Kojom bojom ne bi trebalo da krečite svoju dnevnu sobu? Stručnjaci nas pozivaju da izbegavamo ovu nijansu

U svoj svojoj živopisnosti, ova boja bi mogla biti greška – evo zašto je dizajneri i stručnjaci izbegavaju u svojim projektima

by | August 10, 2022
Stručnjaci nas pozivaju da izbegavamo crvenu boju u dnevnoj sobi

Odabir boje u svakoj prostoriji doma dolazi sa svojim individualnim karakteristikama. U spavaćoj sobi ćete verovatno izabrati nijansu koja deluje umiriujuće kako biste podstakli miran san – dok će vaša kućna kancelarija verovatno želeti nešto više energije. Ali šta je sa idejama za farbanje dnevne sobe?

Najdruštvenija soba od svega je od vitalnog značaja za ispravljanje ne samo za svoju porodicu i goste već i za sebe. To treba da bude ton koji je dovoljno svestran da impresionira prijatelje, ali i da vas podstakne da se opustite tokom večeri ili vikenda. I dok postoji mnoštvo tonova koji su prikladni za zadatak, postoje i neke boje dnevne sobe koje treba izbegavati. Ali koja od ovih boja je najviše izbegavana među stručnjacima?

Dizajneri i stručnjaci za boje se slažu da je crvena najgora boja za dnevnu sobu – a njihovi razlozi prevazilaze njenu smelu estetiku. Evo šta treba da znate pre nego što se odlučite za sledeću šemu boja dnevne sobe.

Vatrena kombnacija nije dobra u dnevnoj sobi

Vatrena kombnacija nije dobar izbor za dnevnu sobu. Foto: Image by Alexa from Pixabay

KOJOM BOJOM DA NE BOJIMO SVOJ DNEVNI BORAVAK?

Dizajneri enterijera upozoravaju na tople, stimulativne boje u dnevnoj sobi – a crvena je na vrhu njene zabranjene liste.

Crvena je najstresnija boja i povezana je sa strašću i besom. Može da sugeriše i vrućinu te nije odličan izbor za sobe u kojima želimo da se opustimo.’

U prostoru gde želite da uživate u živahnim razgovorima, crvena može biti od pomoći. Ali pazite da ne budete previše intenzivni – ti živahni razgovori mogu prerasti u svađe. Opet, nije najbolja opcija za vašu dnevnu sobu.’

Takođe se naglašava sposobnost boje da pokrene našu fizičku ili mentalnu energiju – što znači da ćemo se ili osećati besni’ ili previše puni energije. Pošto je crvena boja koja izaziva anksioznost i izaziva sva ta neželjena osećanja u našem telu, nije dobro da je imate mnogo u blizini.

Crvena fotelja može biti lep detalj

Crvena fotelja može biti lep detalj. Foto Image by Hans from Pixabay

KOJE BOJE NIKAD NE TREBATE FARBATI ZIDOVE?

Crvena je najgori izbor za zidove, ali ako volite crvenu, još uvek možete da flertujete sa njom na druge načine. Dizajneri predlažu unošenje crvenih „džepova“ u ideje vaše dnevne sobe, kao što su neki nameštaj, umetnička dela ili drugi dodaci. Međutim, ona uvek izbegava velike površine, uključujući, najistaknutije, zid.

Farbanje zidova u ove boje stvorilo bi živu pozadinu, što bi otežavalo opuštanje i opuštanje u prostoru.

Ako se pametno iskoristi crvan boja može biti lep detalj u enterijeru.

Ako se spretno i umereno iskoristi crvan boja može biti lep detalj u enterijeru. Foto: Photo by Max Vakhtbovych from Pexels:

KOJA BOJA JE NAJBOLJA ZA DNEVNE SOBE?

Dekoracija crvenom bojom dolazi sa upozorenjem, ali koje nijanse bolje odgovaraju vašoj dnevnoj sobi? Enterijeristi nas pozivaju da se odlučimo za biofilne boje koje izazivaju smirenost i opuštanje, kao što su hladnije zelene ili plave. Alternativno, možete potražiti više pastelnih verzija svoje omiljene boje.

Još uvek možete da unesete toplinu crvene, žute i narandže, ali bolje je to učiniti na suptilnije načine. Na taj način dodajete malo živahne stimulacije, ali omogućavate da ukupna atmosfera bude mirna i opuštajuća.