Pravilna rasveta za lepši dom

by | October 27, 2017

Saznajte koji su tipovi rasvete pogodni za određene prostorije i kako da ih bez greške pozicionirate u prostoru

SVETLO U DNEVNOJ SOBI

Foto: Thinkstock

OPŠTE OSVETLJENJE ima ulogu da osvetli prostoriju ravnomernim intenzitetom svetlosti i predstavlja osnovu planiranja rasvete. Ono treba da bude dovoljnog intenziteta da omogući prostornu orijentaciju unutar sobe i dobru vidljivost za, na primer, usisavanje. Optimalno je ako se može regulisati preko prekidača postavljenog odmah uz vrata.

USMERENA RASVETA koristi se tamo gde treba osvetliti određene tačke, odnosno zone, kao što su televizor ili kutak za čitanje. Međutim, ona se primenjuje i u zonama odvijanja posebnih aktivnosti, poput sviranja instrumenata ili učenja.

AMBIJENTALNA I DEKORATIVNA RASVETA pobrinuće se za kreiranje ugodne, prijatne atmosfere u prostoriji i ona ne služi za opšte osvetljenje prostora. Idealne su stone lampe koje mogu biti postavljene na komodama, u regalima ili na prozorskim daskama.

SVETLO U TRPEZARIJI

Foto: Thinkstock

RASVETA TRPEZARIJSKOG STOLA treba da osvetljava prostor predviđen za obedovanje i kreira pravu atmosferu, a da istovremeno ne blokira vidno polje onima koji za stolom sede jedni naspram drugih. Najpogodniji izbor koji ispunjava sve te zahteve jesu modeli visilica s mogućnošću regulisanja visine, ili šinski sistemi rasvete, koji dopuštaju linearna pomeranja rasvetnih tela u horizontalnom pravcu. Pritom, poželjno je da prekidači za sve pomenute modele budu opremljeni potenciometrima. Oblik modela trebalo bi odabrati prema obliku stola: uz okrugao sto najbolje pristaju okrugle viseće lampe, uz četvorougaone – duguljasta rasvetna tela ili više visilica u nizu.

UGRADNA RASVETA za vitrine, regale ili ormare praktična je i efektna u isto vreme: s jedne strane, dopušta
bolju orijentaciju među predmetima pohranjenim u njima, a s druge, ukrasne predmete efektno i upečatljivo ističe i stavlja u
prvi plan.

PLAFONSKA RASVETA podesive orijentacije svetlosnog snopa obasjava zidove i slike. Sjajan propratni efekat: zahvaljujući stepenu osvetljenosti, prostor vizuelno dobija na širini, te prostorija ujedno deluje veća nego što to zapravo jeste.

AMBIJENTALNA I DEKORATIVNA RASVETA kreira vedru atmosferu i ugođaj topline doma. Ako je malo izmaknuta od trpezarijskog stola, do izražaja će doći njena funkcija otvaranja prostora. Ona može poslužiti da se istakne, na primer,
trpezarijski aksesoar.


SVETLO U SPAVAĆOJ SOBI

Foto: Thinkstock

OPŠTE OSVETLJENJE dopire s plafonjere koja rasipa svetlost u širokom luku. Ono ravnomerno osvetljava prostoriju i pod, a prekidač za upravljanje ovakvim tipom plafonske rasvete najbolje je postaviti odmah do vrata.

SVETLO ZA ČITANJE uz krevet treba da deluje umirujuće, te bi stoga trebalo da bude opremljeno prekidačem s potenciometrom. Praktičan izbor predstavljaju modeli lampi s abažurom.

USMERENA RASVETA sastoji se od izvora svetla koji su fokusirano usmereni, na primer, na orman, ogledalo i slike. Pritom, ova rasvetna tela i ostatak prostorije dodatno prožimaju atmosferom topline i ugodnosti.


SVETLO U KUPATILU

Foto: Thinkstock

OPŠTE OSVETLJENJE je naročito važna stavka pravilno izvedene rasvete, i to ne samo u kupatilima bez prozora. I zidovi i pločice u tamnim bojama upijaju svetlost, te time kreiraju potrebu za intenzivnijim osvetljenjem. Da bi model rasvete bio odgovarajući i za kreiranje opuštajuće i prijatne atmosfere, na primer tokom kupki, prekidač za upravljanje rasvetnim telom trebalo bi da bude opremljen potenciometrom.

SVETLO UZ OGLEDALO I UMIVAONIK trebalo bi da osvetljava lice prirodno i ravnomerno, da ne kreira dodatna senčenja, a da pritom ne zaslepi onog ko se ogleda. Idealni su duguljasti modeli svetiljki u obliku štapa od satiniranog stakla u beloj boji koji se montiraju sa strana ogledala. Dobrodošli su i dodatni elementi ovakve rasvete postavljeni iznad ogledala.

SVETLO U KUHINJI

Foto: Thinkstock

Za OSVETLJAVANJE RADNE PLOČE pogodne su lampe koje će se pobrinuti za njenu dovoljno intenzivnu osvetljenost.
Važno je da ova rasveta pruži usmereno osvetljenje, a da pritom ne stvara oštre senke. Zavisno od toga jesu li nad pločom postavljeni viseći ormari ili police, rasveta se montira ispod visećih elemenata, ili pak na plafonu.

RASVETOM KUHINJSKOG OSTRVA ILI ŠANKA mogu se postaviti dodatni akcenti unutar kuhinjskog prostora. Ovde se
kao rešenje, pre svega, nude visilice koje ne rasipaju svetlost u preširokom luku. Dobru alternativu predstavljaju plafonjere
s izrazito fokusiranim svetlosnim konusom, kao direktnom rasvetom stola za obedovanje.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs