OVAKO TREBA DA IZGLEDA PORODIČNI DOM

by | July 29, 2022
stan uredjenje dnevna soba decja soba

Studio MSWW iz Varšave uredio je enterijer ove kuće za petočlanu porodicu, koju čini bračni par sa dvoje dece i četvoronožnim prijateljem – neodoljivim biglom. Cilj je bio stvoriti prostor u kojem će čitava porodica uživati u zajedničkim trenucima, ali i u privatnosti, a evo kako im je to pošlo za rukom…

stan uredjenje dnevna soba decja soba

Velike porodice zahtevaju veliki stambeni prostor kako bi svi ukućani mogli uživati u zajedničkom vremenu, ali i u sopstvenoj privatnosti. Petočlana porodica iz Varšave čijivam dom ovde predstavljamo imala je sreću da izgradi svoje malo carstvo u vidu jednospratne kuće koja im sve to omogućava. Da bi porodična idila bila potpuna, angažovali su studio MSWW, koji je imao zadatak da enterijer pretvori u lep, funkcionalan i udoban prostor.

Arhitekte su ovom projektu pristupile temeljito, obraćajući pažnju na svaki detalj. To se uočava već u predsoblju, gde su kombinovani ormani za kapute i cipele, fiokari za istnice i klupe za udobnije obuvanje, koji su osigurali funkcionalan i uredan ulazni prostor. Ipak, pravi šarm ove prostorije krije se u podnožju pomenutih elemenata, gde su smešteni jastučići za četvoronožnog člana porodice – šarmantnog bigla, koji odavde može pratiti sva dešavanja u kući i oko nje.

stan uredjenje dnevna soba decja soba

 

stan uredjenje dnevna soba decja soba

Prostor je u funkcionalnom smislu podeljen po etažama: prizemlje je namenjeno zajedničkim prostorijama dnevne zone, dok je sprat rezervisan za privatne prostorije članova porodice. Centralna prostorija u prizemlju jeste dnevna soba, koja i nije naročito velika, ali joj je raskošan izgled dala visina koja seže sve do krovne kosine, zahvaljujući galeriji na spratu koja se ka njoj otvara. Jednostavan dizajn i neutralan kolorit “začinjeni” su atraktivnim detaljima: pregradom od drvenih lamela koja deli dnevnu sobu i stepenište, betonskom oblogom kamina i dimnjaka, udobnom plavom foteljom, te brojnim velikim visilicama koje se spuštaju sa krovne kosine.

stan uredjenje dnevna soba decja soba

Garnituru za sedenje objedinjuje moderan kožni pačvork tepih, a atraktivan detalj svakako je i zid iza TV-komode, akcentovan mat crnim panelima. Dnevni boravak je smešten na uglu kuće, tako da ga sa dve strane osvetljavaju veliki prozori.

stan uredjenje dnevna soba decja soba

U istoj prostoriji sa dnevnom sobom, ali u njenom “ušuškanijem”, nižem delu standardne visine, smeštena je trpezarija. Ona je zamišljena samo kao dopuna dnevne sobe, pa je u skladu sa tim i uređena vrlo jednostavno, nenametljivo, sa nameštajem neutralnih boja i modernog dizajna koji prati dizajn dnevnog boravka.

stan uredjenje dnevna soba decja soba

Dugačak drveni trpezarijski sto okružuje osam udobnih tamnosivih polica, a njegovu površinu osvetljavaju dve jednostavne visilice. Najatraktivniji detalj ovde zapravo predstavlja klizna pregrada koja odvaja kuhinju. Ona je izvedena od mlečnog stakla s drvenim ramom i rešetkastom mustrom, koja se nadovezuje na dizajn pregrade iza sofe u dnevnoj sobi.

stan uredjenje dnevna soba decja soba

Iza pomenute klizne pregrade, dakle, krije se kuhinja, jednostavno uređena kao i ostatak dnevne zone: modernog dizajna, u kombinaciji crne, bele i sive, uz detalje od drveta i u plavoj boji. Budući da je smeštena u odvojenoj prostoriji, ona je ogranizovana u obliku slova U, pri čemu su dva susedna kraka sačinjena od podnih elemenata s belim frontovima i sivom radnom površinom (i zidnih elemenata u jednom delu), dok treći krak čine visoki crni elementi. U okviru ovog kraka nalazi se niša s klupom, uz koju je organizovan manji prostor za obedovanje.

stan uredjenje dnevna soba decja soba

Na sprat vode ravne jednakokrake drvene stepenice, koje se pružaju duž dugačkog hodnika naspram ulaznih vrata. Njima se najpre stiže do otvorene galerije koja služi kao komunikacija između prostorija na spratu, ali i kao radni kutak. Radni prostor osvetljavaju dva krovna prozora ispod kojih je postavljen sto, dok su sa strane izvedeni praktični elementi za odlaganje pravljeni po meri.

stan uredjenje dnevna soba decja soba

stan uredjenje dnevna soba decja soba

Osim spavaće, na spratu se nalaze još dve dečje sobe, jedna za devojčicu, a druga za dečaka. Muška soba uređena je u crno-belo-sivoj kombinaciji, uz vedre žute akcente. U osnovi, reč je o vrlo običnoj dečjoj sobi, s krevetom, radnim stolom, policom, ormanom i TV-komodom. Ipak, tu je nekoliko detalja koji su joj dali upečatljiv izgled: crno-bele pločice s geometrijskom mustrom, kojima je naglašen zid iza TV-a, ripstol za vežbanje i disko kugla, koja sobu pretvara u savršeno mesto za žurku.

Kada je reč o sobi za devojčicu, ona je uređena krajnje jednostavno, u belo-sivoj kombinaciji, a jedini koloritni akcenat jeste lanac sa ukrasnim svetlećim kuglama u različitim nijansama roza boje.

stan uredjenje dnevna soba decja soba

Kuća raspolaže sa dva kupatila, od kojih jedno opslužuje prizemlje, a drugo sprat. Glavno kupatilo na spratu podeljeno je na dve potceline: deo sa toaletom i tuš-kabinom, čiji dizajn definišu pločice u imitaciji drveta, i deo sa kadom i lavaboima, koji je u potpunosti beo. Ovde su se arhitekte poigrale teksturama, te su postignuti interesantni kontrasti između glatkih mat i sjajnih površina i svetlucavih pločica prošaranih sitnom 3D mustrom.

Iako glavna uloga kupatila u prizemlju jeste funkcija toaleta za goste, ono je opremljeno i tuš-kabinom. Naime, ovaj dom ipak je namenjen velikoj porodici u kojoj su žurba i gužva prilikom obavljanja jutarnje toalete gotovo neizbežne, a dodatno kupatilo to znatno ublažava. Ovo je jedina prostorija koja donekle odstupa od uređenja ostatka prizemlja, i to zahvaljujući zidnim pločicama sa upečatljivom pepita mustrom u crno-bež kombinaciji.

foto: MSWW Marcin Konopka