Odabir umetničkih dela: 3 vrhunska saveta dizajnera!

Saznajte kako da ulepšate svoj dom pravilnim odabirom i pozicioniranjem umetničkih dela.

by | June 12, 2023
Odabir umetničkih dela

Umetnička dela su završni procvat u svakom unutrašnjem projektu, dodajući karakter i osećaj ličnosti vašem prostoru. Uz to, predstavljaju vizuelno upečatljiv način da privučete poglede. Dakle, bez obzira da li su apstraktno platno ili rafinisana slika u ulju više vaša stvar, pravilan odabir umetničkih dela je ključan.

Međutim, znati kako najbolje prikazati svoje umetničko delo, kao i kako ga upariti s ostatkom enterijera, može se pokazati pomalo zastrašujućim. Da, možete jednostavno odabrati mesto i pripremiti čekić i eksere, ali za maksimalan uticaj, svesniji pristup je od vitalnog značaja. Dizajnerka enterijera sa sedištem u Londonu Naomi Estli Klark govori nam o tome kako najbolje da ukrasite svoj prostor umetnošću, tako da možete maksimalno iskoristiti svoju dragocenu kolekciju.

Saveti za odabir umetničkih dela

Savet 1: Suzite kolekciju omiljenih komada

„Čak i ako imate veliku i raznovrsnu kolekciju, ukrašavanje i planiranje šeme umetničkih dela u domu može da se oseća kao zastrašujući zadatak“, kaže Naomi. „Moj savet je da odaberete najposebnija tri ili četiri komada i okačite ih na najistaknutija mesta – razmislite iznad kamina ili u ulaznom holu – tada pritisak nestane i odatle će teći.

Članak se nastavlja posle reklama

„Pobrinite se da se zabavite s tim – postavite slike na najupečatljivija mesta  i zapamtite da uvek možete promeniti stvari.“

Savetujemo vam da sve svoje dostupne umetničke radove postavite na pod kako biste utvrdili koji vam najviše privlače pažnju. Ovo su delovi koji vas najbolje odražavaju kao pojedinca i daju vam solidnu polaznu tačku kada je u pitanju odluka koja umetnička dela će zauzeti centralno mesto.

Savet 2: Odabir umetničkih dela kao polazna tačka celog enterijera

Možda mislite da je viseća umetnička dela poslednji korak u procesu dizajna enterijera, ali razmislite ponovo. Umetnička dela mogu, u stvari, delovati kao katalizator za ostatak sobe – ne samo u pogledu boja, već i za dekor i nameštaj. Ovo je posebno dobar način da započnete planiranje transformacije cele sobe.

Članak se nastavlja posle reklama

„Često nas privlače naše omiljene boje u umetnosti, pa uvek tražim od klijenata da mi pokažu svoje umetničke radove“, primećuje Naomi. „To je tako lični izbor i smatram da je pronicljivo videti šta ljudi odlučuju da okače na svoje zidove. Odatle obično mogu prilično brzo da razumem iz koje palete boja da radim i osećaj koji osoba želi da postigne u svom domu.’

Izaberite svoje omiljeno umetničko delo i krenite odatle – zamislite ga kao tablu za raspoloženje za ostatak enterijera. Razmotrite teksture, boje i šare koji ne samo da rade sa umetnošću, već je ističu na najbolji efekat.

Članak se nastavlja posle reklama

Savet 3: Ne postavljajte umetnost previsoko

Plasman je zaista sve kada je u pitanju maksimalno iskorištavanje vaše kolekcije umetničkih dela. Želite da budete u mogućnosti da ga cenite bez naprezanja očiju ili vrata, tako da je od najveće važnosti da ga držite u udobnom pogledu.

„Uobičajena je greška postaviti umetnost previsoko na zid, zbog čega će se plafon činiti manjim, kao i da će biti teže ceniti umetničko delo“, objašnjava Naomi.

Članak se nastavlja posle reklama

Možete isprobati polutrajne viseće trake da testirate postavljanje umetničkih dela pre nego što donesete čvršću odluku. Ili koristite smeđi papir (isecite na istu veličinu kao vaša umetnost) kao zgodan vizuelni vodič dok pronalazite najbolje mesto za kačenje svojih komada.


KatarzynaBialasiewicz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images