Kreiranje akcenata u prostoriji: Šta sve treba da znate?

Prilikom kreiranja akcenata u prostoriji treba da obratite pažnju na nekoliko stvari. Evo o čemu se radi.

by | March 15, 2023
Kreiranje akcenata u prostoriji

Kreiranje akcenata u prostoriji je jedna od najosnovnijih stvari u dizajnu enterijera. Jednostavno rečeno, to je ono što čini sobu posebnom.

Kreiranje akcenata u prostoriji: Zašto je važno?

Kreiranje akcenata u prostoriji podrazumeva određeni detalj ili prostor gde će gosti prvo pogledati kada uđu u prostoriju. Zbog toga je veoma važno da odaberete pravo mesto za akcentovanje. Akcenti definišu prostoriju i odaju poseban utisak. Prilikom kreiranja akcenata u prostoriji, treba da obratite pažnju na nekoliko stvari.

Isticanje već postojećih akcenata u prostoriji

Ponekad prostorije u vašem domu imaju ugrađen akcentni prostor. U tom slučaju, sve što treba da uradite jeste da dizajnom prostorije istaknete već postojeću osobinu.

Članak se nastavlja posle reklama

Prozori
Prozori su uvek dobar izbor za akcentovanje. Bez obzira šta se još načazi u prostoriji, oči prirodno budu usmerene na prozore. Ako imate lep pogled kroz prozor, tim bolje.

Ugrađene police
Ugrađene police mogu biti dobar izbor za kreiranje akcenata u prostoriji. Često se one nalaze i oko kamina, pa zajedno čine akcentni zid koji izgleda sjajno. Započnite dizajn tako što ćete osmisliti prostor za sedenje ispred polica.

Članak se nastavlja posle reklama

Plafon i kosi zidovi
Konstrukcija zidova takođe može biti zanimljiva ako se potrudite. Interesantni dekorativni detalji na plafonu ili kosi zidovi lako mogu postati akcentni deo u vašoj prostoriji. Veoma je važno da u ovom slučaju zidovi budu sveže ofarbani, a kada su plafoni u pitanju onda i smela rasveta igra veliku ulogu.

Članak se nastavlja posle reklama

Kreiranje sopstvenih akcenata u prostoriji

Ukoliko ne postoji ništa u prostoriji što biste istakli, onda je preporučljivo da sami kreirate akcente u prostoriji. Ovo zahteva više napora, ali su rezultati impresivni.

Članak se nastavlja posle reklama

Akcentni zidovi
Često se akcentni zidovi prave na najudaljenijem zidu od ulaza na prostoriju. U tom slučaju, koristite smelu boju ili pozadinu koja će privući pažnju u odnosu na ostale suptilnije delove prostorije.

Članak se nastavlja posle reklama

Umetničko delo
Umetničko delo ili ogledalo može samo po sebi imati akcentnu ulogu. Međutim, morate da odaberete idealnu dimenziju umetničkog dela. Ono mora biti srazmerno zidu na koji ga postavljate. Najbolje bi bilo da bude postavljeno u nivou očiju. Akcentno osvetljenje je takođe odličan dodatak kako biste istakli umetničko delo.

Nameštaj
Nameštaj je često akcentovan deo u prostorijama kao što su trpezarija ili spavaća soba. Centralni komad nameštaja ujedno postaje i glavni fokus u prostoriji. Da biste dodatno usmerili pažnju gosta, možete dodati zanimljive stolnjake na trpezarijskom stoli ili jastuke na krevetu.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta treba da izbegavate?

Možete da napravite savršeni akcenat u vašoj prostoriji i onda da sve zabrljate upadanjem u neku od sledećih zamki.

Više akcenata u prostoriji
Ako su vam kuhinja i trpezarija spojene, verovatno ćete vi želeti da u svaki deo prostorije postavite nešto što će se isticati. Međutim, to može biti zbunjujuče. Obično prostorija treba da ima jedno akcentno mesto i u tom slučaju to treba da bude u prostoru koji je primaran.

Članak se nastavlja posle reklama

Morate uokviriti prostor
Ljudi često zaborave da uokvire akcentni deo. Međutim, trebalo bi da usmerite prostor ka onome što želite da bude u fokusu. Dakle, dodatni elementi oko akcenta su idealni da biste privukli pažnju.

Izostavljanje osvetljenja
Akcentovani deo mora da ima sopstveno osvetljenje koji će mu pomoći da se istakne. U suprotnom, može se desiti da vaš akcentni deo ne bude primetan u tolikoj meri kako biste želeli.

Članak se nastavlja posle reklama

Kreiranje akcenata u prostoriji možda deluje kao veliki posao. Međutim, ako pustite mašti na volju, sigurno ćete lako doći do odgovora šta želite da istaknete u vašoj prostoriji.


Snežana Vranić

Peter_visual/GettyImagesPlus