MALO retro, MNOGO koloritno

by | March 4, 2022

Stan od 58 m2 uređen po ukusu mladog para karakteriše spoj veselih i toplih boja i dezena s hladnom crno-belom podlogom. Za svaku prostoriju karakterističan je upečatljiv kolorit, koji joj daje specifičan karakter. Uprkos tome, one zajedno čine skladnu celinu zahvaljujući stilskoj doslednosti očuvanoj u svakom detalju.

HODNIK KAO UGRADNI PLAKAR

U stan se stupa kroz malo predsoblje. Ono je s tri strane definisano zidovima, a s četvrte transparentnim kliznim panelima, koji ga razdvajaju od hodnika. Zbog toga, kada su paneli zatvoreni, ova celina izgleda kao ugradni plakar. Tu su smešteni klupa i elementi za odlaganje kaputa i obuće.

Članak se nastavlja posle reklama

DNEVNI BORAVAK

Hodnik u koji se ulazi iz predsoblja vodi u sve ostale prostorije, između ostalog, i u dnevnu sobu. Ova prostorija odlikuje se karakterističnim stilom i upečatljivim koloritom, koji čine crna, bela, žuta i narandžasta. Tri zida obojena su u žuto, dok je jedan crne boje. U tom crnom su vrata s belim okvirom, kao i bele konzolne police, raspoređene po celoj površini zida, što je stvorilo efektan kontrast. Granica između zidova i narandžastog plafona naglašena je širokom belom trakom. Za razliku od zidova u živahnim bojama, pod i svi elementi nameštaja su u diskretnoj beloj ili crnoj boji, tako da je kompletan kolorit izbalansiran. Tu se nalaze crni stočići, sofa, dve braon kožne fotelje i bela komoda modernog, svedenog dizajna. U jednom uglu uređen je i radni kutak, nad kojim je visoka podna lampa s belim abažurom.

Članak se nastavlja posle reklama

Članak se nastavlja posle reklama

KUHINJA I TRPEZARIJA U PROLAZNOJ PROSTORIJI

Trpezarija i kuhinja nalaze se u prolaznoj prostoriji u nastavku hodnika. Koloritna kombinacija u ovoj zoni ista je kao i u dnevnoj sobi, ali su boje drugačije raspoređene, a crna i bela su ovde mnogo zastupljenije. Zidovi su okrečeni u belo, s izuzetkom jednog dela izvedenog u crvenoj opeci. Uz ovaj zid, u centralnom delu prostorije, nalazi se trpezarija. Ona je naglašena metalnom crnom visilicom, postavljenom iznad stola s četiri stolice. Ploča stola izrađena je od crnog medijapana s visokim sjajem u završnoj obradi, a naslon i sedalni deo stolica načinjeni su od šperploče u tamnobraon boji. Svi ovi komadi nameštaja imaju metalne noge i odlikuju se modernim dizajnom. Kuhinja od medijapana, u obliku ćiriličnog slova P, nalazi se u najdubljem delu prostorije, uz prozor. Ona obuhvata niske i viseće zidne kuhinjske elemente žute boje, koji su kombinovani s crnim visokim zatvorenim ormarima i radnom površinom. Najupečatljiviji detalj u ovoj prostoriji jeste plafon oblepljen tapetama s razigranim cvetnim dezenom. Zbog svoje upadljivosti, žutonarandžasti cvetovi raspoređeni na beloj podlozi predstavljaju centralni motiv ove funkcionalne celine.

Članak se nastavlja posle reklama

Članak se nastavlja posle reklama

TAMNI KOLORIT KUPATILA I SPAVAĆE SOBE

Kupatilo i spavaća soba spadaju u “privatne” funkcionalne celine, a kao takve su obeležene tamnijim i zatvorenijim koloritom. Stan ima odvojen toalet i kupatilo, uređene i opremljene u istom duhu. Od poda do plafona obloženi su crnim sjajnim mozaikom, tako da izgledaju monolitno. U toaletu, originalan detalj predstavlja niša u zidu iznad WC šolje. Naime, iz njenih zidova “izlaze” crne skulputre u obliku šake. U kupatilu, kontrastni element predstavlja ormarić u vintidž stilu ispod lavaboa. Izrađen je od drveta koje je vidljivo samo na gornjoj površini, dok je donji deo prošaran prugama različitih boja.

Članak se nastavlja posle reklama

Prostrana spavaća soba u koju se ulazi iz trpezarijskog prostora opremeljena je modernističkim komadima nameštaja, u koje spadaju drveni krevet smešten u najdubljem delu prostorije, crvena stolica postavljena do njega i crna kožna ležaljka pozicionirana u centralnom delu sobe. Kombinaciju boja u ovoj prostoriji čine crna, bela i crvena. Crnu nalazimo na svim zidovima, tako da je najdominantnija. Zato soba deluje prilično mračno i zatvoreno. Plafon je obojen u crveno, razdvojen od zidnih površina belom trakom. Osim na pomenutoj traci, bela se primećuje još na podu i detaljima poput elemenata osvetljenja i okvira vrata, kao i na konzolnim minimalističkim ormarima.

Članak se nastavlja posle reklama

Projekat: Widawscy Studio Architektury


Tags: