Trendovi u dizajnu enterijera koji će vladati 2023.

by | October 25, 2022
Trendovi u dizajnu enterijera koji će vladati 2023.

Svake godine biramo moderan kućni dekor kako bismo bili u toku sa svetskim modnim trendovima u enterijeru. 2023 je o retro predmetima i prirodnim materijalima, o promeni od asketskog minimalizma do teatralnosti i jarkih akcenta crvene i ljubičaste boje.

U članku će dizajnerka Alla Zorina detaljno govoriti o trendovima u enterijeru 2023. Ona će takođe otkriti tajnu plave boje i objasniti zašto pozorišni stil nije za svakoga.

 

Trend u enterijeru 2023: uzorci

 

Dekor sa cvetnim šarama

Počnimo sa onim što je bilo moderno i ostalo je to  do danas. Ovde se, naravno, radi o tropima: već 5 godina divni obrasci vegetacije raduju naše oči, pojavljuju se na ekranu, zavesama, tapetama, pa čak i pločicama.

Sada se tropi lagano povlače u pozadinu i više se ne koriste u velikim razmerama. Na njihovo mesto dolaze peškiri ili salvete za serviranje sa cvetnim uzorkom.

 

Mermerni uzorak u tekstilu

Boje mermera  i dalje su relevantne. Mermer je mešavina nekoliko nijansi ispresecan kontrastnim venama koje podsećaju na čuveni kamen.

 

Geometrija i krzno

Uzorak sa geometrijskim motivom ostaje na vrhuncu popularnosti. Već se može pripisati klasici, jer dugo nije napuštao trend liste, oduševljavajući ljubitelje dinamike u uredjenju enterijera.

Aktuelno je i veštačko krzno, pre svega pliš, dok se korišćenje prirodnog krzna ne preporučuje ili se svodi na minimum.

 

Trendovi u enterijeru za 2023: boje

Trendovske nijanse za 2023. uključuju: bež, braon, maslinastu, mlečnobelu, narandžastu, karamelu, breskvu, senf, smaragd, borovnicu. Plavu boju u kućnom tekstilu zamenila je maslina.

Mnoge publikacije i dizajneri kažu da ove sezone morate obratiti pažnju na tamno plavu boju u unutrašnjosti. Ali to nije baš adekvatno jer je plava boja aktuelna u poslednje tri godine. Sada, polako, biće potiskivana maslinastom.

 

Zelena boja u enterijeru

Zelena, jedna od najmodernijih boja 2023. godine, dominira paletama boja, ali i tekstila. Duboka tamnozelena savršeno će se uklopiti u unutrašnjost bilo koje dnevne sobe.

Pažljivije pogledajte svetlu maslinu, eukaliptus, avokado i druge nijanse zelene. Kao i slama, siva, karamela – nijanse iz jednog kruga palete će biti najrelevantnije.

 

Tepisi u pastelnim bojama

Bez sumnje, tepisi mekih pastelnih boja od prirodnih tkanina savršeno će se uklopiti u bilo koji enterijer spavaće sobe ili dnevne sobe. Upravo u jesensko-zimskom periodu zagrevaju prostor i čine ga prijatnim.

 

Trendovi u enterijeru 2023

 

Retro stil

Sada je važno kombinovati retro stil i uklopiti ga u moderne enterijere: restaurirani nameštaj, umetnički predmeti, čak i tekstil, koji je ranije bio popularan. Ovo sugeriše da je nameštaj od drveta, ratana i kamena relevantan.

Ratan se koristi ne samo na terasama i verandama, već i u stanovima i u zatvorenom prostoru. Sada su od njega tkane fotelje, lampe, paneli – izgleda veoma elegantno. Tepisi od plute, gume ili užadi su u trendu poslednjih godina, ali sada ove materijale treba zameniti ratanom.

Upareni predmeti

Uparenipredmeti takođe izgledaju dobro, to mogu biti setovi stolova za kafu, prodaju se u 2 i 3 komada u setu. Takođe, tu su i uparene vaze – iste boje, ali drugačijeg oblika i veličine, ili obrnuto.

Tags: