Neprevaziđena lepota lukova

by | December 22, 2017

Još od perioda starih Rimljana, lukovi su jedan od glavnih strukturnih elemenata u arhitekturi. Ne samo da podržavaju strukturu građevine već izgledaju i veoma otmeno, predstavljajući izraz elegancije doma.

Ukoliko je uređenje enterijera ili projektovanje nove kuće u toku, jedna od sjajnih ideja jeste uvođenje lukova. Savremeni domovi današnjice sve manje potenciraju ovaj stilski oblik, ali to svakako ne znači da luk nema svoje mesto u modernoj arhitekturi.

Njihov zadatak jeste da naglase lepotu prostorije i pruže domu ličniji izgled, s obzirom na to da postoji mnogo načina primene i krajnjih vizuelnih efekata.

Lučni koridor

Lučni koridori mogu izgledati sjajno u hodnicima i prolazima, te na jednostavan način povezivati dve prostorije ili prelaz iz jednog dela stana u drugi. Stvaranjem mini-soba, prostor se ‘razbija’, što podseća na orijentalni stil. Upotrebom različitih materijala ili boja u odnosu na ostatak zidova, lukovi još više dolaze do izražaja. Dodatna tekstura i poigravanje s drvetom, pločicama ili umetničkim bordurama, osvežava prostor i čini ga potpuno drugačijim.

Materijali i oblik

Lukovi u modernom enterijeru najčešće se sreću u vidu plitkih varijanti. Oni se dodatno prave probijanjem zidova i primenom različitih materijala, najčešće drveta. Ukrasne lajsne i rimski lukovi od drvenih struktura, keramičkih pločica i ukrasne opeke – neki su od vidova izvođenja ovog strukturnog elementa.

Još jedan način za uvođenje luka u enterijer jesu lučni prozori ili vrata. Ova opcija stvara trendi i šik izgled, bilo u spavaćoj ili dnevnoj sobi. Elegancija i šarm domova u kojima se lukovi nalaze dovoljno svedoče o njihovoj popularnosti i sjajnom estetskom prizoru.


Tags: