Kuća koju ćete primetiti

by | October 18, 2021

Kuća koju ćete primetiti

Projekat: Pujo Architects and Designers

www.pujo.rs; foto: Milan Marković

@pujo_architects_and_desingers

Ako ste se ikada pitali kako je živeti u perfektno uređenom prostoru poput onih koje viđamo u filmovima, sad možemo da vam ponudimo najbolji odgovor, a to je uvid u enterijer porodične kuće za čiji dizajn je bio zadužen arhitektonski biro PUJO A&D.

Sabac

Na samom ulazu u kuću, kroz velika, staklena ulazna vrata, pogled privlači spiralno stepenište koje pleni svojom grandioznošću i lepotom. Početni stepenici su prošireni i dodatno istaknuti linearnom rasvetom koja se reflektuje u mermernom podu. Obloge na zidovima su diskretno osvetljene linearnim svetlom. Ceo ulazni hol je svetao i u ujednačenom tonalitetu, a živost unosi stablo koje je postavljeno centralno u samu osu stepeništa. U ovom ulazu su smešteni gostinski toalet i garderober koji su skriveni u oblogama od bojenog medijapana, tako da nije umanjen utisak jedinstvenosti ulaznog hola.

Kako bi ambijent bio što prijatniji, arhitekte biroa Pujo su se potrudile da iskoriste što više prirodnog svetla, pa se vrata i zidovi nalaze samo na onim mestima gde su bili apsolutno neophodni. Tako je dnevna zona otvorena, ali vešto funkcionalno podeljena na četiri celine – kuhinju, trpezariju, dnevni boravak i lounge zonu. Centralno mesto u dnevnoj zoni je biokamin koji doprinosi toplini doma, a u kome se može uživati iz svakog ugla dnevne sobe. Kamin je sa strane dnevnog boravka monolitan i ubačen u trapeznu nišu od mesinga.

Glavna fokusna tačka dnevnog boravka je zidna obloga od ploča u dezenu mermera koja u središnjem delu ima elemente u tamnom drvenom dekoru sa indirektnim osvetljenjem koji predstavljaju topli kontrast hladnim sivim oblogama. Omiljeni ambijent vlasnika je lounge zona opremljena otomanom i ugaonom sofom. Ovom delu dnevne zone posvećena je posebna pažnja jer je cilj bio da se stvori udoban, opuštajući kutak, a mogućnost pogleda ka kaminu dodatno doprinosi takvom utisku. Dizajneri su tako kreirali sjajnu scenografiju za stil života kojim žive vlasnici ove kuće.

Naspram trpezarijskog stola nalazi se staklena vinska vitrina preko celog zida koja svojom refleksijom još više ističe prostor za obedovanje. Na ovaj gotovo akcentni element nadovezuje se kuhinjski blok koji je urađen u kombinaciji furniranog medijapana i zatamljenih staklenih elemenata, uz decentne zlatne lajsnice na podelama koje su čitavom bloku dale dozu elegancije.

Kuhinja je komforna, sa centralnim ostrvom obloženim granitnim pločama u dezenu mermera. Iako je svaki detalj u enterijeru besprekorno uklopljen, najbolja strana ove kuće je to što su projektanti Pujo rekonstrukcijom starog objekta kreirali velike površine zidova u staklu koji omogućavaju da eksterijer postane deo eneterijera u kom se atmosfera menja od jutra do večeri.

Posebna pažnja poklonjena je master sobi koja odiše toplinom i komforom. Spektakl nastupa kada vidite walk in orman gde imamo potpuno zatvorene plakare i plakare sa frontovima od dim stakla u crnom tankom ramu, kao i bež ostrvo sa zlatnim detaljima koji upotpunjuju prostor.  Između velikih balkonskih otvora nalazi se i ženstveni kutak za šminkanje sa Hollywood ogledalom.

U sastavu spavaće sobe na podestu nalazi se skulpturalno otvoreno kupatilo u kome su smešteni lavaboi i slobodnostojeća kada. Kupatilo je funkcionalno, prostrano i dobro osvetljeno. Drvena obloga u kombinaciji sa belim zidom i mermerom doprinosi glamuroznom ambijentu master zone.

Smeo dizajn dečjeg kupatila nas je uhvatio totalno nespremne i oborio s nogu. Dizajneri su kombinovali oblike tako da je nastalo kompletno kreativno ludilo sa krugovima i elipsama tirkizne, bele i zlatne boje koji se preklapaju i stvaraju nove i zanimljive forme.

A i dečja soba je čarobna! Nežnoružičasta boja kreveta i obloge koje svojim zaobljenim oblicima čini celinu i prati ostale elemente koje upotpunjuju niše sa otvorenim policama stvarajući bajkoviti i razigrani prostor.

 

Tags: