Uređenje doma: Kako da vaš enterijer oslikava vašu ličnost?

by | June 29, 2023
Uređenje doma: Kako da vaš enterijer oslikava vašu ličnost?

Uređenje doma koji oslikava vaš lični stil može biti izazov, posebno u vremenu kada se novi trendovi dizajna brzo smenjuju i kada ste okruženi slikama različitih enterijera na društvenim mrežama.

Uređenje doma: Enterijer koji vam odgovara

Kao što mnogi dizajneri kažu, praćenje trendova ne garantuje trajnost i značaj u enterijerima, posebno u ličnom prostoru kao što je dom. Umesto toga, korišćenje sopstvenih ukusa i ličnih preferenci može biti najefikasniji način za stvaranje dizajna koji će trajati i koji će vam se svideti iz godine u godinu.

U nastavku, nudimo ključne savete za prenošenje vašeg ličnog stila u enterijere koji zaista prikazuju ko ste i šta volite.

Članak se nastavlja posle reklama

Uređenje doma: Korak po korak

Upoznajte sebe

Prvi korak u stvaranju dizajna koji prikazuje vaše lične interese jeste identifikacija istih. Pre nego što ih možete izraziti drugima, važno je da saznate šta tačno volite. Počnite sa zdravom dozom samopromišljanja.Izdvojite trenutak da opišete sebe i svoju ličnost. Da li ste hrabri, avanturistički nastrojeni, šaljivi, minimalistički? Koristite taj opis da biste odabrali elemente koji zaista rezonuju sa vašim jedinstvenim stilom.

Članak se nastavlja posle reklama

Pogledajte unazad da biste gledali unapred

Ponekad je najbolje mesto za traženje pokazatelja vašeg ličnog stila u retrovizoru. Razmislite o prethodnim putovanjima i podsetite se dekorativnih ili dizajnerskih elemenata na tim mestima koji su vam privukli pažnju. Pretražite foto albume i prisetite se prostora u kojima ste se osećali kao kod kuće i opušteno. Razmislite kako su vas mesta iz prošlosti oblikovala i koji elementi su rezonirali sa vašim ukusom. Sve to može biti inspiracija za izgradnju temelja dizajna koji će vam se osećati kao kod kuće.

Članak se nastavlja posle reklama

Zajedničko stvaranje

Članak se nastavlja posle reklama

Saveti dizajnera i stručnjaka su neprocenjivi, ali važno je zapamtiti da je i vaš glas jednako vredan. Dobar dizajner će razumeti da ste vi konačni izvor inspiracije i da će dati prioritet zajedničkom stvaranju. Ne bojte se da iznesete svoje preference, čak i ako nemate stručan jezik da biste nazvali određene stilove, oblike ili teksture koje volite. Pravljenje sopstvenog mood board-a može vam pomoći da sakupite ideje i definišete stil s kojim ćete biti zadovoljni.

Izbegavajte oslanjanje na temu

Članak se nastavlja posle reklama

Kada ste identifikovali svoj lični stil, lako je upasti u zamku izražavanja tog stila suviše doslovno. Pronalaženje apstraktnijih i konceptualnijih načina izražavanja stila može dovesti do trajnijeg i manje kičastog dizajna.

Počnite od malih stvari

Članak se nastavlja posle reklama

Ako niste spremni za potpunu rekonstrukciju enterijera, dizajneri preporučuju nekoliko brzih popravki koje će pomoći da vaš prostor deluje ličnije. Dodaci i dekorativno osvetljenje dodaju toliko ličnosti prostoru. Promena ručkica ili bravica na ormanima i vratima takođe može imati veliki uticaj. Iako to može biti privremeno rešenje, često je pristupačan način za unapređenje prostora i dodavanje ličnog pečata.


Borjana Božić

Scovad/gettyimages