OVDE ŽIVI SREĆNA PORODICA

by | May 6, 2022

Dizajner Ivan Podznjakov osmislio je enterijer stana koji odražava njegove stanare – vedar, mladalački, prepun pozitivne energije. To i ne treba da čudi, s obzirom na to da su vlasnici mladi bračni par s detetom.

Mladi bračni par kupio je stan u novogradnji, površine 120 kvarata. Kada je došlo vreme za useljenje, odlučili su da za uređenje svog novog životnog prostora angažuju dizajnera kako bi svaki detalj bio pažljivo osmišljen u skladu sa njihovim željama i potrebama. Osim toga, nisu bili sasvim zadovoljni funkcionalnom organizacijom prostora zbog dugačkih mračnih hodnika koji spajali sve prostorije. Kako bi se stvorio prozračniji i otvoreniji prostor, deo zidova koji su definisali hodnike je potpuno uklonjen, dok su u zoni dnevnog boravka oni zamenjeni drvenim pregradama i bibliotekom. 

Dnevna soba, kuhinja i trpezarija nalaze se u istoj prostoriji, bez ikakvih barijera između njih. Sivo-bela kombinacija, koja čini koloritnu osnovu, upotpunjena je akcentima u vedrim nijansama žute, zelene i plave. Time je jednostavno uređen prostor u skandinavskom stilu dobio vedar i mladalački karakter.

 Kuhinja je istaknuta žutim frontovima podnih elemenata, kao i geometrijskim pločicama na zidu, dok se u trpezariji ističu dve plave stolice. Dnevni prostor osvetljava ugradna rasveta, a dnevna soba i trpezarija su kao zasebne celine dodatno akcentovane dizajnerskom rasvetom: trpezarija jednostavnim kupastim visilicama u skandinavskom stilu, a dnevna soba upečatljivom visilicom u vidu tri velika LED prstena.

Stan raspolaže s dve spavaće sobe – dečjom i roditeljskom, i svaka od njih uređena je u plavo-beloj kombinaciji. To je odličan izbor za prostorije za odmor jer plava boja ima opuštajuć i umirujujući efekat na naš um. U roditeljskoj spavaćoj sobi ističe se konzolni toaletni stočić i zid iza kreveta, naglašen tapetama s geometrijskom mustrom.

Dečja soba opremljena je za dete predškolskog uzrasta, ali je prostor za učenje već spreman. U prostoriji izduženog oblika jednu dužu stranu zauzima krevet sa okvirom u obliku kućice, dok su naspram njega konzolni ormarići za odlaganje igračaka, knjiga i drugih sitnica.

Uz prozor se nalazi radni sto u vidu konzolne ploče. Opšte osvetljenje dečjoj sobi obezbeđuje ugradna rasveta, ali tu je i veoma interesantna ukrasna rasveta – nekoliko plafonskih svetiljki u obliku balona različitih boja i veličina.

Stan raspolaže s dva kupatila. Jedno od njih ima prvenstveno funkciju toaleta za goste, ali je opremljeno i prostranom tuš-kabinom, što je svakako vrlo zgodno rešenje za višečlanu porodicu. Ono je uređeno vrlo jednostavno, s većinom površina obloženih belim pločicama. Upravo zahvaljujući toj jednostavnosti do punog izražaja su došle plave podne i zidne pločice s geometrijskim dezenom.

Nasuprot tome, veliko porodično kupatilo uređeno je u dinamičnoj i upadljivoj kombinaciji boja: dva zida obložena su belim, a dva žutim pločicama; deo zida između ogledala i ploče sa umivaonikom naglašen je pločicama u žuto-sivom tufnastom dezenu, dok se ispod ploče nalazi zeleni konzolni ormarić.

FOTO: ALEKSANDER VOLODIN