UREĐENJE MALE KUHINJE – POGLEDAJTE KAKO SE TO RADI

by | June 3, 2022
mala kuhinja

Ukoliko imate malu kuhinju, sigurno ste dobro upoznati s njena dva glavna problema – nedovoljnom radnom površinom i neodstatkom prostora za odlaganje. Međutim, ako mislite da su oni nerešivi, naši predlozi  će vas razuveriti.

mala kuhinja

POMOĆNIK NA TOČKIĆIMA

Pomoćni kuhinjski element na točkićima više puta smo spominjali kao izuzetno praktičan komad, naročito za male kuhinje. Vlasnici kuhinje na fotografiji iskoristili su sve njegove mogućnosti – on ne samo da pruža dodatnu radnu površinu i prostor za odlaganje, već mu je pridružena i barska stolica, te služi i kao kutak za obedovanje.

mala kuhinja 2

DODATAK 2u1

Još jedno multifunkcionalno rešenje jeste daska za sečenje koja se postavlja preko sudopere. Osim što služi svojoj osnovnoj nameni, kada preklopi sudoperu, obezbediće vam veću radnu površinu.

mala kuhinja 2

mala kuhinja 2

PLOČA NA IZVLAČENJE

Ukoliko imate bilo kakav problem vezan za funkcionalnost prostora, budite sigurni da dizajneri imaju rešenje! Kuhinjska radna površina vam je premala i nema mesta da je proširite? Napravite element sa dodatnom pločom na izvlačenje. Evo dve varijante kako bi to moglo da izgleda: u primeru na fotografiji levo ispod radne površine skrivene su tri dodatne ploče, koje se po potrebi izvlače kao fioka. Osim kao mesto za rad, one se mogu koristiti i kao šank za obedovanje.

mala kuhinja 4

U primeru na fotografiji dole dodatna radna ploča skrivena je na kuhinjskom elementu na točkiće. Sa ovakvim detaljem samo jednim potezom dobijate veću površinu za rad, a uz to, u bazu ovog mobilnog elementa možete smestiti pregledne police za odlaganje kuhinjskih potrepština.

ORGANIZACIJA I PREGLEDNOST
Svaka kuhinja izgleda mnogo lepše i urednije kada su posuđe i što više drugih dodataka skriveni u zatvorenim elementima. Ovo naročito važi za male kuhinje, gde sa svakim dodatnim detaljem prostor izgleda sve skučenije. Zato je zgodno da u kuhinji imate barem jedan visoki zatvoreni element u koji staje puno stvari. Dobra organizacija u ovakvom elementu je ključna, a u tom smislu naročito su praktični oni sa policama na izvlačenje. Čak i ukoliko su vrlo uski, iznenadićete se koliko toga u njih možete smestiti.

mala kuhinja

ISKORISTITE I ZID
Zid između radne površine i konzolnih elemenata takođe se može iskoristiti kao korisno mesto za odlaganje sitnica. Dva primera na fotografijama to sjajno ilustruju. Na fotografiji levo ovde su postavljene plitke otvorene police, koje omogućavaju uredno odlaganje i sortiranje kutija za začine, hvataljki i drugog pribora koji treba da vam je uvek pri ruci. U primeru na fotografiji dole ovakve police skrivene su originalnim frontovima koji imitiraju drvenu zidnu oblogu.

mala kuhinja

SKRIVENI DODACI
Mislite li da su frontovi kuhinjskih elemenata tu samo da bi sakrili posuđe odloženo na policama? Varate se. U maloj kuhinji neophodno je iskoristiti svaki raspoloživi kutak za odlaganje, a vrata kuhinjskih ormarića su jedan od takvih. Potrebni su vam samo praktični dodaci koje ćete pričvrstiti na njihovu unutašnju stranu. Zavisno od toga šta držite u elementu, to mogu biti žičani dodaci u koje ćete odložiti začine, folije za pečenje i slično. Ukoliko za tako nešto nema mesta, ovde sigurno možete pričvrstitit barem “džepove” za poklopce šerpi.

mala kuhinja

ČISTOĆA NA PRVOM MESTU
Osim posuđa i namirnica, u kuhinji je najčešće potrebno naći i mesta za odlaganje sredstava za čišćenje. Boce s kućnom hemijom vrlo su kabaste, a uz to treba smestiti i rukavice, krpe, metlu i ostale potrepštine za održavanje higijene u domaćinstvu. Ukoliko vam u kuhinji manjka prostora, iz poslednja dva primera ukradite ideje kako da sve to uredno odložite u samo jednom ormariću. U prvom primeru (fotografija dole) za odlaganje kućne hemije iskorišćen ormarić ispod sudopere, u kom nema mnogo mesta za zbog odvoda. Ipak, iz njega je izvučen maksimum zahvaljujući horizontalnoj šipci o koju okačene boce s raspršivačima. U primeru desno jedan visoki kuhinjski orman pretvoren je u pravu malu ostavu – u njega su stali usisivač, metla i mop, dok su vrata i bočne strane ispunjene žičanim dodacima za odlaganje boca i drugih sredstava za čišćenje.

mala kuhinja

mala kuhinja