Nameštaj i boje – učinite svoj dom zdravim

by | December 20, 2021

Najnoviji trendovi u opremanju enterijera podstiču zdrav i prirodan način života. U svetu je već godinama unazad popularan ekološki nameštaj od prirodnih i recikliranih materijala. Pogledajte koje su njegove prednosti u odnosu na klasične komade.

Pri dizajniranju i projektovanju ekološkog nameštaja koriste se reciklirani materijali ili materijali iz obnovljivih izvora. Tako se u procesu proizvodnje, i na kraju pri korišćenju, zagađenje okoline smanjuje na minimum. Zato dizajneri eko-nameštaja nemaju nimalo lak zadatak. S jedne strane moraju da zadovolje tradicionalne zahteve kupaca – funkcionalnost, estetiku, minimalni trošak i sigurnost pri upotrebi, a s druge strane, u procesu  proizvodnje moraju da osiguraju minimalno zagađenje okoline i maksimalnu zaštitu radnika koji učestvuju u tom procesu. Iz tog razloga dizajneri smanjuju upotrebu opasnih toksičnih materija, koriste manje repromaterijala i manje enegrije, a uz to osiguravaju dug vek trajanja nameštaja.

Eliminacija toksičnih materija

Kada je reč o eko-nameštaju, posebno je važno naglasiti da on nema završnu obradu lakovima, pa samim tim nema ni otrovnih isparenja u atmosferu. Na taj način okolina je zaštićena već pri samoj proizvodnji. Kada ga unesete u dom ili radni prostor, ovaj nameštaj – za razliku od onog izrađenog od iverala i medijapana, koji nisu biorazgradivi zbog svog sastava – neće ispuštati otrovna isparenja u prostoriju. Italijanski stručnjaci su merenjem došli do podataka da je vazduh u zatvorenim prostorima, u kojima boravimo okruženi neekološkim proizvodima, dva do tri puta opasniji nego onaj napolju, za koji se misli da je zagađen.

Tepisi i zidovi

Za ekološki osvešćeno uređenje prostora potrebno je koristiti podne obloge od bambusa, plute i prirodnih vlakana kao što su juta, vuna, sisal. Naime, tepisi od veštačkih vlakana zadržavaju prašinu i bakterije pa mogu da budu izvor mnogih bolesti i zaraza. Zato predlažemo da sobu opremite tepihom od stoprocentne reciklirane vune s podlogom od jute. Zavese, sofe i fotelje neka budu od prirodnih materijala, boje na zidovima ekološke, a sto od recikliranog materijala, biološki razgradivog.

Zidovi i plafoni zauzimaju najveće površine u zatvorenim prostorima. Obične boje proizvode se od sintetičkih hemikalija koje su štetne po okolinu i zdravlje ukućana. Zato je spavaće i dečje sobe najbolje ofarbati prirodnim, ekološkim bojama. One se prave od ogranskih sastojaka, bez upotrebe hemijskih otrova ili pesticida koji su poznati uzročnici alergijskih reakcija. Ekološke boje sadrže biljna ulja, ekstrakte i jednostavne minerale. Pri njihovoj proizvodnji ne nastaju toksični produkti koji imaju negativan uticaj na prirodu.

Najzastupljenije vrste drveta za izradu eko-nameštaja jesu hrast, bukva, jasen i jela. Pri završnoj obradi ne upotrebljavaju se lakovi, čak ni oni na vodenoj bazi, nego isključivo biljna ulja ili voskovi. Dok prirodna ulja dobro pokrivaju drvo i daju mu dugotrajnu zaštitu, biljne boje za zidove su prozračne i omogućavaju zidovima da dišu, što sa običnim bojama nije slučaj. U svetu postoji mnogo firmi specijalizovanih za proizvodnju ekoloških boja. One se razređuju s vodom, imaju antiseptička svojstva i prijatan miris.

 

 

 

unsplash

Tags: