Kako da koristite ogledala u enterijeru?

by | November 29, 2022
ogledala u enterijeru

Nije li zapanjujuće kako ogledala u enterijeru u potpunosti promene prostor dajući mu dimenziju i dubinu? Od energije prostora, preko luksuznog utiska, pa sve do vizuelnih trikova, ogledala sa dizajnom po meri mogu da naprave ogromnu razliku u celokupnom izgledu svake sobe. Osim toga, s obzirom na praktičnost ogledala, imamo slobodu da kažemo — ogledala su veoma potcenjeni komadi unutrašnjeg dekora.

 

Kako iskoristiti ogledala u enterijeru?

 

Članak se nastavlja posle reklama

Položaj ogledala u enterijeru je ključan

Kada ukrašavate svoj dom ogledalom, ne želite da propustite nijednu priliku da izvučete maksimum iz ovog svetlucavog i jedinstvenog komada dekoracije. Dakle, sve se svodi na to gde i kako postavite ogledalo.

Visina na kojoj je ogledalo postavljeno u kombinaciji sa onim što odražava, u velikoj meri utiče na vizuelnu privlačnost prostora. Ako staklo ogledala, na primer, odražava kosi plafon, to nije najlaskaviji prizor. Dakle, koristite ogledala da biste odvratili pažnju sa bilo kog nezgodnog ili neprijatnog mesta u sobi. Pažljivo ga postavite na visinu na kojoj najviše naglašava prednosti prostorije. Kada su postavljena strateški, ogledala mogu u mnogome da poprave utisak.

Članak se nastavlja posle reklama

Neka bude prostora!

Ogledalo je korisno kada se postavi u malu prostoriju ili uski hodnik. Koristite velika ogledala ili  zidna ogledala da biste uhvatili što je moguće više svetla i dali  iluziju prostranosti vašoj maloj prostoriji. U stvari, ogledala se mogu koristiti čak i kao zamena za prozore u prostoriji koja nema nijedan prozor. Soba će izgledati svetlije i veće.

Dodavanje ogledala čini da se svetlost i slike odbijaju iz različitih uglova i na taj način daju osećaj prostora u enterijeru.  Ovo čini da sobe izgledaju veće i prostranije nego što zapravo jesu.

Članak se nastavlja posle reklama

Neka ogledalo privlači pažnju

Bez sjajne konzole ili raskošnog nameštaja, soba izgleda dosadno i nezanimljivo. Dakle, u suštini gola soba može imati koristi odogledala kao svoje arhitektonske žarišne tačke.

Veliko ogledalo sa širokim okvirom može dati dramatičnost i razigranost sobi. Dok se moderniji i prepoznatljiviji izgled može postići pomoću okruglog ogledala, na primer, sa zlatnim ili metalnim detaljima koji odaju onu starinsku atmosferu. Takođe, ako soba ima neku fokusnu tačku, dobro postavljeno ogledalo može preuveličati njegov efekat. Ipak, na vama je da odlučite kako želite da stilizujete prostor da biste uravnotežili sve elemente sobe.

Članak se nastavlja posle reklama

Udahnite život tamnim uglovima

U svakom domu postoji neki ugao u koji ne dopire svetlost koliko god prozora da soba ima.  Ovde možete uneti ogledala u dizajn. Pogledajte kako se svetlost odbija u prostoriji kada postavite ogledalo iza lampe ili sa ogledalom na zidu/nameštaju.

Članak se nastavlja posle reklama

Osim toga, ne možete samo da koristite veštačka svetla, već možete da iskoristite i prirodno osvetljenje pomoću ogledala. Postavljanje ogledala naspram prozora omogućava da se spoljašnji pejzaž reflektuje na ogledalo, koje osvetljava prostor dok stvara iluziju pogleda kroz prozor.

Promišljenim postavljanjem ogledala možete postići sjajan i topao ambijent. Investirajte u polirano ogledalo bez okvira ili veliko staklo za ogledalo u starinskom stilu.

Igrajte se sa geometrijskim oblicima

Tradicionalno pravougaono ogledalo je klasik svih vremena. Ali nemojte da izbegavate eksperimentisanje sa različitim oblicima, veličinama i bojama ogledala u enterijeru.

Članak se nastavlja posle reklama

Dekor vašeg prostora je reprezentacija vašeg jedinstvenog ukusa i ličnosti. Dakle, ako je trezvenost vaša karakterna crta, uzmite koso ogledalo ili veliko okruglo ogledalo bez okvira. S druge strane, ako volite da preterujete  ili privlačite pažnju, onda posegnite za raskošnim i ekscentričnim ogledalima neobičnih oblika. Poenta je da ogledala nemaju uvek praktičnu upotrebu. Oplemenjivanje vaše kuće ili kancelarije ekscentričnim ogledalima može biti i estetski vrhunac prostora.

 

Članak se nastavlja posle reklama

katarzynabialasiaciewitz/gettyimagesplus