Kako urediti stan u potkrovlju, prema savetima svetskih dizajnera?

by | October 21, 2022
Kako urediti stan u potkrovlju

Potkrovlje je prepoznatljiv i popularan stil u enterijeru, koji nije izgubio svoju poziciju dugi niz decenija. Više detalja u tekstu u nastavku.

Možete imati različite stavove prema stilu uređenja potkrovlja – biti strastveni obožavatelj ili poricati njegovo postojanje, ali apsolutno nećete ostati ravnodušni na njega. Ovaj stil je prepoznatljiv – cigla, otvoreni prostori, betonski plafon, grubo obrađeno drvo, vidljive noseće metalne grede i stubovi, a istovremeno je veoma estetski i jasno govori o svom vlasniku kao o izuzetnoj ličnosti.

Stil potkrovlja nastaje u fabričkim četvrtima Menhetna 40-ih godina. Uporedo sa brzim rastom cena zemljišta u centru grada, industrijska preduzeća su bila prinuđena da presele proizvodnju u predgrađa – prazne zgrade su prodavane za penije, a njujorški boemi su to odmah iskoristili. Privukle su ih niske cene za iznajmljivanje prostorija, kao i njihove funkcionalne karakteristike (dobro osvetljenje, visoki plafoni). Ovde su održavali izložbe, opremali ateljee, stvarali.

Već pedesetih godina 20. veka ovi stanovi su postali veoma popularni i značajno poskupeli zbog svoje pogodne lokacije, prostranosti i jedinstvenog urbanog šarma – tako su se napuštene fabričke i magacinske prostorije pretvorile u luksuzne stanove u stilu potkrovlja.

Kako urediti stan u potkrovlju

Koncept stila je zasnovan na visokim plafonima (u proseku od 4 do 8 metara). Ova visina plafona vam omogućava da podelite prostor na dva nivoa, kao i da smestite dodatno mini-potkrovlje ili napravite još jedan međusprat i tamo postavite spavaću sobu ili biblioteku.

Plafon se ili ostavi u betonu, a onda se elektroinstalacije sakriju u bakarne cevi koje su pričvršćene za plafon. Isto tako, plafon može da se prekrijezašije gipsanim pločama, pa da se ofarba u sivo ili grafitno. . Takođe je vredno napomenuti da komunikacije kao što su klimatizacija ili ventilacija ostaju otvorene – obojene su tamno i, poput nosivih greda i rešetki, nisu skrivene.

Na podu se obično nalazi široka masivna daska, namerno brušena, često sa tragovima eksera. Manje često, podovi su prekriveni epoksidnom masnom kompozicijom (kao što je mikrocement) – ovo vam omogućava da stilizirate prostoriju kao proizvodnu radionicu.

Ogromni prozori, ponekad čak i ceo zid, jedna su od karakterističnih karakteristika potkrovlja. Takvi prozori su u stanju da osvetle celu sobu, nadoknađujući na taj način prilično gust tamni enterijer. Prozorski okviri se najčešće izrađuju od drveta, ostavljajući prirodnu boju drveta, ili premazuju grafitnom bojom. Često se kamini i peći koriste u dizajnu prostorija – u prošlosti su se tradicionalno koristili za zagrevanje fabričkih skladišta, a danas je ovaj plemeniti element enterijera postao vrhunac stila potkrovlja ( pročitajte takođe : Maksimalna udobnost: kako ukrasite kamin u stanu ).

Kako urediti stan u potkrovlju: saveti dizajnera

Po pravilu, soba u stilu potkrovlja ne podrazumeva podelu prostora na zasebne prostorije – samo su zone naznačene uz pomoć nameštaja i raznih vrsta pregrada.

Pre svega, ako se stanovi zaista nalaze u zgradi bivše industrijske namene, onda će dizajn stana u stilu potkrovlja biti logičan nastavak arhitekture zgrade, njene lokacije i okoline.

Druga opcija je kada imate prostran stan bez ograničenja rasporeda (soba), visokih plafona i želite da napravite zanimljiv i netrivijalan prostor koji će naglasiti vašu individualnost.

I, konačno, stan u potkrovlju ili studio u potkrovlju je idealan za izložbe umetnika, arhitekata, razne prezentacije, muzičke zabave – ljudi kreativnih profesija jednostavno obožavaju ovaj popularni stil enterijera. Budžetska komponenta takođe govori u prilog ovom izboru – dizajn modernog potkrovlja podrazumeva minimalne troškove završnih materijala, a skupi nameštaj ovde takođe nije obavezan atribut.

Stilovi

Naravno, stil potkrovlja je drugačiji i, s obzirom na njegovu raznolikost, treba razlikovati tri ključne oblasti:

Boemski

Pored glavnog zadatka očuvanja originalnog izgleda industrijskog prostora, unutrašnjost je ispunjena atmosferom boemskog šika. Postavlja se starinski nameštaj, kupuje se avangardna umetnost i razni umetnički predmeti. Rešenja u boji, po pravilu, uspešno balansiraju – pastelni i prigušeni tonovi mogu se razblažiti prolaznom nijansom, na primer, svetlom pozlatom ili dubokim kobaltom.

Glamurozni

Posebna pažnja posvećena je scenarijima osvetljenja potkrovlja. Brojne lampe, svetleći elementi, LED rasveta i lusteri. Ovde je sve osmišljeno da iznenadi – broj, oblik i boja rasvetnih tela, a posebno šema boja (fuksija, sočna ljubičasta ili roze će dobro doći). Barokna ogledala stoje rame uz rame sa tepisima od tigrove kože, a grubi, nedovršeni zidovi efektno su u kontrastu sa sjajem ukrasnih pločica. Nemojte se iznenaditi ako vas na ulazu dočeka provokativna pop-art skulptura – ovaj enterijer je zasićen hedonizmom i modnim trendovima.

Industrial

Možda ne samo najpopularnija destinacija, već i najautentičnija. Industrijski duh i atmosfera industrijskih radionica su vodeća ideja enterijera. Za to se u dizajnu koriste drvene grede, metalne rešetke i grube noseće konstrukcije. Sav nameštaj podleže strogoj geometriji prostorije i koristi se samo za predviđenu svrhu, dok lakonski ukrasni predmeti uredno ispunjavaju ceo volumen enterijera.


Artjafara/iStock/Getty Images Plus via Getty Images