Glavni antitrendovi uređenja enterijera u 2023.

by | January 5, 2023
glavni antitrendovi enterijera u 2023

Dizajneri enterijera otkrivaju koji su to glavni antitrendovi uređenja enterijera u 2023. koji će ubiti lepotu vašeg doma.

Unutrašnjost mesta u kome živite (a možda i radite) je izuzetno važna da biste se psihički osećali prijatno. Na kraju krajeva, estetika enterijera može uticati na raspoloženje i, takoreći, napuniti vas energijom. Koja dizajnerska rešenja više nisu moderna i samo će vam pokvariti raspoloženje i celokupni dojam?

Antitrendovi uređenja enterijera u 2023.

Svetao nameštaj i obilje dezena

Ne bi trebalo kombinovati mnogo veoma svetlih boja u unutrašnjosti. Na primer, žuta, zelena, roze i sl. Ova kombinacija će učiniti vaš enterijer neprivlačnim. Ovo uključuje i obilje dezena – dizajneri sve manje koriste ovu tehniku u svom radu. Ali prigušeni monoboj počinje sve više da preovlađuje u oblasti dizajna enterijera. Savetujemo vam da obratite pažnju na to i pokušate da zamenite svetao nameštaj, sve vrste tkanina i predmeta u kući monotonijim varijantama.

Ali ako zaista želite da vidite otiske u svom enterijeru, tražite ih ne u novom dizajnu, već u starinskom. Na primer, zanimljiv ram, stolnjak ili stolica. Ili zamenite postojeće  predmete starinskim. Oni, po pravilu, čuvaju dužu istoriju od stvari koje su juče uslovno proizvedene u fabrici.

Nameštaj jednog proizvođača

Na primer, ako kupite jedan komplet: vaš enterijer sadrži krevet, noćne ormariće, komode, stolove istog proizvođača – svi istog stila, napravljeni od istih materijala, u istoj šemi boja. Ovu tehniku treba isključiti samo ako ne planirate da napravite projekat dizajna u stilu minimalizma. Inače, format i nijanse svih nameštaja u unutrašnjosti treba da budu raznovrsni. Izrada – u kombinaciji različitih tekstura.

Pokušajte da spojite različite brendove, slobodno eksperimentišite i dodajte u unutrašnjost, na prvi pogled, stvari koje je teško kombinovati. Koristite vintage opcije.

 

Antitrendovi enterijera u 2023.- Prošiveno uzglavlje

Klasični kraljevski enterijeri sa prošivenim uzglavljem su nezgrapni i zastareli dugo vremena. Vredi videti jasnu razliku između klasike i klasicizma. Ovo poslednje podrazumeva neku vrstu replike glomaznog izgleda. A ako je dizajneru data potpuna sloboda da “leti” u svom radu, on mora potpuno odbiti da radi u stilu klasicizma.

Ako već posedujete prošiveno uzglavlje, pokušajte da dodate neke druge smele elemente u svoj enterijer. Na primer, krevet sa prošivenim uzglavljem može se igrati na sledeći način – boja zida iza njega treba što je više moguće uskladiti sa bojom njegovog uzglavlja. U ovom slučaju, krevet će se spojiti sa zidom, ali generalno će biti vidljiva razlika u teksturama, što će stvoriti vidljiv kontrast između njih.

Ogromne ploče napravljene od slojeva drveta donetih iz toplih zemalja

Postojao je period kada su dizajneri u svom radu koristili masivne drvene ploče, donete, na primer, iz Afrike ili Indonezije. U ove strukture nepravilnog oblika dodato je providno punilo i napravljeni stolovi. Ovaj pristup je u prošlosti.

Takve ploče su prilično jak element u unutrašnjosti, koji će biti teško zameniti ako iznenada imate takvu želju. Ali može se malo modifikovati. Na primer, napravite još jednu podnožju. Tanke, gotovo nevidljive noge zamenite masivnijim betonom, koji se može ofarbati u bilo koju boju. Na ovaj način možete dati drugi život radnoj površini i učiniti je modernijom.

Antitrendovi enterijera u 2023.- tekstura

Sada sve manje dizajnera nudi kupcima nameštaj od punog drveta, jer je sa njim teško raditi. Dizajneri sada retko koriste nameštaj napravljen u potpunosti od prirodnog drveta. Kao zamena može da posluži – furnir, MDF sa farbanjem, sa kojima je mnogo lakše raditi. Štaviše, ovi materijali razbijaju mit da se dobar nameštaj može napraviti samo od drveta.

U krajnjem slučaju, ako vam nije žao nameštaja od punog drveta koji već imate, možete ga obojiti u bilo koju uniformnu boju. Tekstura će ostati, ali sa drugom bojom. Tim našeg studija je periodično oživljavao enterijere na ovaj način. Inače, u istu boju ofarbali smo i zid pored nameštaja od punog drveta. Kao rezultat toga, dobili smo veoma moderno i zanimljivo štivo ( pročitajte i: Kako transformisati unutrašnjost običnim stvarima: savet dizajnera ).

Visoki sjaj

Klijenti sve manje traže dizajn enterijera u visokoj tehnologiji. U modernim rešenjima, nameštaj sa sjajnom završnom obradom je nebitan. Shodno tome, potražnja za “visokim” sjajem je sada veoma mala.

Ako vaš enterijer već ima visok sjaj, dodajte mu neke kontrastne i “radikalne” stvari. Na primer, grubo, neobrađeno drvo, stvari u starinskom stilu od betona ili semiša. U ovom slučaju, sjaj više neće izgledati kao glavni u vašem enterijeru. Stoga, slobodno pomešajte različite teksture u svom enterijeru i idite u eklektičan stil. Inače, u tome će vam pomoći estetika 70-ih, kada je bilo uobičajeno kombinovati razne stvari i stilove jedni sa drugima.

 

KatarzynaBialasiewicz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images