Šperploča – nova uloga u enterijeru

by | December 29, 2022
šperploča

Iako se šperploca odavno koristi u enterijerima na različite načine, nismo često imali priliku da je vidimo i kao završni materijal. Međutim, u poslednje vreme sve je popularnija pa je tako njena prepoznatljiva tekstura postala jedan od vodećih trendova u oblikovanju unutrašnjeg prostora.

 

Šperploča – stabilan materijal

Šperploča nastaje slaganjem više tankih slojeva furnira koji se, nakon sortiranja prema kvalitetu, spajaju u presama pomoću posebnih lepila. Na taj način dobijaju se čvrsti i stabilni paneli. Važan korak u procesu proizvodnje, koji šperploči daje čvrstoću, jeste lepljenje slojeva furnira tako da su pravci vlakana drveta u naizmeničnim slojevima međusobno postavljeni pod uglom od 90 stepeni. Zahvaljujući tome, šperploča je manje podložna širenju i skupljanju usled vlage, i ima mnogo veću čvrstoću u odnosu na daske istih dimenzija sečene iz jednog komada.

Raznovrsna primena

Zbog svoje pristupačnosti, lakoće, čvrstoće i jednostavnosti obrade, šperploča se u enterijeru koristi na različite načine – za oblaganje površina, izradu nameštaja, dekorativnih predmeta… Kao i ostali pločasti materijali, obično je skrivena ispod različitih završnih slojeva, te ju je moguće prepoznati samo po preseku u kom su vidljivi karakeristični slojevi furnira.

Adekvatna zamena drvetu

Dizajneri sve češće koriste šperploču kao završni, vidljivi sloj na različitim elementima enterijera. To je postao veoma rasprostranjen način da se prostor učini modernijim i da se u njega unese toplina, i to za mnogo manje novca nego što bi zahtevalo korišćenje punog drveta.

Cena šperploče zavisi od kvaliteta

Iako šperploča važi za relativno jeftin materijal, njena cena i kvalitet variraju zavisno od nekoliko faktora: vrste drveta od kog je izrađena, vrste lepka, debljine i kvaliteta završnih slojeva furnira, kao i njihove obrade. Od kvaliteta će zavisiti i mogućnosti njene primene.

Šperploča na zidovima

Paneli šperploče se najčešće viđaju na zidovima, i to u prostorima opremljenim u modernom stilu. U porodičnoj kući, deo zida između kuhinje i dnevne zone obložen je ovim panelima, a postavljanjem različitih hvataljki, roditelji su ovaj kutak namenili igranju dvojice dečaka nemirnog duha.

Podovi

Iako je šperploča mnogo jeftinija od drveta, nije ni približno otporna i trajna kao parket. Savet je da u frekventnim prostorijama ni ne razmišljate o tome, dok bi za one slabo prometne mogla da bude prihvatljivo rešenje, pod uslovom da odaberete neku napravljenu od tvrde vrste drveta (npr. hrasta ili breze), obavezno zaštićenu lakom ili uljem.

Šperploča – dve uloge

Zahvaljujući originalnom pristupu, jedno jednostavno rešenje izgleda gotovo nesvakidašnje. U jednom malom stanu, arhitekte su izvele ugradni orman sa perforiranim frontovima od šperploče, koji u isto vreme ima funkciju prostora za odlaganje i maske za radijator.

Ako se i vama dopada kako ovaj materijal oplemenjuje svaki enterijer, uvrstite ga i u svom domu.

vicnt/gettyimages