Male prostorije mogu izgledati veće uz ovih 7 trikova

by | December 28, 2022
male prostorije

Mučite muku sa opremanjem prostorija malih dimenzija? Nema problema! Pokazujemo vam sedam naših najboljih ideja kako da izvučete maksimum iz male kvadrature.

 

Male prostorije mogu izgledati veće uz nekoliko jednostavnih saveta

Što je manji stan to je važnije dobro osmišljeno uređenje. Maksimalni potencijal iz prostora
izvlačite ako ga podelite na zone. U tome pomažu različite boje zidova i podne obloge. Multifunkcionalni nameštaj poput sofe za spavanje ili trpezarijskog stola na izvlačenje koji služi i kao mesto za rad u velikoj meri doprinose uštedi prostora. Zidne police pružaju dodatni prostor za odlaganje što ima značajnu ulogu kako bi male prostorije izgledale veće.

Članak se nastavlja posle reklama

1. Štediše prostora: nameštaj na rasklapanje

Ukoliko nedostaje stambene površine ovakav nameštaj nam predstavlja spas: nakon obavljenog posla sekretar sto može da se zatvori u kutiju od svega desetak centimetara dubine. Ako vam često dolazi neko u posetu i ostane da prenoći, dobro je imati fotelju koja može da se razvuče i tako dobije ležaj veće dužine.

2. Male prostorije mogu izgledati veće pomoću ogledala

Ogledala kreiraju savršenu iluziju veličine. Ovde je ogledalom prekriven čeoni zid zadužen da učini hodnik dvostruko prostranijim i svetlijim. Pošto ogledala tako lepo reflektuju dnevnu svetlost idealno bi bilo postaviti ih naspram ili odmah uz prozor.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Vizuelno proširenje male prostorije

Horizontalne pruge učiniće da male prostorije vizuelno poprime na širini pri čemu istovremeno umanjuju opažajnu visinu prostorije. Linije koje se sužavaju prema gore vešto neutrališu dejstvo ovog efekta.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Pametan izbor nameštaja

Ukoliko vam u dnevnom boravku nije potreban masivni kauč s prostorom za odlaganje, jer imate ugradne plakare u nekoj drugoj prostoriji, onda se obavezno opredelite za sofu i klub-stočić sa tankim nogarima, jer ćete zahvaljujući ovakvim modelima lako kreirati rasterećen i prozračan ambijent.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Sofa u uglu male prostorije

Dobar raspored nameštaja je zlata vredan, kad se radi o prostorijama malih dimenzija. Zašto ne biste nabavili ugaonu sofu i stavili je u ugao prostorije? Osim što je ovo idealno mesto kao kutak za čitanje, ostatak prostorije ostaje slobodan za ostale neophodne elemente.

Članak se nastavlja posle reklama

6. U visinu

Ako horizontalna projekcija nudi premalo korisne površine, rešenja izrađena po meri će jednim potezom povratiti više kvadratnih metara. Obilje prostora za odlaganje nudi poličar u visini plafona koji kreira utisak veće visine prostorije. Pod stepenicama ka drugom nivou za spavanje krije se još dragocenog prostora za odlaganje.

7. Funkcionalno i korisno

Stolice i hoklice koje se slažu jedna na drugu tajno su oružje u slučaju manjka prostora! One se jednostavno mogu odložiti i po potrebi brzo izvući za upotrebu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

in4mal/gettyimages