Svetlost doma budi novu energiju

by | June 24, 2021

Prirodna osvetljenost doma je nešto što, pored toga što doprinosi estetskoj privlačnosti ambijenta, ima uticaj na dobro raspoloženje onih koji u njemu žive, čini ih srećnijim i zadovoljnijim. Takođe, enterijere koji se mogu pohvaliti bogatim prirodnim osvetljenjem je lakše uređivati od onih sa manje izvora svetlosti. Iz ovog razloga dizajneri enterijera su mnogo pažnje posvetili uređenju prostora tako da se u njemu naglasi osvetljenost, bilo da je ima manje ili više, i dali mnogo korisnih saveta na tu temu.

Prostorije sa velikim prozorima, terasama i svetlarnicima pružiće pravu količinu prirodne svetlosti, a ukoliko želite da je naglasite, predlog je da zidove obojite u svetle nijanse, a plafone u čistu belu. Ovakav ambijent idealan je za dnevni boravak, a važno je i da se biraju svetli krupniji komadi nameštaja. Jedan od predloga koji ispunjava navedene kriterijume je ugaona garnitura GALIJA LUX M u svetlo sivom štofu, uz koji se odlično uklapaju klub stolovi BJ-9852 i BJ-9851.

I veštački izvori svetlosti u potpunosti utiču na transformaciju prostora, pa pri izboru dodatnog osvetljenja možete biti maštoviti. Kao dekoraciju za večernje sate možete koristiti lampione, sveće i druge ambijentalne izvore svetlosti, a za potpuni ugođaj na garnituru postavite udobne jastuke i lagane prekrivače ili omiljeno mekano ćebe.

Raspored nameštaja, kao i slobodan površinski prostor, takođe mogu doprineti da ambijent deluje veće nego što jeste, a savet je da uz zidove prostorija postavite veće komade nameštaja poput vitrine PIANO V60-1KSV/PN i PIANO V90-2KS1F/PN, u kombinaciji sa TV stolom PIANO TV120-1K2F/PN, koji čine sjajnu kombinaciju savremenog dizajna za dnevni boravak. Na sredini prostorije bi trebalo da stoje manji elementi nameštaja, pa je obavezan dodatak klub sto PIANO KLS-1F, a za dekoraciju i odlaganje sitnica možete iskoristiti viseću policu PIANO VP90/PN.

Savetuje se dekoracija, ali u ovom slučaju minimalna i u pastelnim bojama. Iz tog razloga, otvorena polica MAURO (MXXR331) u beloj boji je praktično rešenje za odlaganje omiljenih knjiga i drugih dekorativnih elemenata, a i zelene biljke su uvek dobar izbor.

Transparentne staklene površine doprinose prozračnosti ambijenta, pa je za trpezariju odličan odabir trpezarijski sto K-1, sa staklenom pločom, uz koji se uklapaju moderne trpezarijske stolice Y-163.

Za boje podova takođe treba izabrati svetlije nijanse, a za efekat prostranijeg ambijenta bilo bi dobro da nameštaj bude odvojen od zida, jer nameštaj postavljen uz zidove jasno ocrtava granice prostora i naglašava koliko je taj prostor mali.

Ni predsoblje ne treba preskočiti kada je osvetljenost u pitanju. Iz tog razloga su velika ogledala odličan izbor, jer ostavljaju utisak vizuelno većeg prostora, dok reflektovanje svetlosti doprinosi efektu dodatne osvetljenosti ambijenta. Cipelar HUGO 24 OG i cipelar HUGO 23 OG, u kombinaciji ogledala i dekora aritsan hrasta, pružiće prostoru baš takav efekat, a istovremeno biti korisni i poslužiti za odlaganje obuće.

I mali trikovi mogu doprineti velikoj promeni, pa je još jedan od saveta dizajnera enterijera Forma Ideale da odaberete tanje zavese kako bi prostor izgledao svetlije, kao i da drapere postavite po punoj dužini zida na kom je prozor, kako bi izgledalo da se on prostire preko cele površine zida. Na podu ostavite što više slobodnog prostora jer će se tako činiti većim, a u ovome mogu pomoći i svetli tepisi bez jakih šara i dezena.

Osvetljenja nikada dovoljno, tako da se nadamo da su vam se, nakon ovih saveta, javile mnoge ideje kako da promenite situaciju u svom domu. Svetlost i prostranstvo bude novu energiju i pokreću novi ritam, zato se odmah treba pozabaviti ovom malom „problematikom“, a koja god nedoumica da se javi, saveti naših stručnjaka su uvek dostupni. Srećno!