblioteku, garderobu. Za druge prostore delovaće depresivno. Organski izgleda u visokotehnološkom stilu, minimalizmu ili potkrovlju, ali opet, ne kao glavna boja, već kao dodatak. Crna pojačava druge nijanse, čini ih izražajnijim, strožijim i postavlja ih na poslovni način. Može se koristiti kao akcentni zid u radnoj sobi ili kancelariji.

Katarzynab/gettyimagesplus

Tags: