KOŽNI NAMEŠTAJ – luksuz ili vredno ulaganje?

by | February 2, 2022

Pre nekoliko decenija kožna garnitura mogla se videti samo kod imućnijih ljudi i bila je simbol apsolutnog luksuza. U međuvremenu mnogi su shvatili da je nameštaj presvučen kožom nešto u šta vredi ulagati s obzirom na njenu trajnost i postojanost.

Lorenzen, Angelika / living4media / Profimedia

Prema statistikama, utvrđeno je da jednu trećinu prodatog tapaciranog nameštaja čini upravo kožna garnitura. Kao prirodan produkt, koža je specifičan materijal: robustan, zanimljiv i lep. Garnitura od kože izgleda ekskluzivno i čvršća je od nameštaja tapaciranih tkaninom, a njen kvalitet se prepoznaje pod rukom: glatka je i prijatna na dodir, elegantna je, vanvremenski lepa (kako stari, koža postaje sve lepša). Takođe, idealan je izbor za ljude alergične na grinje.

Sofe i fotelje presvučene kožom lepo izgledaju čineći vaš dnevni boravak elegantnim i luksuznim. Osim toga, ukoliko je koža kvalitetna i dugotrajna, godinama nećete morati da razmišljate o kupovini novog nameštaja.

Prava koža se pravi od kože životinja kao što su goveda, koze, ovce i svinje. Postoje mnoge vrste kože, ali se generalno može svrstati u tri vrste – anilin, polu-anilin i standardna koža.

Anilin je koža vrhunskog kvaliteta i čini vašu sofu mekanom, prirodnom i privlačnom. Površina anilin kože presvučena je voskom kako bi se zaštitila od prljavštine. Ova je vrsta kože prirodan materijal koji „diše“ i upija vlagu i netretirana hemijskim sredstvima, osetljivija je na oštećenja koja joj s vremenom pružaju karakterističnu patinu.

Polu-anilin je mekana, obojena koža na čiju se površinu nanosi tanki sloj pigmenta. Poslednji, prozirni sloj nanosi se radi zaštite od prljanja i izbleđivanja boje. Ova vrsta kože „diše“ i upija vlagu, jednostavnije se održava i ne stari toliko upadljivo kao anilin koža.

Standardna koža je visoko otporna na mrlje i prljavštinu. Na njenu se površinu nanosi nekoliko slojeva boje i voska. Ona nije toliko mekana i gipka kao anilin i polu-anilin koža, ali se lakše čisti.

Van Berge, Alexander / living4media / Profimedia

Ako kupujete više pojedinačnih komada od kože, potrudite se da ih kupite istovremeno, ili u malom vremenskom razmaku, jer koža godinama menja svoj izgled, pa zbog razlike u starosti može doći do neslaganja različitih komada.

Održavanje kožnog nameštaja

Kožni nameštaj treba održavati odgovarajućim sredstvima da bi što duže trajao, ali i da bi imao sjaj, formu i lepotu kao na početku upotrebe. Evo nekoliko korisnih saveta:

• Dovoljno je jednom nedeljno da usisate nameštaj i pokupite prašinu koja se nakuplja u naborima. Tako ćete izbeći nagomilavanje prljavštine.

• Najbolje je da koristite specijalna sredstva, obično u vidu spreja. Nameštaj se isprska ovim proizvodom, a zatim prebriše suvom krpom. Upotreba deterdženata se ne preporučuje jer se mogu stvoriti trajne fleke. Svakako pre upotrebe isprobajte sredstvo koje koristite na nekom manjem, skrivenom delu, da proverite reakciju na sredstvo.

• Kreme za čišćenje kožnog nameštaja ne treba često koristiti. Dovoljno je da na tri-četiri meseca premažete nameštaj i ostaće gladak i mekan.

• Kožni nameštaj ne smete čistiti voskom niti kremom za obuću jer će začepiti pore i stvoriti masni sloj koji još više privlači prašinu.

• Pri čišćenju kožnog nameštaja nikako ne koristite vodu, jer vlaga izaziva pucanje kože. Garnituru možete prebrisati vlažnom krpom, samo pod uslovom da je odmah potom prebrišete i suvom.

• Mali trik: s vremena na vreme kožne stolice i fotelje prebrišite pamučnom krpom na koju ste prethodno nakapali malo piva. Zablistaće kao nove.

 Great Stock! / living4media / Profimedia

Tags: