Nordijski stil : prednosti i lepote uređenja

by | January 23, 2023
Nordijski stil : prednosti i lepote uređenja

Skandinavski uticaj je procvetao u svakom elementu dizajna, od vizuelne umetnosti i tipografije do arhitekture, a najviše u dizajnu enterijera. U nastavku pogledajte kako izgleda dom kada se vlasnici odluče za nordijski stil. 

 

Jedna od prednosti ovog dizajna je da skoro svako može da integriše neke od elemenata u svoj dom, a sigurni smo da ćete pronaći inspiraciju koja će se uklopiti u vaš životni prostor.

 

1. Nordijski stil – moderno i ležerno

Ovaj prostor prikazuje stranu skandinavskog dizajna koji ređe koristi drvene elemente. Čak je i pod svetliji i prigušeniji, a paleta boja je bazirana na tonovima koji opuštaju, sa šarenim akcentima na pažljivo odabranim mestima.

U ambijentu koji je prozračan i delom minimalistički, svaki detalj dolazi do izražaja pa je tako i šahovska tabla koja se nalazi na kafe-stočiću prepoznatljivog dizajna škole Bauhaus.

Ova ležerna fotelja je oličenje „hygge“ – skandinavska reč koja se prevodi kao „udobno“, što je, složićete se, prva asocijacija na izgled fotelje.

Razigrana kompozicija – drvene trpezarijske stolice različitog izgleda su postale vrlo popularan trend prilikom uređenja trpezarije koja ujedno izgleda lepo i neformalno.

Švedski dizajner Mattias Stahlbom kreirao je šarenu seriju E27 visilica čiji kablovi prave zanimljivu kompoziciju na zidu i upokviruju umetničke slike.

 

2. Nordijski stil : akcenat na prirodnim materijalima

Primer sledećeg prostora je malo šareniji i integriše više prirodnih materijala. Imajući u obzir duge skandinavske zime, jasno je što je bela boja broj jedan kada je reč o svim većim površinama poput zidova i plafona, a jednako su zastupljene pastelne nijanse.

Udobna i ležerna sofa zauzima centralno mesto, a ručno tkani tepih koloritnog dezena je skoro neizostavni deo svakog enterijera u nordijskom stilu.

Crvena cigla na zidovima je karakteristika industrijskog stila, ali složićemo se da ofarbane u belo daju posebnu čar i trodimenzionalnost ovom ambijentu. Kada je reč o dekoru, on je prilično sveden, a kao sporedni elementi su birani predmeti koji imaju određenu funkciju, bilo da je to ogledalo, podna lampa, pomoćni stočić.

Nordijski stil deluje vrlo neformalno i spontano, ali da bi se postigla skladna slika važno je  voditi računa prilikom odabira detalja. To vidimo na primeru ove kuhinje koja je prilično jednostavnog dizajna, a čine je klasični kuhinjski elementi i pult. Ipak, pojedini drveni detalji joj daju toplinu i živopisan izgled.

Ako vam se dopada jednostavnost i komfor prikazanih apartmana, razmislite kako bi se nordijski stil uklopio u vaš stil života.

 

 

 

 

Borjana Božić

FollowTheFlow/gettyimages