Manje kancelarije, veća efikasnost?

by | March 1, 2018

Tako barem kažu istraživanja u SAD. Daniel M. Tangherlini iz U.S. General Services Administration kaže da je to upravo slučaj. The Washington Post je nedavno izvestio da se 3.300 radnika General Services Administration (GSA) nedavno vratilo u svoje kancelarije u Vašingtonu gde će imati “manje od pola nekadašnjeg prostora”. Tangherlini takođe preporučuje da se radi i van kancelarije, i u vozu, i da se ne mora sve vreme provesti u kancelariji, jer njegova istraživanja pokazuju da kada su ljudi manje vremena u kancelariji, koja je usput, očigledno, što manja to bolja, više urade!

U međuvremenu, u kancelarijama, Tangherlini je osmislio novi dekor i prostorni plan, uklonio duge hodnike i zatvorene kancelarije i ostavio samo “pregrade” u velikim prostorijama “da se osete kao da su u zajedničkoj sobi, hotelskoj sobi, ako tako više želite”. Što je najsimpatičnije, zaposleni moraju unapred da rezervišu koji će (beli) sto dobiti, da bi bili motivisani da rade što više van svojih stolova i doprineli novoj kulturi federalne vlade, tj. da odgovorno radite i kad vas šef ne vidi!

Tangherini je zamolio zaposlene da se više dopisuju instant porukama, Google Chatom i emailom, nego da telefoniraju i pričaju uživo, takođe je smanjio proporcionalno i svoju kancelariju. Sada mu kancelarija liči “na Ikeu”, kako sam kaže umesto da bude u negdašnjih 1.600 kvadrtnih stopa sa srebrnim lusterima i drvenom oplatom, kako je to bilo od 2012. do 2015. Agencija se nada da će “zaposleni raditi bolje ako nisu razdvojeni zidovima”. Ali čak i da ne rade bolje, Tangherlini ima i banalniji argument za ovaj potez: “Paaa, uštedeli smo 24 miliona dolara samo na prostoru koji ne iznajmljujemo. Na godišnjem nivou.”