Novogodišnje odluke: Ovo su naših 10 “deco” ciljeva (realnih)

by | November 29, 2023
Novogodišnje odluke: Ovo su naših 10

Kada stigne januar, osim što imamo čuveni “januarski uspon”, počinjemo razmišljati o svemu što možemo unaprediti u našem životu i, usput, u našem domu.

Novogodišnje odluke za dom: Napravite svoju listu!

1. Pametno planiranje

Da bi stvari išle u pravom smeru, postavi listu prioriteta za svoj dom, uzimajući u obzir da tvoji ciljevi moraju biti realni i ostvarljivi, kombinujući estetiku, udobnost i održivost. Zato nemoj juriti da kupiš dekorativne dodatke (jastuke, sveće, vaze, ogledala…) impulsivno: pretrpani enterijeri nisu dobar plan. Stavi naglasak na harmoniju, ravnotežu i određenu vizuelnu čistoću gde ništa ne nedostaje, ali ništa nije ni suvišno.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Vreme je za sređivanje

U svim aspektima svog života i, naravno, u svim prostorijama svog doma. Čišći i uredniji dom je srećnije mesto s boljom energijom, gde ćeš imati više vremena za stvari koje voliš, odbacujući stres (nered povećava anksioznost). Bez obzira na to ko je tvoj guru za sređivanje, Marie Kondo već je predstavila svoju TV seriju, ali trenutno je popularna i Margareta Magnusson sa knjigom ‘Švedska umetnost sređivanja pre smrti’.

3. Osveži sobu bez troškova

Zar nisi umorna od stalnog gledanja istog prostora? Vreme je da pokušaš promeniti stvari i videti kako to funkcioniše. Dovoljno je pomaknuti neki nameštaj, ukrase i slike, čak i između soba. Ne radi se o premeštanju svega iz jedne sobe u drugu, već o unošenju nekih novih stvari. Ako ti rezultat ne odgovara, jednostavno vrati stvari na njihovo prvobitno mesto, a barem si imala priliku da očistiš.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Popravi i pobedi

Nijedan dom ne može izgledati savršeno ako zid stepenica i dalje ima onu crnu mrlju koju si ostavila kad si nosila nameštaj na sprat, zid dečje sobe je pun rupa gde su nekad bile plakati, kablovi TV-a i opreme štrče po dnevnom boravku ili drveni pod ima “ratni ožiljak” od kad si se uselila tamo. Sada je vreme da popraviš male nedostatke, jer, kao što već znaš, kuće se ne grade od krova.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Pazi na detalje

Iako su veliki komadi (od sofe do trpezarijskog stola, preko kreveta) glavni junaci prostora, dodaci personifikuju i daju život (i stil) tvojim prostorijama. Tepih u hodniku; biljka na kaminu; sveća u kupatilu; šik ukrasi na komodi u spavaćoj sobi.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Novogodišnje odluke: Budi hrabra i prepusti se

Ova godina može biti godina kada si, pored toga što gledaš tuđe domove i diviš se njihovim enterijerima, odlučila da se prepustiš i da dodate boju svojim zidovima, da se opredeliš za eklektični dekor ili nabaviš tu neobičnu stvar koja će tvojim klasičnim enterijerima dati dozu odvažnosti koja im je nedostajala. Dekoracija takođe može biti zabava!

Članak se nastavlja posle reklama

7. Oblikuj svoj radni prostor

Rad od kuće postaje sve uobičajeniji. Za to ti je potrebno ugodno mesto gde možeš raditi, ali i opustiti se, prilagođeno tvojim potrebama. Prostrani radni sto, lampa sa jakim svetlom i, pre svega, dobra stolica (na njoj ne bi trebalo štedeti), ergonomska i udobna, koja čuva tvoj leđa dok radiš. Da bi kompletirala celinu, postavi biljku, kutije za čuvanje papira i materijala, porodičnu fotografiju ili suvenir koji ti dozvoljava da se na trenutak izmakneš iz svojih obaveza.

Članak se nastavlja posle reklama

8. Uspori…

Dekorativno gledano, i opredeli se za filozofije i trendove poput “hygge” i “lagom”, koje predlažu život (unutra i napolju) koji ide sporije i daje smisao malim stvarima. Kuća ove 2019. ne traži samo da impresionira tvoje goste, već želi da se osećaš ugodno, stvarajući magično mesto za život koje možeš uživati sam ili u dobrom društvu.

9. Odgovorno, održivo i… uradi sam!

U svetu gde leto traje do januara, tvoji postupci mogu mnogo značiti za planetu. Odluči se za ručno pravljene predmete koji obnavljaju gotovo izumrle zanate, svetla koja traže manju potrošnju, održive materijale, arhitekturu usmerenu ka efikasnosti… Toliko je jednostavno kao dati drugu šansu nekom starom komadu nameštaja ili reciklirati palete u neki idealan komad. Sada je trenutak za “uradi sam”!

Članak se nastavlja posle reklama

10. S (malim ili velikim) umetničkim izrazom

Slike, fotografije, skulpture… pomažu nam da stvorimo jake enterijere, ne samo vizuelno (što je takođe važno) već i unutrašnje, jer daju dušu svakom kutku i sposobni su “podići” svaku prostoriju, uključujući kuhinju i kupatilo. Otkrij umetnički izraz koji voliš (crteži tvoje dece takođe važe) i pusti ga da zauzme tvoje prostore.

Članak se nastavlja posle reklama

 


Borjana Božić

FollowTheFlow/GettyImagesPlus