Kako da napravite savršeni kutak za čitanje?

Kutak za čitanje može biti smešten u bilo kojoj prostoriji u kojoj se osećate prijatno.

by | April 3, 2023
kutak za čitanje

Kutak za čitanje je neophodan svim ljubiteljima knjiga, a dobro će doći i onima koji samo žele da odmore misli. Stvorite ovaj kutak mira i opuštanja.

Kako da napravite kutak za čitanje?

Kutak za čitanje je prostor koji ne mora da bude veliki, nekad je dovoljno da se posvetite mestu za sedenje i od njega učinite nešto zanimljivo i opuštajuće. Naravno, ako imate mesta za to onda možete i veći prostor nameniti za ovaj kutak.

Klupa pored prozora

Klupa pored prozora je idealni kutak za čitanje. Dnevna svetlost će vam omogućiti da dobro videite, a klupa da možete udobno da se smestite. Ako ukombinujete i policu na dohvat ruke, onda imate sve što vam treba. Međutim, nemojte da zaboravite da postavite i lampu za noćno čitanje.

Fotelja i police u uglu prostorije

Još jedan udoban kutak za čitanje možete napraviti u uglu dnevne ili neke druge sobe u kojoj imate prostora. Ako nemate prostora za visoke zidne police, možete napraviti viseće police koje će čuvati vaše knjige na sigurnom. U ovom slučaju je takođe veoma važno da obezbedite lampu koja će vam obezbediti da lepo vidite, naročito ako nema prozora ili dovoljno dnevne svetlosti u uglu.

Kutak za čitanje sa stolom

Kancelarijski ili radni sto takođe može da posluži kao prostor za kutak za čitanje. Za ovim stolom ste već navikli da se skoncentrišete, stoga će vam i čitanje lako ići. Verovatno kao i kada radite, lako ćete se izopštiti iz sveta oko vas i otpustovati u svet knjiga.

Zeleni kutak

Ako volite da čitate u prirodi, onda je ovakav kutak pravi za vas. Uz fotelju i postavite oko sebe veći broj sobnih biljki i uživajte u prirodnoj atmosferi. Ovo će vam naročito dobro doći zimi.

Kutak na podu

Ako živite sa puno članova porodice i retko možete da se osamite, onda je pod vaš. Sve što vam treba jeste udobni dušek ili tabure koji možete premeštati i nositi sa sobom.

Prostorija kao kutak za čitanje

Ako imate prostoriju u kući koja ima slobodnog prostora, iskoristite ga da stvorite sebi oazu za čitanje. Fotelja na razvlačenje i visoke zidne police prepune knjige mogu da stvore pravu bajkovitu atmosferu.

Kutak za čitanje na balkonu

Balkoni u zgradam su obično uzani i tesni, pa je često teško pronaći funkciju za njega. Međutim, ako imate zatvoren balkon onda je idealan način da iskoristite ovaj prostor upravo kutak za čitanje. Ove možete da uživate na miru bez ikakvih prekidanja.

Dakle, postoji nekoliko mesta i načina kako da organizujete ovaj kutak. U svakom slučaju, da biste imali pravi kutak, važno je da možete da se skoncentišete i opustite. Čim pronađete pravo mesto za vaš kutak u kući, samo treba da uzmete knjigu u ruke i da uživate.

Snežana Vranić

JulieAlexK/GettyImagesPlus