STAN: DINAMIČAN PROSTOR ZA DINAMIČNE STANARE

by | April 2, 2022
stan u Italiji

Dizajn studio Flusscreativo uvek privlači pažnju svojim sjajnim rešenjima za uređenje enterijera. Ovom prilikom prikazujemo vam enterijer porodične kuće u gradu Bovezzo, na severu Italije.

Gianfranco Di Costanzo i Daniel Facchetti, dizajneri studija Flusscreativo, želeli su da ambijent na kojem su radili odražava vedar temperament vlasnika. Odlučili su se za jednostavnu osnovu koju je upotpunio nameštaj jarkih boja i neobičnih oblika, a na osnovu rasporeda prostorija formirale su se fluidne putanje.

Dugačak hodnik deli privatnu od dnevne zone koja je osmišljena po principu open plana, tako da su dnevni boravak, trpezarija i kuhinja smešteni u jednu veliku prozračnu prostoriju koja sa svih strana ima omogućen pristup dvorištu. Velika količina prirodnog osvetljenja koja dopire u unutrašnjost čini ovaj prostor vrlo prijatnim za boravak, a uz pažljivo odabrani kolorit, koji se sastoji od sive, bele i intenzivne plave boje, ističe smirenost i ležernost ambijenta.

Dnevni boravak stilski predstavlja idealan odnos između toplih i hladnih tonova. Jednostavna podna obloga od epoksidne smole u svojoj svetlosivoj nijansi čini odličan spoj sa odabranom nijansom plavih zidova. Neobičan izbor nameštaja daje autentičan pečat ambijentu, a izražene boje su ublažene zaobljenim ivicama.

Posebno se izdvaja neobična fotelja koja, bez obzira na svoj skulpturalni izgled, predstavlja udobno mesto za sedenje. Uz zid je postavljen sistem polica čiji je jedan deo obložen drvenom oblogom na koju je okačen TV, dok su horizontale napravljene od metala.

Na suprotnoj strani, pričvršćena je konzolna polica na koju je postavljena raznovrsna dekoracija. Veoma zanimljiv elemenat predstavlja bela podna lampa fluidne forme, a svoje mesto kod garniture pronašlo je i sobno cveće.

U središnjem delu prostorije formirana je trpezarija koju čini veliki kvadratni sto metalnog postolja na koji je postavljena drvena ploča ofarbana crnom bojom. Okolo njega su postavljene po četiri stolice u obliku fotelje i četiri elegantne sa kožnim tapacirungom

Kao i ostatak apartmana i kuhinja je uređena inovativno i sa stilom. Iako je čini jedan masivan elemenat, ona deluje vrlo svedeno i nenametljivo u prostoru. U okviru zidnih ugradnih elemenata smešteni su uređaji, ali sav posao pripreme hrane se odvija za kuhinjskim ostrvom.
U njegovom sastavu se nalazi i sudopera kao i indukciona ploča, tako da je sve nadohvat ruke. Na jednom delu je postavljena velika drvena ploča koja delimično izlazi iz okvira ostrva i predstavlja šank uz koji stoje tri barske stolice jednostavnih linija i kružnog sedišta.

Noćna zona koja je formirana na drugoj strani apartmana se osim funkcije ne izdvaja od celokupnog dizajna. Glavna spavaća soba obojena je intenzivnom plavom i belom bojom, ali je podna obloga u ovom slučaju parket koji doprinosi toplini i udobnosti.

Konstrukcija od metalnih šipki je i ovde našla svoju primenu pa je tako na nju konzolno postavljen toaletni sto, slika i malo ogledalo kružnog oblika, a do vrata na identičnoj konstrukciji nalazi se veliko ogledalo pravougaonog oblika.

Prolaz vodi do kupatila čiji su zidovi obojeni bež nijansama, a u okviru tuš kabine su postavljene pločice različitog dezena. Na plavom elementu nalaze se dva umivaonika, a jednostavnost se primećuje i na odabiru ogledala koje se sa svojim neprimetnim ivicama uklopilo uz zid. Iako postoji izlaz u dvorište i to u vidu velikih staklenih vrata, privatnost obezbeđuje tamnoplava draperija.

Naslovna fotografija: Giorgio Baroni

Tags: