Lep i moderan dom: 5 vodećih trendova ove sezone

by | April 16, 2023
Lep i moderan dom: 5 vodećih trendova ove sezone

U godini pred nama, neki trendovi u enterijeru zadržaće svoje vodeće pozicije, ali dizajneri predviđaju i povratak određenih bezvremenih klasika.

 

5 vodećih trendova ove sezone

1. Moderan dom sa vratima u boji

Sigurni smo da vrata nisu jedan od elemenata kojem posvećujete pažnju prilikom dizajniranja prostora. To se ove godine menja, i nastavlja se popularizacija koloritnih modela koja je započela tokom 2021. Vrata mogu biti u samo jednoj boji, ili oslikana različitim dezenima. Mogu se ofarbati u boju zidova ili neku koja nije zastupljena u prostoriji.

 

2. Njegovo veličanstvo – pliš

Najraskošnija modna tkanina ostaje na listi trendova za ovu godinu i to sasvim opravdano. Do sada smo se kroz različite primere enterijera uverili da predstavlja idealan materijal za tapaciranje nameštaja.

Spoj elegancije i komfora stvara nerealno lepe enterijere koji nisu sasvim prevagnuli ka jedinstvenom stilu. naravno, treba ga koristiti umereno – ako je reč o većim površinama onda je poželjno birati neutralne boje, a ako se radi o odabiru akcentnog nameštaja kao što je sofa, onda nema ograničenja u koloritu.

3. Crni akcenti za moderan dom

Crna boja je oduvek delovala sofisticirano i otmeno, a u proteklih nekoliko godina zastupljena je u enterijeru kroz detalje. Ovaj trend je istakao pravu vrednost ove boje koja je primetna, ali ne i napadna.

Kroz dekor na kojem je uglavnom zastupljena, ona se izdvaja među ostalim bojama i fokus usmerava baš ka dekorativnoj strani ambijenta. u zavisnosti od osvetljenosti i veličine prostorije ona se može pojaviti u većoj ili manjoj količini, bitno je samo odrediti koji je to idealan odnos. Takođe, kako bi ovaj efekat savršeno funkcionisao ne preporučuje se upotreba tamnosivih nijansi na velikim površinama, već treba razmišljati u pravcu postizanja kontrasta.

 

4. Šarmantne zaobljene ivice

Zaobljene ivice nameštaja se periodično vraćaju na scenu, a u ovoj godini će i te kako biti u trendu. Ovakvi komadi nameštaja omogućavaju opremanje gotovo svakog prostora, stvarajući spontane putanje i sprečavajući stvaranje nepristupačnog prostora u uglovima prostorija. ako uređujete veliki i otvoren životni prostor svakako treba da usmerite pažnju ka ovakvom tipu nameštaja, jer će upravo on postati nosilac dizajna i učiniti enterijer nesvakidašnjim.

Ono što ne možemo zanemariti jeste činjenica da ovaj nameštaj deluje vrlo komforno na prvi pogled, a tajna se krije zapravo u oblinama koje prijaju ljudskom oku. ako u dizajn uključite zanimljive boje i prijatne materijale, dobićete zagarantovan vrhunski estetski utisak.

5. Moderan dom: Mermer je uvek poželjan

Mermer i dalje predstavlja nezaobilazan materijal u uređenju doma, i to ne samo zbog svoje estetske vrednosti. elegancija i luksuz jesu njegova odlika, ali to u velikoj meri potiče i iz istorijskog konteksta i njegove upotrebe pri izradi važnih spomenika i građeva. Prednost ovog materijala ogleda se i u činjenici da je 100% ekološki i bezbedan za svako okruženje, jer ne sadrži nikakve hemikalije.

Za razliku od drugih materijala koji se troše, mermer kako stari samo dobija na lepoti, a jedinstven dezen svake ploče učiniće vaš dom autentičnim. Ono što možemo očekivati jesu veoma interesantne varijacije na temu dezena i boje, kao i načina na koji se ovako upečatljiv dezen koristi.


Borjana Božić

Peter_visual/gettyimages