Prijatan životni prostor – pogledajte video i saznajte kako do njega

by | January 1, 2023
Prijatan životni prostor

Znamo već kako je to s velikim odlukama, ali krajnje je vreme da planiramo postojaniji, održiviji i savesniji stil stanovanja.

 

Upravo zbog toga što je naša svakodnevica u velikoj meri preplavljena bukom, zagađenjima iz vazduha i veštačkim materijalima, naš dom kao oličenje mira i tišine sve više dobija na značaju. A pošto na urednom mestu i duh može da pronađe svoj mir, insistiranje na prirodnom i čišćenje prostora se i te kako isplate.

Blage boje i prirodni, postojani materijali dodatno idu u prilog kreiranju aure relaksacije.

Savet: odreknite se plastike i nabavite lampe od papira, drveta, tekstila…

Prijatan životni prostor – počnite od dnevnog boravka

Za početak, možete uvesti promene pomoću manjih elemenata, kao što su to tepih, kafe-stočići, taburei i dekor, a koji svakako imaju značajnu ulogu u kreiranju ambijenta.  Takođe, ako kreirate enterijer od početka, nemojte zanemariti odabir podne obloge, kao ni veće komade nameštaja, od kojih baš sofa može biti smirujuće, zelene boje.

 

Lep dekor za prijatan životni prostor

Jedan lepo uređen kutak može značajno ulepšati dom, a ako odaberete prirodne materijale, efekat će biti znatno primetan. U ovom slučaju, odabrana je popularna komoda o drveta i španske trske, a na njoj su postavljene lampa, knjige, fotografije i sveće. Ogledalo sa drvenim okvirom je upotpunilo zid iznad komode, a pored je postavljena velika biljka koja ulepšava ovu postavku.

Funkcionalno i lepo

Mesto za odlaganje raznih stvari može jednako lepo izgledati, što nam pokazuje i primer uređenja na videu. Jednostavnu komodu su upotpunile tri pletene korpe koje mogu poslužiti za odlaganje bilo kojih stvarčica. Jednostavan dekor neutralnih boja postavljen je na komodu, a tu je nezaobilazno zelenilo, koje i u ovako jednostavnoj formi oplemeni kutak i stvori prijatan životni prostor.

Udoban kutak

Jedan od primera kako možete urediti dom koji će da odiše prijatnim ambijentom jeste da organizujete kutak poput primera na videu. Tkani tepih, dve udobne fotelje, pomoćni stočići biće dovoljni. Odabrane su fotelje sa drvenom osnovom koje su postale vrlo popularne predhodih nekoliko sezona, a tu je i pletena korpa za ćebe, kao i uvek poželjno zelenilo. Ovaj kutak može biti mesto dobrih navika kao što su čitanje i druženje uz čaj bez prisustva tehnologije.

 

 


Borjana Božić

Liudmila Chernetska/gettyimages