Sobno rastinje u enterijeru: Kako napraviti pravu kompoziciju?

by | November 16, 2022
sobne biljke u enterijeru

Sobno bilje može da postane svojevrstan dekor i da osveži svaki enterijer. Važno je samo da pazite kako kombinujete bilje kako biste dobili adekvatnu kompoziciju.  Kada sastavljate uparene kompozicije, izaberite biljke sa sličnim zahtevima za negu: temperaturu, zalivanje i svetlost.

Stefanija i zamija

Ampelno i uspravno cveće dobro izgledaju zajedno. Stephania će se savršeno  nositi sa svojom ulogom  puzavice: njome možete ukrasiti police za knjige, ormar ili je okačiti na zidu. Ona se odlično kombinuje sa zamijom, biljkom koju možete staviti na pod, na postolje ili jednostavno u neki ćošak.

Filadendron i Flamingov cvet

Odličan par za veliku i prostranu sobu. Oba cveta imaju lepe izdužene listove. Vole prigušeno, difuzno svetlo i često prskanje toplom vodom iz boce sa raspršivačem. Filadendron odlično izgleda kraj nameštaja velikih dimenzija – ormar, komoda, sofa. Mali anturijum (Flamingov cvet) će izgledati dobro na stolu za kafu ili polici za knjige. Morate samo pripaziti da anturijum ne ostane u senci filadendrona.

Filadendron i slonovo uho

Slonovo uho će izgledati dobro sa filadendronom. Obe egzotična biljke imaju velike i neobičnim listove. Monstera se može postaviti na uzvišenje, a slonovo uho na pod. U isto vreme, prva biljka voli difuzno svetlo, delimičnu senku, druga – svetlije mesto. Neophodno je zalivati cvijeće kako se supstrat suši i prskati lišće toplom vodom.

Begonija i skndapsus

Kućne biljke sa šarama na listovima činiće dobar tandem i izdvajaće se od druge domaće flore. Begonija i skindapsus vole difuzno svetlo, ali ih ne smete staviti u senku – pegavi uzorak će nestati. Ovo cveće voli visoku vlažnost, možete prskati ručno ili kupiti ovlaživač.


Follow the Flow/GettyImagesPlus