Muški stan sa karakterom

by | January 4, 2022

Projekat: Pujo A&D

www.pujo.rs

foto: Igor Prušac

Sjajan tim arhitekata “Pujo Architects & Designers” još jednom su prikazali svoju magiju. Stan koji vam prikazujemo na narednim stranama rađen je za mladog urbanog momka koji je ukazao poverenje baš ovom timu. Projekat je preuzet prilikom gradnje što je bila idealna prilika da se učestvuje u svim fazama osmišljavanja i izvođenja radova – od rasporeda prostorija do dekorisanja.

Kao početna tačka ovog projekta uzeta je ekskluzivna lokacija na kojoj se stan nalazi. Direktno sa ulaza pruža se fantastičan pogled na ceo grad i to je bio jedan od osnovnih parametara za uređenje prostora. Klijent je zamislio što otvoreniji prostor, elegantan, moćan i pre svega funkcionalan i udoban. Sveden, monohromatski prostor u kome preovladavaju tamne boje: siva i crna, koje daju kontrast velikim prozorima.

Dnevni boravak čini kutak sa kaminom Planika i udobnom foteljom, kao i komforna Molteni ugaona garnitura sa velikim klub-stolom postavljena u centralnom delu prostora. Ambijent je zgodan za večeri provedene sa društvom, a cela kompozicija je ugodna i za romantične trenutke udvoje. Omogućen je savremeni princip pripremanja obroka na pažljivo dizajniranom ostrvu iz koga “izlazi” konzolni sto izrađen prema usvojenom dizajnu. Iako na prvi pogled deluju jednostavno, komadi nameštaja rađeni po meri su se pokazali kao veliki izazov, koji su saradnici iz „EXE.cnc“ studija uspešno sproveli u delo.

Ostrvo sadrži najsavremeniju grejnu ploču sa integrisanim aspiratorom Gaggenau, što čini centralni element trpezarijskog prostora. Radna zona sa gornjim i donjim elementima vešto je skrivena kliznim panelima sa drvenim letvicama što doprinosi utisku objedinjene dnevne sobe.

Moćni, čvrsti i bezvremeni materijali stvorili su elegantan prostor u kome je osigurana potrebna toplina segmentima od drveta koje su arhitekte vešto unele u prostor. Spoj monohromnih i prirodnih materijala kao što su Porcelanossa Airslate kamen i drvo dopušta oku korisnika da uživa u predivnoj 3D strukturi ovih materijala. Minimalizam ima mnogo lica i suprotno uobičajenom mišljenju, jednostavan stil uređenja enterijera ne mora biti dosadan. Savršen dodatak ukupnom uređenju su brendirani komadi nameštaja i detalja, koji su kompletno prilagođeni potrebama i estetici modernog muškarca.

Rasveta je minimalnog dizajna, pomno birana i proračunata za ovaj stan. Osnovnu rasvetu čine crni šinski sistemi koji naglašavaju važne pravce i koji se kao motiv pojavljuju u svim prostorima, a u njih je mestimice postavljena odgovarajuća usmeravajuća rasveta. Decentni Foscarini Spokes luster fantastično se uklapa u ceo ambijent.

Iako je čitav stan nalik utočištu, posebna pažnja posvećena je spavaćoj sobi. Bilo je potrebno ostvariti viziju klijenta i stvoriti prostoriju koja je oslobođena suvišnih detalja, kako biste čim kročite u nju osetili mir i trenutak za usporavanje. Rađena je po uzoru na hotelske sobe visokog standarda, te sadrži Molteni Ribbon veliki krevet koji se nastavlja na drveno zidno uzglavlje istaknuto linearnom rasvetom, koje se proteže do staklene pregrade kupatila. Prozirno staklo samo fizički, ali ne i vizuelno, odvaja kupatilo od ostatka sobe. Ono ima i praktično svojstvo potrebno u intimnim momentima, kada se može zatamniti jednostavnim klikom daljinskog upravljača. U ulaznom delu master sobe smešten je ‘walk in’ plakar čiji su frontovi izrađeni od stakla u crnom tankom ramu i svojim osvetljenim policama unosi posebnu atmosferu u ovaj uravnotežen ambijent.

Volimo dobro dizajnirane prostore, a najviše volimo enterijere koji najbolje opisuju izvrsnu saradnju između vlasnika i arhitekata koja je rezultirala ovim atraktivnim prostorom koji obiluje praktičnim rešenjima. Pujo A&D je savremeni dizajnerski biro, koji se nonšalantno poigrava trendovima u svetu enterijera. Ovim projektom uspeli su u misiji da sve izgleda istovremeno dinamično i minimalistički, moćno i ugodno.

www.pujo.rs

 

 

Igor Prušac

Tags: