Šarm različitih stolica

by | November 3, 2021

Nekada je trpezarijski sto sa stolicama u različitim bojama ili oblicima bio odraz siromaštva i nemaštine. Međutim, vremena se menjaju, pa se tako menjaju i navike u uređenju. Danas je trpezarijski sto koga okružuju različite stolice postao trend. Reč je o mogućnosti da kreirate orginialan ambijent kojem ste dali svoj lični pečat.

Kupljene, polovne, pronađene na starom tavanu ili napravljene u sopstvenoj režiji, stolice uz malo truda i uloženog vremena dobijaju novo ruho i postaju predmet trendi kombinacije u trpezariji. Što su različitije teksture i nasloni, to je efekat spektakularniji.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta se postiže različitim modelima trpezarijskih stolica?

Dizajnerka enterijera Tali Rot kaže da različite stolice daju karakter prostoru, kao i da su jedan od najpovoljnijih načina za preuređenje prostora bez prevelikih ulaganja. Najvažnije i prvo pravilo kojeg treba da se pridržavate pri odabiru stolica jeste to da moraju biti jednakih ili gotovo jednakih visina. Osim toga, sa ovim malim projektom dobićete originalnu trpezariju koja će oslikavati vaš stil.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako kombinovati boje stolica?

Članak se nastavlja posle reklama

Dizajnerka enterijera Abigal Ahern kaže da su zapravo dve opcije za koje se možete odlučiti prilikom odabira stolica. Ako želite da igrate na sigurno, a da pritom postignete eklektičan izgled vaše trpezarije, možete se odlučiti za iste modele stolica, ali u različitim bojama. Ako ste ipak malo hrabriji, odaberite paletu od nekoliko boja kojih ćete se strogo držati i prema tome birajte stolice. Samo pripazite da su jednakih visina.

Članak se nastavlja posle reklama

Možemo li spajati razdoblja i stilove kod kombinovanja stolica?

Ovo je pitanje oko kojeg su dizajneri enterijera u potpunosti podeljeni. Neki kažu da je važno držati se jednog razdoblja i stila kako bi se uspešno postigla konzistentnost u uređenju prostora, dok drugi sugerišu da je mešavina poželjna jer se tako postiže dinamičnost. Ako sami preuređujete prostor bez pomoći dizajnera, savetujemo vam da se držite prve varijante.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako spojiti vintidž i moderno?

Zapravo je vrlo jednostavno – vintidž stolice, koje se baš ne viđaju sakodnevno, svakako će skrenuti pažnju na sebe, pa zato birajte one upečatljivijeg dizajna. Uz njih kombinujte modele minimalističkog, modernog stila, ali vodite računa o koloritnom skladu. Kombinacija različitih modela gotovo je dovoljna sama po sebi, tako da prisustvo različitih jarkih boja može samo da rezultira potpunom disharmonijom u prostoru.

Članak se nastavlja posle reklama

shutterstock

Tags: