Ovi popularni trendovi u enterijeru potiču još iz Rimskog carstva

by | November 16, 2023
Ovi popularni trendovi u enterijeru potiču još iz Rimskog carstva

Poslednjih dana Rimsko Carstvo je postalo popularna tema, čemu svedoči i hashtag #RomanEmpire koji se približava 2.5 milijardi pregleda samo na TikToku. Iako su videozapisi na društvenim mrežama zabavni, izgleda da postoji razlog zašto ljudi često razmišljaju o Rimskom Carstvu.

Popularni trendovi koji potiču iz Rimskog carstva

Rimljani su imali izuzetan stil koji je izdržao test vremena, a njihov uticaj može se primetiti i u uređenju naših domova. Evo nekoliko detalja u dizajnu doma koje možda niste znali da potiču iz Rimskog Carstva.

Otvoreni koncept

Popularnost otvorenih prostornih planova varirala je kroz decenije, ali se ovaj trend iznenada vratio tokom devedesetih godina, posebno u novim kućama. Ovaj koncept direktno potiče od Rimljana koji su tradicionalno imali veliku prostoriju kao centralni deo svoje kuće, poznatu kao domus. Ovde su se okupljali posetioci, dok su bočne prostorije, poput spavaćih soba ili kancelarije, bile povezane s atrijumom, stvarajući otvoren prostor koji podseća na moderne kuhinje otvorene prema dnevnom boravku i trpezariji.

Lajsne

Iako tehnički lajsne nisu izmišljene od strane Rimljana (prvi su ga koristili Egipćani i Grci), Rimljani su ga pojednostavili. Umesto previše ukrasnih detalja, koristili su polukružne i četvrtaste oblike. Danas se isti dizajni koriste u domovima, s jednom glavnom razlikom – materijalom. U antičkom Rimu, krunski obrub bio je od mermera ili kamena, dok se danas često koristi drvo ili plastika.

Riblja kost paterni

Riblja kost paterni su prepoznatljivi u modernim domovima, bilo da se radi o podovima ili pločicama. Rimljani su tvorci ovog arhitektonskog detalja, inspirisani kostima ribe – otuda i naziv. Koristili su ga za popločavanje puteva širom carstva. Danas se ovaj uzorak često koristi za podove od drveta ili pločica, kao i za zidove u kuhinji ili u kupatilu.

Površine od mermera i kamena

Iako današnje ukrasne lajsne nisu od mermera ili kamena, ovi materijali se i dalje često koriste za pultove, podove, kamin i druge površine. Ako ne planirate renoviranje, možete uneti rimski duh u svoj dom kroz dodatke ili trpezarijski sto sa postoljem od mermera ili kamena.

Rimske zavese

Verovatno nije iznenađenje, ali rimske zavese zaista potiču iz antičkog Rima. Ove zavese su otkrivene u ruševinama Pompeje. Dok se danas koriste uglavnom iz estetskih razloga, u antičko doba su služile da zadrže prašinu i toplotu izvan njihovih domova. Glavna razlika je u tome što su rimske zavese tada bile horizontalno postavljene, posebno one u Koloseumu.

Popularni trendovi: Mozaik pločice

Dizajn mozaik pločica je prisutan već vekovima. Rimljani su ih koristili na podovima, zidovima i plafonima svojih domova. U savremenim domovima mozaik pločice se često koriste za kuhinjske pločice, zidove u kupatilu i tuševe.

Minimalistički dizajn nameštaja

Iako su imali velike prostorije, Rimljani nisu bili skloni pretrpanom nameštaju. Slično današnjem minimalizmu, zadržavali su minimalan i skladan nameštaj kako bi podsticali ljude da se okupljaju. Primer toga je šezlong, koji se zadržao iz tog perioda, a Rimljani su ih koristili s jastucima za udobnost.

Žive boje

Iako je opšta boja rimske arhitekture bila zemljana i neutralna, koristili su žive boje poput crvene, žute, plave i ljubičaste u vidu tepiha, umetničkih dela i jastuka. Ako volite neutralnu paletu ali želite dodati boje, možete uzeti lekciju iz istorije i dodati izražene boje u malim dozama.

Skulpturalne sveće

Sveće u skulpturalnim oblicima trenutno su vrlo popularne, a ovaj element inspirisan je ručno izrađenim statuama po kojima je Rimsko Carstvo poznato. Uz ovaj trend, možete pronaći sveće u obliku rimskih statua koje imitiraju gipsane buste pronađene u antičkim domovima, čime dobijate dekorativni element koji izaziva razgovor.

Borjana Božić

Victoriia Kovalchuk/gettyimages