Feng-šui – boje u domu

by | January 7, 2022

Doslovan prevod termina feng šui je „vetar-voda“, a reč je o drevnoj kineskoj filozofiji koja podrazumeva i uređenje doma, odnosno kako pravilno pozicionirati nameštaj i urediti prostoriju da bi se postigao sklad. Boje, koje su povezane sa pet osnovnih elemenata – drvo, vatra, zemlja, metal i voda – takođe igraju važnu ulogu u ovoj praksi. One su nosioci pozitivne ili negativne energije, poznate kao chi. Prema zagovornicima ovog drevnog učenja, boje ne treba da biramo samo prema sopstvenom ukusu već da uzmemo u obzir sve elemente u prostoriji jer samo tako je moguže postići sklad i jedinstvo koje će doneti i pozitivnu energiju.

Crvena za sreću

Članak se nastavlja posle reklama

Crvena boja je u mnogim kulturama povezana s ljubavlju. Međutim, prema feng-šuiju ona predstavlja vatru koja će u vaš dom uneti radost, sreću, pa čak i uzbuđenje. Ipak, ovu vatrenu boju morate pažljivo koristiti. Na primer, u spavaćoj sobi je ne bi trebalo koristiti, ili njenu upotrebu svesti na najmanje moguću meru, npr. kroz detalje. Činjenica je da ova boja aktivira Yang, odnosno strast, ali ukoliko je previše zastupljena u spavaćoj sobi, nemojte računati na kvalitetno opuštanje i san. Radije unesite crvenilo u kuhinju jer će ubrzati probavu, a u jutarnjim satima stvoriti osećaj razbuđenosti.

Plava boja za smirenje i koncentraciju

Članak se nastavlja posle reklama

Postoji mnogo nijansi plave boje, a svaka od njih može promeniti izgled prostorije u potpunosti. Bez obzira na nijansu, ova boja unosi energiju, slobodu i pomaže pri koncentraciji. Feng-šui stručnjaci savetuju upotrebu plave boje u kupatilu, radnoj ili sobi za bebu.

Članak se nastavlja posle reklama

Žuta i zlatna za zdravlje

Žuta nije samo boja sunca već blagotvorno utiče na zdravlje (čak i plodnost). Ukoliko ova boja nije zastupljena u vašem domu, unosite je polako počevši od manjih, dekorativnih predmeta ili, recimo, cveća. Žuta i zlatna su preporučljive u kancelarijama, jer blagotvorno utiču na organzam kada ste pod streso ujedno pospešujući stvaranje novih poslovnih kontakata.

Članak se nastavlja posle reklama


Ljubičasta za bogatstvo

Članak se nastavlja posle reklama

Ljubičasta boja u kineskoj kulturi, kao i u ostatku sveta, odlika je kraljevskih porodica, uticajnih dinastija i, kao takva, obećava bogatstvo. Počnite sa njenim svetlim, pastelnim nijansama, kao što je boja lavande. Ljubičastu boju najbolje je upotrebiti u finansijskom centru doma, odnosno u levi ugao od ulaznih vrata.

Zelena za rast i obnovu

Članak se nastavlja posle reklama

Zelena boja je najsvestranija boja feng-šuija i možete je koristiti baš u svakoj prostoriji u svom domu jer donosi ravnotežu i harmoniju u ambijent.

Nered i nepotrebne stvari kao osnovni ometači energije

Članak se nastavlja posle reklama

Prva stvar sa kojom će vam svako ko je imalo upućen u koncept feng-šuija-ja reći da se pozabavite jeste – nered. Čist, organizovan prostor omogućava protok dobre energije i istovremeno omogućava da harmonija uđe u prostor. Ovo se odnosi kako na ono što se vidi spolja, ali i na zatvorene elemente, poput fioka, ormara i slično.

I zato, započnite sa feng šui-jem tako što ćete se rešiti gomile nepotrebnih stvari koja vam opterećuje prostor. Pročešljajte ormare, ostave i sve što ne koristite i sve stvari koje čuvate iz razloga koje ste još odavno zaboravili jednostavno spakujte, bacite i/ili donirajte dalje. Kao što je detox organizma najbolji način da se organizam oporavi i da mu se povrati energija, tako će i pročišćavanje stana pokrenuti dobru energiju u vašem životnom prostoru.

 

Članak se nastavlja posle reklama

shutterstock, gettyimages

Tags: